havadurum

Sağlıksız koşullardaki sular sağlığımızı tehdit ediyor

Aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte pet şişelerde ve damacanalarda satılan suların depolama koşullarındaki olumsuzluklar içtiğimiz suların sağlığımıza etkileri konusunu bir kez daha gündeme getirdi. Aşırı sıcaklarda günlerce direkt güneş ışınları altında bekleyen şişe ve damacana suları sağlımızı ne kadar tehdit ediyor? Çanakkale’de yaptığımız gözlemler firmaların bu konuda duyarlı olmadığını gösteriyor.

763
Bir damacanın maksimum ömrü 70 kullanım
Uzmanlar evlerde ve işyerlerinde kullandığımız damacanaların kullanım süresinin en fazla 70 olduğunu söylüyor. Ancak, firmalar ise bu rakamı bine kadar çıkarıyor. Bunun büyük risk olduğunu belirten konunun uzmanları, damacana içindeki suyun fabrikadan çıkıp eve girene kadar geçen sürenin üstüne, bir de evde günlerce beklememesi için şunu öneriyor: Damacana suyu alır almaz cam ya da çömlek bir kaba boşaltın. Ve özellikle yıpranmış halde olan damacanaların kesinlikle geri iadesi ve kullanılmaması  tavsiye ediliyor.
 
Pet şişelerde durum ne?
Firmaların büyük tonajlarda aldığı binlerce pet şişe suyu sağlıklı koşullarda saklamayı ihmal ettiği bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Sağlıklı koşullarda depolama yapmayan bu firmalar, yaz aylarında sağlımızı tehdit eden suları içmemize neden oluyor. Güneşin altında kaynama derecesine gelen pet şişe suların bozulduğunu belirten uzmanlar, pet şişelerdeki BPA adı verilen kanserojen maddenin suya geçme riskinin arttığını söylüyor. Gıda maddelerinde olduğu gibi, suyun dolumdan başlayarak kontrol edilmesinin gerekliliğini ortaya koyuyorlar....
Paylaş