havadurum

Sendika mevzuata aykırı görevlendirmelerin peşinde

Eğitim-Sen, mevzuata aykırı rehber öğretmen görevlendirmelerini mercek altına aldı. Rehber öğretmen görevlendirmeleri hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi yazı yazan Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yetkilileri, usulsüzlük boyutuyla rehber öğretmenleri, plansızlık boyutuyla da öğrencileri mağdur eden idari işlemin geri alınması ve yinelenmemesi yönünde sendikal bir mücadele içinde olduklarını ifade ettiler.

736
Rehber öğretmen görevlendirmeleri hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi yazı yazan Eğitim-Sen Çanakkale Şubesi yetkilileri, usulsüzlük boyutuyla rehber öğretmenleri, plansızlık boyutuyla da öğrencileri mağdur eden idari işlemin geri alınması ve yinelenmemesi yönünde sendikal bir mücadele içinde olduklarını ifade ettiler.
 
Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Sekreteri Hülya Okkalı’nın imzasıyla İl Milli eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
 
“İlimizde görev yapan bazı rehber öğretmenlerin, daha önceki eğitim-öğretim yıllarında olduğu gibi 2012-2013 eğitim öğretim yılında da müdürler komisyonu kararıyla haftanın belli günlerinde kadrosunun bulunduğu okuldan ikinci bir okula geçici olarak görevlendirildiği malumunuzdur. Yönetmeliklerle belirlenen usûl ve esaslar çerçevesinde yapılan geçici görevlendirme işlemleri dışında kalan görevlendirmelerin yalnızca “gönüllülük” temelinde yapılabileceği ve eğitim öğretim hizmetlerinin ana ilkelerinden birisi olan “planlılık” ilkesi çerçevesinde düzenlenmesi gerektiği tartışmasızdır.
 
Söz konusu görevlendirmelerin birçok mevzuata aykırı olarak tesis edildiği, daha önceki yıllarda aynı yönetmeliklere aykırı olarak gerçekleştirilen birçok görevlendirmenin sendikamız üyesi rehber öğretmenler tarafından yargıya taşınması sonucu idare mahkemeleri tarafından defalarca iptal edildiği bilinmekte, bu iptal kararlarına rağmen aynı işlemin her eğitim öğretim yılında ısrarla tekrarlanması tarafımızdan esefle izlenmekte, kurumumuza ve onun hakkaniyetine olan itibarımızı zedelemektedir.
 
Rehber öğretmenlerin bu görevlendirmelere bireysel olarak yaptığı itirazlar ise norm kadro yönetmeliğinin geçici görevlendirme değil atama işlemlerine yönelik bir kuralı olan; “bir yerleşim merkezindeki her okulda en az bir rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolar atamalarda kullanılmaz” ifadesi gerekçe gösterilerek reddedilmiştir. Ancak atama işlemlerine yönelik olan bu kuralın görevlendirme işlemlerine dayanak olarak sunulması daha önceki mahkeme kararlarında da geçerli bir savunma olarak kabul görmemiş ve bu gerekçeyle yapılan görevlendirilmeler oy birliği ile iptal edilmiştir.
 
Norm kadro dahilinde iki ya da daha fazla rehber öğretmenin görev yaptığı okullardaki rehber öğretmenlerin hizmet puanı açısından bir sıralamaya tabi tutulmak suretiyle puanı düşük olanın başka bir okula görevlendirilmesine dayanak olabilecek herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığı gibi, bu yaklaşımla yapılan görevlendirme işlemleri mevcut yönetmeliklerdeki usûl, esas ve tedbirlerin yerine idarece belirlenen kurala dayalı keyfi bir uygulama niteliği taşımaktadır. Kaldı ki daha önceki yıllarda yönetmelik hükmüne aykırı olarak birçok okula ikinci ya da üçüncü rehber öğretmen ataması yapıldığı bilinmektedir. Bu durum, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün geçmiş yıllarda yönetmelik kurallarını uygulamayarak yapmış olduğu bir hatanın faturasını, şimdi görevlendirmeler yoluyla yanlış bir biçimde uygulamaya çalışarak rehber öğretmenlere kesmesidir.
 
İl düzeyinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile ilgili etkinliklerin bütünlük içerisinde planlanması, programlanması, eşgüdümü, yürütülmesi ve kurumlar arası işbirliğinin sağlanması müdürler komisyonunun değil, Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nin 20. maddesinde tanımlanan “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri İl Danışma Komisyonu”nun görev ve sorumluluk alanındadır. Rehber öğretmenlerin -bir takım kriter ve kurallar çerçevesinde olmak üzere- kadrolu olarak görev yaptığı okul dışında bir okula görevlendirilmesi işleminin de bu komisyonun yetki ve sorumluluğunda olduğu Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 65 ve 95 nolu genelgelerinde açık bir biçimde belirtilmektedir.
 
İlgili yönetmelikler dikkate alınmadan ve yok sayılarak müdürler komisyonu tarafından gerçekleştirilen rehber öğretmen görevlendirmelerinin mevzuata aykırı olması ve görevlendirilen öğretmenleri mağdur etmesi bir yana, eğitim ve öğretim hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olan psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerini planlama ve eşgüdümden yoksun bir biçimde yürütülmeye mahkûm etmektedir. Sendikamız üyesi olsun olmasın, usûlsüzlük boyutuyla rehber öğretmenlerimizi, plansızlık boyutuyla da öğrencilerimizi mağdur eden bu idari işlemin geri alınması ve yinelenmemesi yönünde sendikal bir mücadele vermemiz kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamda sunmuş olduğumuz dilekçemizin gereği yerine getirilmediği takdirde, sendikamız genel merkezi kanalıyla, ilgili müdürler komisyonu kararının -istisnai olarak yapılan gönüllü görevlendirmeler hariç- “rehber öğretmenlerin görevlendirilmesi” kısmını yargıya taşımak zorunda olduğumuz gibi söz konusu usûlsüzlükler ile hizmetlerin yürütülmesindeki özensizlikleri ve keyfiyeti yerel ve ulusal basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak durumunda olacağız. Birçok mevzuata ve emsal nitelikteki yargı kararlarına kayıtsız kalınarak, ısrarla tesis edilen rehber öğretmen görevlendirmelerinin en kısa sürede bütünüyle iptal edilmesi talebi ve yönetmeliklerde de açıkça ifade edildiği üzere; -rehber öğretmeni olmayan okullarla ilgili önlemlerin alınmasını da kapsayan- rehberlik hizmetlerinin planlanması, programlanması, yürütülmesi konusundaki kararların müdürler komisyonu değil, yönetmeliklerle yetkili ve sorumlu olarak belirlenen “Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri İl Danışma Komisyonu” tarafından alınması ve uygulanması gerektiği görüşüyle; bilgilerinize sunarız.”
Paylaş