havadurum

Turizm değerlerimiz tartışıldı

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Türkan Saylan Sosyal Tesislerinde “Turizmin Çanakkale’ye Etkileri’ konulu panel düzenlendi. Panelde turizmde birlikte hareket etme başlığı ön plana çıkarken turizm değerlerinin iyi tanıtılması ve turizmin bir yıla yayılması gerektiği kaydedildi.

497
 
Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ‘Turizmin Çanakkale’ye Etkileri’ konulu bir panel düzenlendi. Panel yöneticiliğini  Kazdağları Turistik Oteller Derneği Üyesi Muzaffer Bayraktar yaparken panele konuşmacı olarak Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Değirmenci, TÜRSAB Çanakkale Temsilcisi İsmet Balkan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Berkin Akol konuşmacı olarak katıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan kimlikli bir kent yaratmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Berkin Akol, turizmin gelişmesi için Ticaret ve Sanayi Odası’nın projeler üreterek sürece katkıda bulunduğunu bildirdi.
 
“Önemli bir turizm koridoru içerisindeyiz”
Panelin yöneticiliğini yapan Kazdağları Turistik Oteller Derneği Üyesi Muzaffer Bayraktar, Turizm alanında Çanakkale’nin zenginliklerinin önemine dikkat çekti. İstatistiki bilgiler de veren Bayraktar şunları söyledi; “2011 yılında beş bucuk milyon turist Avustralya’yı ziyaret etmiş,  geliri de 25 milyar dolar. Türkiye’ye aynı yıl 33 milyon ziyaretçi gelirken gelir de 25 milyar dolar da kalmış. Arada ciddi orantısızlık var. Turizmi çeşitlendirerek müşteri ve dünyadaki turist profiline uygun olarak ta biz donatılarımızı zenginleştirmeliyiz. Çanakkale coğrafya olarak önemli bir turizm koridoru içerisindedir. Bu zenginliklerimizi iyi yönetebilir, kentin kimliklerini, geleneksel kültürlerini arzulanan turist profiline göre yönlendirirsek bu kent ve bölge hak ettiği turizmi daha ileri noktalara çekecektir.”
 
“Turizm yılın tamamına yayılmalıdır”
Çanakkale’nin turizm açısından imkan ve önceliklerinin diğer illere göre oldukça fazla ve farklı olduğunu bildiren Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya; “İlimizin eşsiz potansiyele sahip olması yeterli değildir. Kamu özel sektör yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılmaktadır. Mevcut potansiyeli değerlendirip bununla birlikte sağlam adımlar atmak gerekmektedir. Turizm yılın tamamına yayılmalı, alınacak pay arttırılmalıdır. Ulaşım ve alt yapı sorunları halledilmeli, otel konaklama yerleri sayısı arttırılmalı kongre, spor, sağlık alanlarında gelişme sağlanmalı yabancı dil bilen kurslar açılarak ara eleman ihtiyacı giderilmelidir” dedi.
 
 
“Kimlikli kent yaratıyoruz”
Çanakkale için turizmin büyük önem taşıdığını bildiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kamuoyunun dikkati turizme çekilmeye çalışılmalıdır. Turizme bu kentte yaşayan halkında ilgisi çekilmelidir. Turizm sadece belediye, valilik, oteller, acentelerin değil bu kentte yaşayan herkesin konusudur. Turizm dendiğinde bir  çok konu Çanakkale sınırları içerisinde yer almaktadır. Çanakkale de diyalogu geliştirip potansiyelleri ortaya koyabiliyoruz” dedi.
 
Gökhan şunları söyledi; “Turizmde başarıyı tek başına oteller, belediye, valilik elde edemez. Gidişata baktığımızda pozitif yönde bir gidişat görülmektedir. Kentin turizme yönelik yapması gerekenle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Alt yapısı biten yerde üst yapıyı da tamamlıyoruz. Kültürel mirası koruma ortaya çıkarma anlamında yatırımlar yapıyoruz. İnsana, doğaya saygılı kimlikli bir kent yaratmaya çalışıyoruz. Çanakkale için marka anlamında bir sıkıntı yok. Bu kentin kimliği olması için bilinçli olmalıyız. Tanıtıma yönelik yoğun bir çalışmaya girilmesi gerekmektedir. Belediye olarak turizm anlamında katkı vermeye devam edeceğiz.”
 
“Yat Limanı Projesini desteklemeliyiz”
Turizmde ortak aklın geliştirilerek birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan TÜRSAB Çanakkale İl Temsilcisi İsmet Balkan, “Turizm esnafın en büyük gelir kaynağıdır. Turizm birçok sektöre gelir getiriyor. En güzel geleceğe gitmenin yolu turizmden geçer” dedi. Çanakkale’nin, İstanbul Antalya sezonu beklerken turizm sezonunu 18 Mart’ta açtığını ifade eden Balkan şunları söyledi; “Eskiden hafta sonları Çanakkale’ye 500 otobüs gelirdi. Şimdi bir haftada 500 otobüs geliyor. Bu turistlerin harcamaları turizm sezonu boyunca 2 milyon TL civarına ulaşıyor. Yapılan istatistiki araştırmalara göre günü birlikçi turist Çanakkale de 30 TL harcıyor. Gelenlerin % 70’i günü birlikçi turisttir. Çanakkale’ye gelen ve bir gece konaklayan turistlerin oranı % 30 iken bu turistler 150 TL harcama yapıyor. Turistin bölgede kalabilmesi için en önemli etken meşgul edilmesidir. Ne kadar çok meşgul olursa o kadar çok konaklar. Biz Çanakkale de onların ilgisini çekecek etkinlikleri arttırmalıyız. Bunların hepsini bir araya getirip ilerlemenin planlarını yapmalıyız. Ortak akıl geliştirmeliyiz. Gelecek sezonlara hazırlanmalıyız. Yat limanı projesi de gündemde. Bu projeye neden karşı gelinir bunu düşünemiyorum. Yat limanı nitelikli turist ve tanınabilirlik demektir. Proje eleştiriliyor. Yapıcı eleştirilerle yaklaşılmalıdır. Bu projenin gerçekleşmesi için topyekun arkasında durmalıyız.”
 
“Turizm gelirlerinde beklenen çıkışı yapamıyoruz”
Türkiye’nin turizm gelirlerinin arttığını ancak Çanakkale’nin gelir anlamında beklenen çıkışı yapmadığını vurgulayan Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Değirmenci,” Çok misafir var. Ama az kazanıyoruz. Türkiye’nin turizm gelirleri artıyor ama Çanakkale hak ettiği yerde değil. Bizim değerlerimize baktığımızda tüm bu gelirlerden daha fazla pay almalıyız. Turist bir kente konaklama için gelmez. Bir turist bir yere hiçbir zaman bir otel açılmış gidip kalayım diyerek gelmez. Çanakkale de turizmin gelişmesinin anahtarı turistik materyalin artışı ile doğru orantılıdır. Bunu biz her geçen gün daha iyi yapıyoruz. Çanakkale de kordon çalışması beş yıldızlı otelden daha fazla katkı sağlamıştır” dedi.
 
“ÇTSO olarak projeler üretiyoruz”
Çanakkale’de turizmin gelişmesi için Ticaret ve Sanayi Odası’nın projeler ürettiğini ve bunların gerçekleşmesi için öncülük ettiğini vurgulayan ÇTSO Yönetim Kurulu üyesi Berkin Akol, “Yat Limanı ile destek verdiğimiz Kurvaziyer Limanı projesi çok önemli projeler. Yat Limanı projesi ÇED Raporu aşamasında. Kurvaziyer Limanı ise gerçekleştiği takdirde Çanakkale’ye gelecek turist sayısını artıracaktır. Yat ve kurvaziyer limanlarının yapılması Çanakkale’ye gelir ve ekonomiye artı değer katacaktır” dedi. Çanakkale Belediyesinin başarılı çalışmalar yaptığını vurgulayan Akol; “Paris’te Eyfel Kulesi nasıl kenti tanımlayan bir simge ise, Kordon boyundaki Tahta At da Çanakkale kentini tanımlayan en önemli simgelerdendir” dedi.
Paylaş