havadurum

Tesis edilmiş şehitlikler için tespit çalışmaları başladı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğünün teknik personeli ve ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendislik bölüm başkanlığıyla beraber Çanakkale Savaşlarının 100. Yılı kapsamında yapılacak çalışmalarla savaşlar esnasında tesis edilmiş ancak günümüze kadar ulaşamamış gerçek şehit kabristanların yerlerini tespit ederek Şehitlik yapılması için çalışmalara başlanıldı.

501
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendislik bölüm başkanı Aydın Büyüksaraç ve asistanı Yunus Can Kurban, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, Milli Park Müdür Yardımcısı Erhan Alhan, Tarih Danışma Kurul Üyesi Gürsel Akıngüç, Yüksek Arkeolog Murat Ufuk Kara, Jeofizik Müh. Ö. Bahar Mısır, Harita Müh. Merve Toker, Orman Müh. Adil Şahinoğlu ve Elektrik Teknikeri Onur İnce’den oluşan ekip, Çanakkale savaşlarının 100. Yılı çalışmaları kapsamında savaş sırasında tesis edilmiş ancak günümüze kadar ulaşamamış Şehitlikler, Mehmet Şevki Paşa’nın hazırladığı Çanakkale Tahkimat Haritasının tamamı taranarak, tespit edilmiş olup, bu alanları arazide gerçek yerlerinde görmek amacıyla arazi çalışmalarına başlanıldı.
 
ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendislik bölüm başkanı Aydın Büyüksaraç ve asistanı Yunus Can Kurban’ın katıldığı arazi keşfinden sonra tespit edilen alanların yer üstü radarlarıyla jeofizik taramaları gerçekleştirilerek Şehitlik alanlarının sınırlarının kesin olarak belirlenmesi sonucunda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü tarafından belirlenecek projelerle yerleri tespit edilen Şehitliklerin düzenlemesi yapılacaktır.
Paylaş