havadurum

Rektör Acer "53 bin öğrenci konuğumuz olacak"

1844

 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı ilk kayıtları dün düzenlenene törenle yapıldı. Mühendislik Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yapılan ilk kayıt törenine AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer,Fakülte Dekanları ve akademik personel katıldı. Törende konuşan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Acer, ÇOMÜ’nün bu yıl itibariyle çeyrek asrı tamamladığını ve bu süreç içersinde Türkiye’nin en büyük devlet üniversiteleri arasına girdiğini söyledi. Bu yıl ÇOMÜ’ye kayıt yaptıran öğrenciler arasında okul birincilerinin sayılarının artış gösterdiğini söyleyen Rektör Acer; “Üniversitemize bu yıl başlayan öğrenciler arasında okul birincilerinin sayısı daha da artıyor. Türkiye’de ilk 10 bine giren öğrenciler arasında üniversitemizi tercih eden öğrenci sayısında artış var” dedi. ÇOMÜ’nün Çanakkale’nin daha da önüne geçeceğini söyleyen AKP Milletvekili Turan; “Hepimizin bildiği Cambridge Üniversitesi aslına baktığımız kent demek, şehir demek. Ama şehirden çok daha öte bir üniversite adı haline gelmiş, tüm dünyanın bildiği özel bir üniversite olmuş. Ama istiyoruz ve biliyoruz ki, 18 Mart geldiği yerde, Çanakkale markasının yanında ekstra bir marka yaratmaya başlamış bulunuyor” ifadelerini kullandı. 

 
“Çeyrek asrı tamamlayan üniversitemiz, en büyük devlet üniversitelerinden birdir”
ÇOMÜ’nin Çanakkale’ye ve Çanakkale’nin büyüklüğüne yakışan bir üniversite olması için çabaladıklarını söyleyen ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sizlerin bildiği gibi geçen yıl çeyrek asrı geride bıraktı. Yani 25 yılı tamamlamış, bu sene 26’ıncı yılında olan bir devlet üniversitesi. Türkiye’nin en büyük devlet üniversitelerinden bir haline gelmiş durumda. Üniversitemiz, Çanakkale’ye, Çanakkale’nin büyüklüğüne, Çanakkale’nin geçmişine yakışan bir üniversite olması için özel bir gayret gösteriyoruz. Bilimsel alanda gittikçe büyüyen, gelişen bir ülkede büyümeye gelişmeye layık olan bir üniversite haline gelmeye çalışıyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızın bazı somut sonuçlar bulunduğunu görmek bizi mutlu ediyor. Bugün itibariyle yeni eğitim-öğretim yılına 209 farklı program, eğitim öğretim yapan üniversite olarak başlamış bulunuyoruz. 16 fakültesi, 13 meslek yüksekokulu, 6-4 yıllık yüksekokulu olan çok sayıda yüksek lisans ve doktora eğitimi veren üniversite haline geldi. Bu seneki yerleştirmeler sonucunda ÇOMÜ, bu eğitim öğretim yılına 53 binin üzerinde öğrenci ile başlayacak. Bu bizi Türkiye’nin en büyük 15 üniversitesi arasına sokuyor. Daha da önemlisi kalite sıralamasında üniversite gittikçe değer kazandığını da görüyoruz” dedi. 
 
“Türkiye’de ilk 10 bine giren öğrenci arasında üniversitemizi tercih eden öğrenci sayısı arttı”  
ÇOMÜ’yü uluslararası bir üniversite haline getirmek için yoğun çalışma içerisinde olduklarını belirten Rektör Acer; “Üniversitemize bu yıl başlayan öğrenciler arasında okul birincilerinin sayısı daha da artıyor. Türkiye’de ilk 10 bine giren öğrenciler arasında üniversitemizi tercih eden öğrenci sayısında artış var.  Bu yıl tahmin edebileceğiniz gibi en yüksek puanla üniversitemize gelen öğrenciler daha çok tıp fakültesini tercih ediyorlar. Ama enteresan bir şekilde eğitim öğretime başlayacak olan ÇOMÜ Diş Hekimliği Fakültesi de en yüksek puanla gelen ikinci sıradaki öğrencileri kendisine çekmiş durumda. Hatta diş hekimliği olan 50 devlet üniversitesi içerisinde daha şimdiden ilk 20 fakülte arasında puan sıralamasına göre girmiş durumda. Öğrenciler, Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere ülkenin dört bir yanından gelerek üniversitemizi tercih ediyorlar. Üniversitemizin uluslar arası bir üniversite olması için yoğun çalışma içerisindeyiz. Daha üç yıl önce uluslararası niteliğinin zayıf olduğunu söyleyebileceğimiz400 civarında uluslararası öğrencisi olan, uluslararası programı bulunmayan bir üniversiteden sadece üç yıl sonra 2 binin üzerinde yabancı öğrencisi olan ortak yüksek lisans ve doktora programları açmış bir üniversite olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Gelinen noktada çok büyük mesafe kat ettik”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, ÇOMÜ’nünTürkiye’deki yükseköğretim faaliyetlerine sayısal verilerle kıyaslandığında çok büyük mesafe aldığını büyük bir gururla takip ettiklerini söyleyerek; “Türkiye’nin en güzel illerinin başında gelen, en güzel üniversitelerinin başında gelen üniversitemizi tercih eden öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Onlara bu konuda katkı sağlayan velilerimizi kutlamak istiyorum. Türkiye’de son yıllarda yükseköğretim faaliyetlerinde çok büyük gelişimler, dönüşümler oldu. Gurur duyduğumuz çalışmalar var, zaman zaman dönüp arkaya baktığımızda rahatsız olduğumuz, üzüldüğümüz konular var. Ama büyük fotoğrafa baktığımızda Türkiye’de yükseköğretim faaliyetlerine sayısal verilerle kıyasladığımızda çok büyük mesafe aldığını büyük bir gururla takip ediyoruz. Yine daha önce üniversitelerimizde sadece 3–4 polemik konuyla gündeme gelirken, sadece bildiğimiz meselelerle gündeme geldiğini düşündüğümüzde, geldiğimiz yerde her türlü şerre rağmen söylüyorum çok büyük mesafe katettik. Hem üniversite sayılarımızda hem Anadolu’nun ruhunun üniversitelere yansımasında, hem alt yapı faaliyetlerinde çok büyük mesafe kat ettik” dedi. 
 
“18 Mart Üniversitesi Türkiye’mizin önemli üniversitelerinin başında geliyor”
AKP Milletvekili Turan; “Öğrencilerimizin, burs, kredi, yurt taleplerini çok büyük oranda karşılanmaya başlanması da bir diğer keyfimiz. Her üniversite kıymetlidir, ancak biz ÇOMÜ özeline baktığımızda ayrı bir gurur yaşıyoruz. Hepimizin bildiği Cambridge Üniversitesi aslına baktığımız kent demek, şehir demek. Ama şehirden çok daha öte bir üniversite adı haline gelmiş, tüm dünyanın bildiği özel bir üniversite olmuş. Ama istiyoruz ve biliyoruz ki 18 Mart geldiği yerde, Çanakkale markasının yanında ekstra bir marka yaratmaya başlamış bulunuyoruz. Artık 18 Mart Üniversitesi içerikle, bölüm sayısıyla değerlendirildiğinde Türkiye’mizin önemli üniversitelerinin başında geliyor. Bugün de, bu değere ekstra bir değer katmak için geldik. Hem Mühendislik Fakültemizin öğrenci kaydını yapacağız hem de ilk kez Diş Hekimliği Fakültemizin öğrenci kaydını yapacağız. Diş Hekimliği, Türkiye’de özel alanlardan bir tanesi. 120’den fazla Devlet Üniversitesi var, 200’ün üzerinde özel üniversite var ve toplamda 50 kadar Devlet üniversitesinde Diş Hekimliği Fakültesi var. 2015 yılında hocamızın da talebiyle, Bakanlar Kurulumuzun kararıyla fakültenin kurulma kararı alınmıştır. O günden bu güne önemli altyapı çalışmaları yapıldı. Özellikle öğretim görevlisi sayımız 10’ları aştı ” dedi.
 
ÇOMÜ’den üniversite sayılarıyla ilgili bilgi
ÇOMÜ tarafından yapılan açıklamada; “Üniversitemiz, 209 adet lisans ve ön lisans programı ile eğitim-öğretim faaliyeti göstermektedir.2018-2019 yılı lisans (4 yıllık) programları için ÖSYM tarafından verilen kontenjan sayısı 5 bin 751,lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı 4 bin 851, doluluk oranı ise yüzde 84,35’tir. 2018-2019 yılı ön lisans (2 yıllık) programları için ÖSYM tarafından verilen kontenjan sayısı, 5 bin 98’dir. Ön lisans programlarına yerleşen öğrenci sayısı, 4 bin 598 olurken doluluk oranı yüzde 90,19’dur. Toplam kontenjan sayısı 10 bin 849, yerleşen öğrenci sayısı 9 bin 449, doluluk oranıyüzde 87,10. Üniversitemizde üç enstitüde (eğitim, sosyal bilimler ve fen bilimleri) 679 doktora, 5 bin 360 yüksek lisans öğrencimiz eğitim almaktadır.Bu yıl üniversitemize en çok Marmara Bölgesi (3 bin 133), Karadeniz Bölgesi (bin 723), Doğu Anadolu Bölgesi (bin 217), Ege Bölgesi (bin 61) ve İç Anadolu Bölgesinden öğrenci eğitim almak için gelecektir. Bununla birlikte en az öğrenci ise Akdeniz Bölgesinden (622) öğrencimiz olacaktır.İl bazında bakıldığında en çok öğrencinin Çanakkale (898), Bursa (552) ve Balıkesir (508) illerinden geldiği görülmektedir.Cinsiyet olarak baktığımızda bu yıl üniversitemizi 4 bin 845 erkek ve 4 bin 604 kız öğrencimiz kazanmıştır. Üniversitemize yerleşen okul birincileri son üç yılda iki katına çıkarak ilerlemiştir. 2014 yılında 57 okul birincisi bizi tercih ederken, bu yıl 104 öğrencimiz olmuştur. 2018 ÖYSM sınav sonuçları ve yerleştirme sonuçlarına göre ilk 10 bin’e giren adaylardan 114 tanesi üniversitemizde eğitim görecektir. Bu adaylardan ilk 5’i Tıp, Eğitim Fakültesi ve Sağlık Yüksekokulumuzu tercih etmişlerdir.Üniversitemizde mevcut öğrenci sayımız 43 bin 796iken 2018 ÖSYS ile gelen 9 bin 449toplam öğrenci ile sayımız 53 bin 245 olmuştur. Bu toplam sayı içerisinde bin 114 öğrencimiz yabancı uyruklu olup, 76 farklı ülkeden gelmişlerdir.Yabancı uyruklu öğrencilerimizin yerleştirme işlemleri devam etmektedir. Yaklaşık 900 yeni öğrenci kaydedeceğiz. Böylelikle bu yılki 2000 yabancı uyruklu öğrenci hedefimizi tutturacağız” denildi. 
(Baykal Sağlam)
Paylaş