havadurum

Umut kurultayı olacak, yeniden yapılanacağız

Başkan Gökhan, kurultay kararını değerlendirdi; “Radikal kararlar bekliyorum. Parti nereye gideceğini tespit etmelidir. Yani sola mı yönelecek, ülkenin tüm dinamikleri ile, çiftçisi ile, emekçisi ile, ezileni ile, halkıyla, genciyle, tüm demokrat insanlarla bir arada mı olacağız, yoksa ulusalcılara mı teslim edeceğiz? Yani hala daha ulusalcı tavırlarla, topluma üstten bakan bir tutumdaki insanlar mı yönetecek bu partiyi? Bence bu kurultayda bunun kararı verilecek. Ben genel başkanın umuyorum ve radikal kararlar almasını bekliyorum. Radikal bir karar ile bir takım anlayıştaki insanları, parti meclisinden ve yönetiminden uzaklaştıracağını zannediyorum. Bu da yetmez, kurultaydan sonra örgütleri de hemen acilen, derleyip, toparlaması lazım”dedi.

592

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından partideki ulusalcı kanadın açıklamalarının ardından kurultay kararı alınması ülke gündeminde de büyük etki yarattı. Bu süreci değerlendiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, partide radikal kararlar alınması gerektiğini ifade ederek, “Genel başkan değil, bir zihniyetin değişmesi lazım” dedi. Genel başkan değişiminin önemli olmadığını söyleyen Gökhan, “Çabalamayacaksın, hatta başarısız olsun diye bakacaksın, sonra da `bizim aday seçilmedi` diye ortalığı velveleye vereceksin. Bu doğru bir tavır” değil diyerek satır arası mesajlar verdi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sonrasında gelişen süreci ve kurultay kararını değerlendirdi. Özellikle Ekmeleddin İhsanoğlu konusunda eleştirilen CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu`nun aldığı kararı aykırı bulmadığını ifade eden Gökhan, “Ben Genel Başkanımız sayın Kemal Kılıçdaroğlu`nun, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde, özellikle aday belirleme konusunda ne şekilde hareket ettiğini bilemem tabi. Ama sonuçta şöyle bir tercih ortaya konuldu; MHP`nin de destek verebilmesi için bir çatı adayına ihtiyaç vardı. Dolayısıyla sadece CHP`li bir aday olacağına, MHP`nin de hatta diğer birçok partinin de destek verebileceği bir ortak aday çıkarılması stratejisi izlendi. Buradaki mantık şudur; bu bir başkanlık sistemi falan değil, burada cumhurbaşkanı seçiyoruz. Dolayısıyla saygın bir ismin ortaya çıkması gerekiyordu. CHP`li de olmayabilirdi bu isim, ama CHP`nin kırmızı çizgilerine aykırı olmaması en önemli kriterdi. Laik, demokrat, cumhuriyet ilkelerine bağlı, dürüst, saygın ve uluslararası camiada tanınan bir ismin olması önemliydi. Böyle düşünmesi doğru muydu? Açıkçası bana çok aykırı gelmedi. CHP`den ya da soldan bir aday olsaydı ne olurdu, ikinci parti olacaktık ve yine MHP`den ve diğer partilerden destek isteyecektik. Muhtemelen de Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 52`den daha fazla oy alacaktı. Bu daha büyük bir handikap olacaktı. Nitekim aslında çok da başarısız olduğu söylenemez. Yani yüzde 51,8`in o 1,8`ini de irdelemek gerekiyor. Bu oy farkında maalesef MHP`den bir takım oyların AKP`ye kaydığını görüyoruz. Özellikle İçanadolu ve MHP`nin güçlü olduğu yerlerde AKP adayının ciddi oy aldığını görüyoruz” dedi.

Çalışma yapmayan gruptan Çanakkale`de de var
Genel merkezi eleştirilenler için, Kılıçdaroğlu`nun `Çalışma yapmadılar` eleştirisine destek veren Başkan Gökhan, Çanakkale`de de il yönetiminin çalışma yapmadığını ifade etti. Gökhan, “Seçim sürecinin ardından gelişen sürece gelirsek; özellikle CHP`de çalışmayan bir kesimin, başarısızlığı bekleyen bir kesimin olduğunu görüyoruz. Çanakkale`de de bu böyle; seçim sürecinde çalışmayan arkadaşlar olduğunu biliyoruz. Örneğin ilin çalışmadığı zaten ortadaydı. Bu süreç aslında bekleniyordu. Özellikle `başarısız olursa hamle yapabilir miyiz?` diyen bir kesimin olacağı belliydi, nitekim de öyle oldu. Sandıklara gidilmedi, çalışma yapılmadı, insanları ikna etmek için yoğun bir çaba gösterilmedi. Çanakkale`de de ortalıkta bir tek ben vardım. Merkez ilçe ile birlikte koşturduk, diğer ilçelerde de doğru düzgün bir çalışma olmadı bunları gördük. Ama yine de `hayır` derler ise tartışırız da” ifadelerini kullandı.

“Bu zihniyetin yönetime gelmesini istemiyorum”
“Ankara`da da milletvekilleri pusuya yattı” diyen Gökhan, “Seçimin hemen ardından başladılar. Bunlar sürpriz değil. Ben bu kafa yapısındaki insanların, bu partide yönetime gelmesini istemiyorum. Çabalamayacaksın, hatta başarısız olsun diye bakacaksın, sonra da `bizim aday seçilmedi` diye ortalığı velveleye vereceksin. Özellikle eskilerin ortaya çıkması, yeniden Deniz Baykal`dan bir umut beklenmesi, 50 civarında eski milletvekilinin de `istemezükçü` tavır almaları bu partiyi bir yere taşımaz. Ama bu haliyle de yine genel merkezin başarılı olma şansı yoktur” şeklinde konuştu.

“Radikal kararlar bekliyorum”
“Bu kurultay bence bir karar kurultayı olacaktır” dilen Gökhan, “Parti nereye gideceğini tespit etmelidir. Yani sola mı yönelenecek, ülkenin tüm dinamikleri ile, çiftçisi ile, emekçisi ile, ezileni ile, halkıyla, genciyle, tüm demokrat insanlarla bir arada mı olacağız, yoksa ulusalcılara mı teslim edeceğiz? Yani hala daha ulusalcı tavırlarla, topluma üstten bakan bir tutumdaki insanlar mı yönetecek bu partiyi? Bence bu kurultayda bunun kararını verilecek. Ben genel başkanın umuyorum ve radikal kararlar almasını bekliyorum. Radikal bir karar ile bir takım anlayıştaki insanları, parti meclisinden ve yönetiminden uzaklaştıracağını zannediyorum. Bu da yetmez, kurultaydan sonra örgütleri de hemen acilen, derleyip, toparlaması lazım. Örneğin Çanakkale`de ilin yarısı yok. İkiye bölünmüş, hiçbir doğru düzgün aktivite düzenlenmiyor, ilçelerin zaten moral-motivasyonları bitmiş. Önümüzdeki genel seçimler var, çalışmamız lazım, Çanakkale`de birinci parti olmamız lazım. Köy köy, mahalle mahalle, sokak sokak çalışılması lazım. Bu böyle gidemez, il bir tarafta, ilçe bir tarafta, çalışma yok, kimse gelip `ne yapıyorsunuz?` diyen yok. Bu şekilde başarılı olma şansımız yok. Ama birinci parti olmak için imkanımız da var, bunun değerlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“Genel başkanı değil, bir zihniyeti değiştirmeliyiz”
“Bu yapılarla bunun gitmesi mümkün değil” diyen Gökhan, “İnsanlar artık birbirine düşman bir hale gelmiş. Çanakkale`de AKP çok rahat mesela. Bir yerde, bir çözüm bulunması lazım. Onun için bence bu kurultaydan bir umut beklemek durumundayız, neden? Yeniden yapılanmak için. Bu kurultaydan ilkesel bazı değişiklikler beklememiz gerekiyor. Yani genel başkanı değiştirmekle bir yere varamayız, bir zihniyeti değiştirmediğimiz sürece bir yere varamayız. Bu kafa yapısındaki insanların genel başkanı da iyice partiyi yok oluşa sürükler. Partide disiplinsizliği hoş gören bir anlayış, kumpas kuran bir anlayış, merkez ilçeyi görevden almak için herşeyi yapan bir anlayış, seçimlerde kılını kıpırdatmayan bir anlayış, bu partiyi ileriye götürmez” şeklinde konuştu.

Paylaş