havadurum

Seçim öncesi Çanakkale

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sayılı günler kaldı.
Kentte Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin havanın etkileri henüz kendisini göstermiyor.
AKP’nin sessizliği özellikle dikkat çekiyor.
CHP örgütü zaten çalışma performansı konusunda zaafları olan bir yapısal özelliğe sahip, bu boşluğu belediye başkanın çabaları dolduruyor.
MHP kendi iç sorunlarını aşabilmiş ve sahaya inecek durumda değil
HDP Çanakkale örgütü geçmişi verimli bir şekilde değerlendiremediği için bunun olumsuzluklarını yaşa da, adaylarına destek konusunda istekli ve çaba gösteriyor.
Siyasal cephenin bu yapısına vatandaşların adaylar konusundaki çekinceleri de eklenince seçim havası sakin ve sessiz.
Genel iletişim araçlarının etkileri üzerinden bir şekillenme olması daha kuvvetle muhtemel.

709
Genelde her seçimde olduğu gibi çeşitli anket sonuçları şimdiden ortalığı kapladı ve üzerinden çeşitli spekülasyonlar yapılmaya başlandı.
Tüm spekülasyonların dışında ağırlıklı olarak herkesin üzerinde uzlaştığı sonuç HDP adayı Selahattin Demirtaş’ın yükselen değer olması.
Bu durum, gün geçtikçe Demirtaş’a ilginin daha da artmasını gündeme getirecektir.
Erdoğan ve İhsanoğlu arasındaki yarış için bu seçimlerde her türlü sonuç olabilir.
AKP’nin Çanakkale’deki sessizliğinin kentte özel bazı nedenleri olsa da, genelde de AKP cephesinde  bir sessizliği izlemekteyiz.
Çanakkale’de yerel seçimlerdeki başarısızlığın etkilerini üzerinden atamayan AKP, bu konuda çıkmış olduğu yoldaki adımlarını henüz tamamlayamadan Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında başarılı çalışmalar yapması zor.
Yerel seçim kampanyasını Mehmet Danış’ın enerjisi ile götüren AKP örgütünün Cumhurbaşkanlığı seçimi için özel bir çalışma yapacağını düşünmüyorum, Erdoğan’ın genelde yaratacağı etkinin kanatlarının altına sığınarak işi götürecekler diye düşünüyorum.
Zaten AKP örgütünün yerelde çeşitli kulvarlarda göstereceği çabaların geri teptiği gerçeği de tecrübeyle sınanmış fiili bir durum.
MHP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir kaygı taşımaması son derece anlaşılır bir durum.
Yeniden yapılanma çalışması içersinde olan örgüt önceliğini, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yedi ay sonra kendi performanslarının direkt göstergesi olacak genel seçimler temelinde oluşturacaktır.
Çatı aday temelinde girilen seçimlerde Çanakkale’de MHP, CHP kanatları altında durumu idare edecektir.
Tabiî ki bu yaklaşımın Cumhurbaşkanlığı seçimleri açısından bazı negatif sonuçları olacaktır.
CHP cephesine gelindiğinde ise çok daha fazla değişkenin rol aldığını gözlemekteyiz.
Öncelikle Başkan Gökhan’ın  bu seçimlerde yerel seçimlerdeki oy oranını yakalamak hedefi ile hareket ettiği anlaşılmaktadır.
Bu hedef gerçekleşmesi zor bir hedef olduğu için bu seçimleri önemsemiş ve bu anlamda yoğun bir çalışma içersine girmiştir.
Kendi oy oranını koruması; bu seçimlerin kendi gerçeklerine göre zor bir sonuçtur.
Öncelikli olarak yerel seçimlerde kendi performansının getirmiş olduğu artılar bu seçimlerde sandığa yansımayacaktır.
CHP’nin desteklediği adayın CHP çevrelerinde tartışılır bir aday olmasının getirdiği olumsuzlukları göz ardı etmemek gerekiyor.
MHP cephesinden de çatı adayına gelecek desteğin zayıf olacağını düşünürsek Gökhan’ın kendi oy oranını yakalaması kolay değildir.
CHP’nin bu kampanyadaki bir avantajı  milletvekili aday adaylarının sahaya inmiş olmaları ve siyasal propagandanın eksikliklerinin bu şekilde  giderilmesi imkanıdır.
Özellikle Av. Muharrem Erkek’in çalışmaları dikkat çekmektedir.
Aday adayları bu kampanya ile bir yandan kendi çalışmaları için zemin yaratırken diğer yandan cumhurbaşkanlığı seçimleri için partilerinin adaylarına destek vermektedirler.
Meclisin tatile girmesinden sonra milletvekillerin de bu rekabete ortak olmaları kampanyaya destek anlamında ilave bir katkı olacaktır.
Çanakkale halkı demokrasi ve barıştan yana çağdaş ilerici yapısıyla, bu seçimlerde adaylar arasında farklılığını hissettiren Selahatttin Demirtaş lehine  bir eğilim sergileyebilir.
Selahattin Demirtaş’ın ilerici demokrat çevreler üzerindeki etkisi son derece olumlu seyretmektedir.
HDP adayı Selahattin Demirtaş için Çanakkale’de sürdürülecek kampanyaların bu noktada önemli bir katkısının olabileceğini  söyleyebilirim.
Eğer böylesi kampanyalar organize edilebilirse Selahattin Demirtaş lehine Çanakkale’de bir çekim alanı yaratılabilir bu da bir şekilde sandığa yansır.
Çanakkale halkı özelikle AKP ile birlikte  geneldeki seçimler açısından kendilerine dönük herhangi bir katkı, geri dönüş, bir ilerleme, bir hizmet, bulamadıkları için cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda  ilgi ve istek anlamında nötr  bir durumdalar.
3 dönemdir başbakan olarak Çanakkale’yi unutan  Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak Çanakkale’ye bir katkısının olmayacağı, Çanakkale halkının genel olarak kabul ettiği bir kriter olarak ayrıca ilgiyi zayıflatan nedenler arasındadır.
Bir bütün olarak baktığımızda Çanakkale’de seçimlere katılım oranının düşük olması ihtimaller arasındadır.
Paylaş