havadurum

Üniversite öğrencileri artan kiralardan şikayetçi

Çanakkale`ye üniversite öğrencilerinin gelmesiyle birlikte ev sahipleri kira fiyatlarını arttırırken, artan kiralar nedeniyle üniversite öğrencilerinin sıkıntı çektiği öğrenildi. Çanakkale Emlakçılar Odası Başkanı Lütfü Dara ise, ev kiralarının artmasındaki nedenin arz ve talebe bağlı olduğunu söyledi. Geçen yıla göre ev fiyatlarının arttığını belirten Dara, söz konusu kira artışlarının, emlakçılarla bir ilgisi olmadığını, mal sahiplerinden kaynaklandığını dile getirdi.

972
Çanakkale`de bazı uyanık ev sahipleri, üniversite öğrencilerinin kente gelmesiyle ev kiralarını arttırdı. Üniversite eğitimi için Çanakkale`ye gelen öğrenciler, 700 ila 800 lira arasında ev kiralamak zorunda kalıyor. Ev kiralarının yüksek olmasıyla şaşkına dönen öğrenciler, kira fiyatlarını arttıran ev sahiplerine tepki gösteriyor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle 4 kişi bir araya gelerek öğrenciler ev tutabilirken, bazı öğrenciler ise yurt ve pansiyonlara akın ediyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Emlakçılar Odası Başkanı Lütfü Dara, arz ve talep nedeniyle ev kiralarında artış olduğunu söyledi. Geçen seneye göre artan ev fiyatlarının piyasaya sistematik olarak yansıdığını belirten Dara; “Kira artışları arz ve talep meselesidir. 2013 yılındaki ev kiraları, 2012 yılına göre arttı. Geçen sene 300 lira olan ev kiraları, bu sene 500 lira oldu. Kira artışları normalde piyasada var. Bu Çanakkale`ye özel bir şey değil. Çünkü, genelde ev fiyatları yükseldi. Bir sene önce 100 bin liraya aldığınız bir daireyi bu sene 150 bin liraya ancak alabiliyorsunuz. Bunların hepsi sistematik olarak piyasaya yansıyor” dedi.
 
“Kira artışının emlakçılarla bir ilgisi yok”
“Emlakçıların kira artışı ile bir ilgisi yok” diyen Dara; “Çünkü, ev saibi kaç lira derse, emlakçı o kira fiyatını söyler. Burada emlakçının cebine para girmiyor. Kirayı emlakçı almıyor, ev sahibi alıyor. Ev sahibi 500 derse 500`e, 800 derse 800`e verir. Zaten bu sene, öğrenciler gelmeden önce kira fiyatları arttı. Depoziteyi mal sahibi alır. Bu emlakçının cebine girmez. Kira bedeli ne ise bunu ev sahibi belirler. Emlakçı, bir kira bedeli komisyon alır. Bunun dışında emlakçının aldığı bir ücret yok. Bu ücreti Türkiye genelinde her emlakçı alır. Ama ne hikmetse, basın bazı konuları yanlış değerlendiriyor” diye konuştu.
Öğrenciler ev arıyor
Çanakkale`ye gelen öğrenciler, bütçelerine uygun bir ev bulabilmek için haftalarca kentin sokaklarını dolaşmak zorunda kalıyor. Bu yıl kiraların oldukça artması nedeniyle mağdur olduklarını kaydeden üniversite öğrencileri ise; “Çanakkale`de ev kiraları çok yüksek. Bir ev tutabilmek için 3 ya da 4 arkadaş birleşmek zorunda kalıyoruz. Çünkü, bu kira bedellerini tek başına karşılamak mümkün değil. Bütçemize uygun ev bulabilmek için kentin dört bir yanını dolaşıyoruz. Ama her bulduğumuz evin kirası yüksek. Fiyatlarında oldukça artması bizleri zora sokuyor” dediler.
Paylaş