havadurum

Sürücü ikinci kez mi cezalandırılıyor?

Ehliyetini ikinci kez kaptıran araç sürücülerinin, ehliyetlerine kavuşma sırasında yaşadıkları tam bir eziyet! Öyle ki, iki yılın sonunda ehliyetlerine kavuşmaları için gerekli olan, Halk Sağlığı tarafından verilen eğitimi alamadıkları için tabiri yerindeyse ikinci kez cezalandırılıyorlar. Çünkü eğitimdeki psikolojik eksikliği nedeni ile sırada bekleyen sürücü sayısı hayli fazla.

947
Alkollü araç kullandığı için ikinci kez sürücü belgeleri alınan sürücülerinin, ehliyetlerine kavuşmaları ceza sürelerini doldurmalarına rağmen o kadar da kolay olmuyor. Ceza süreleri olan iki yılın sonunda sürücü belgelerini alma noktasında yaşananlar araç sürücüleri için tam bir eziyet! Araç sürücüleri, iki yılın sonunda ehliyetlerini geri kazanabilmeleri için almaları gereken eğitim konusunda da mağdur ediliyor, ki bu da ikinci kez ceza anlamına geliyor. Ehliyetlerine geri almak için gittiklerinde, ceza süreleri sonunda bir eğitime katılmaları gerektiği ifade edilen araç sürücüleri bir-iki ay hatta daha da uzun sürelerde ileri bir tarihte eğitimi alacakları cevabı ile karşılaşınca yeni bir ceza süreci ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiriyorlar.
 
“Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi”
Resmi Gazete`nin 14.09.2004 tarih ve 25583 sayıyla yayınlanan Sağlık Bakanlığı “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği”ne bağlı olarak, ehliyetini ikinci kez kaptıran sürücülerin tabi tutulacakları “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi” Halk Sağlığı Müdürlüklerince veriliyor. Burada 24 kişilik sınıflarda toplu ve bireysel eğitimlerde bir psikolog tarafından verilen çeşitli davranış eğitimlerin yer aldığı bir program uygulanıyor.
 
Çanakkale`de uygulanamıyor!
Çanakkale`de iki psikolog bulunduğu, bir psikoloğun “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi”nde görevlendirildiği öğrenildi. 24 kişilik sınıflarda günde 6, haftada bir ve toplam 4 hafta süren eğitimlerin verilmesi Çanakkale`de oldukça sıkıntı yaratıyor. Öyle ki eğitimci eksikliği nedeni ile bu eğitimlerin verilemediği, 24 kişilik sınıfların dışında kalan araç sürücülerine 1-2 ay sonrasına gün verildiği öğrenildi. Eleman eksikliği ve kapasite sorunu gibi nedenlerle belgelerini 2 yıl sonra alması gereken sürücüler, bu eğitimi zamanında alamadıkları için ikinci bir cezalandırma durumu ile karşı karşıya kalıyor.
 
Sorun alkol mü?
Çanakkale`de alkollü araç kullandıkları gerekçesi ile sürücü belgelerine el konulan araç sürücüleri, ceza sürelerini doldurmalarına rağmen, ilgili eğitimi alamadıkları gerekçesi ile ehliyetlerini alamayan sürücüler tepkili. Bu durumu “Alkol alan sürücülere yönelik bir baskı unsuru olarak mu kullanılıyor” diye soran sürüceler, yetkililerin bir an önce eğitimleri daha sık bir şekilde organize ederek, mağduriyetlerinin önlenmesini istiyorlar.
 
“Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi”
Konuyla ilgili olarak Resmi Gazete`de yayınlanan “Sürücü Davranışlarını Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği”nin amacı ise “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesine göre ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri alınan sürücülere sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi verilmesi, bu eğitimi verecek birimlerin açılması ve faaliyetleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Bu Yönetmelik sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi veren birimleri, bu birimlerin faaliyetleri ile bu birimlerde eğitim verenleri ve görenleri kapsar. Dayanak, bu Yönetmelik, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48 inci maddesinin 4785 sayılı Kanunla değişik beşinci fıkrasına ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır” şeklinde belirtiliyor.
Paylaş