havadurum

Özbay, "Eğitim-İş; Cumhuriyet değerlerinin yılmaz savunucusudur"

460
Geçtiğimiz yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikte İzmir Marşı`nın çıkartılmasından dolayı Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Serkan Serbes`in yaptığı basın açıklamasının ardından, Serbes`te soruşturma başlatılarak disiplin cezası verilmiş ve görev yeri değiştirilmişti. İdare Mahkemesi`ne sendika tarafından açılan davanın duruşması ise bugün gerçekleşti. Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay ve sendika Avukatı Burak Sabuncu`nun da destek olduğu mahkemenin ardından, basın açıklaması yapıldı. Sendika binasında yapılan açıklamada, Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Özbay, "Cumhuriyet erdemli olma rejimidir. Cumhuriyet ve birinci sorumluluk; halkına karşı hesap verebilir olmak, açık olmak, halkı dinlemek ve taleplerini dikkate almak, Cumhuriyet kazanımlarının sorumluluğunu bilmekten geçer. Eğer siz bir bayram etkinliğinde içerisinde Atatürk isminin, "Yaşa Mustafa Kemal" sözünün geçtiği bir marştan rahatsız oluyorsanız, Eğitim-İş kararlılığıyla sizi rahatsız etmeye devam edecek. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığına, asla geçit vermedik. Kimseye kaymakam olamazsınız demedik. Kaymakam olabilirsiniz. Cumhuriyet erdemlerini anlamamışsanız, bunun karşısındayız" ifadelerine yer verirken, Avukat Sabuncu ise, "Sürecin ardından bir idari soruşturma yürütüldü ve bir disiplin cezası verildi. Bunun yanı sıra yer değişikliği yani başka bir ilçeye yapıldı. Adını da doğru koymak lazım aslında eski usul bir sürgünden bahsediyoruz. Bugün, hem disiplin cezası verilen hem de yer değişikliği işlemiyle ilgili İdare Mahkemesi`nde açtığımız iptal davasının duruşması vardı, ona katıldık. Mahkeme heyetine sözlü olarak da düşüncelerimizi ve yapılan hukuksuzluğu anlattık. Bundan sonra verilecek kararı bekliyoruz, biz olumlu olacağı kanaatindeyiz ve sonucu paylaşacağız" dedi.
"Serbes, Cumhuriyet öğretmeni ve aydını sorumluğuyla karşı duruş sergilemiştir"
Genel Başkan Özbay sözlerine şu şekilde başladı, "Eğitim-İş emek ve alın teri mücadelesi yürüttüğü gibi aynı zamanda tartışmayacağız; Cumhuriyet değerlerine bağlılığı ve Atatürk değerlerine bağlılığıyla ilişkilidir. Eğitim-İş, emek mücadelesinin yanında aydınlanma mücadelesi de yürütüyor ve köklerini de Cumhuriyet aydınlanmasından alıyor. Çanakkale`ye de bir ilçesinde görev yapan kaymakamın, bu değerler karşı, hadsizce davranışı sebebiyle gelmiş bulunuyoruz. Eğitim-İş; Türkiye`nin örgütlü olduğu her yerde, Cumhuriyet`in değerlerinin ve onun sembollerinin, söylemlerinin yılmaz savunucusudur. Çanakkale Şube Başkanımız Serkan Serbes`te, Cumhuriyet`in değerlinin, söylemlerinin savunucusu olmuş; bu irade ve baskı nereden gelirse gelsin; Eğitim-İş`in başkanı sorumluluğuyla bayram programı içerisinde söylenecek olan İzmir Marşı`nın `güya sayın kaymakam tarafından; siyasi olarak görüldüğü söylemiyle`, yetkisini kullanılarak çıkarılmak isteğine karşı bir Cumhuriyet öğretmeni ve aydını sorumluğuyla karşı duruş sergilemiştir." 
"Kaymakam Bey İzmir Marşı`ndaki hangi sözden rahatsız oldu?"
Özbay, Cumhuriyet`in değerlerine sendika olarak sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydederek, "Biz, yolumuzu Mustafa Kemal Atatürk`ten, onun Bursa Nutku`ndan alıyoruz. Nerden gelirse gelsin Cumhuriyet`e ve Cumhuriyet tarihine yapılacak olan her türlü saldırıda; güçlü bir kale olarak, onun yılmaz savunucuları olarak, duruşumuzu göstermeye devam edeceğiz. Bunun kimden geldiğinin bir önemi yok. Kaymakam Beyin, `İzmir Marşı içinde geçen hangi sözü siyasi bulduğunu` açıklaması lazım. Hangi söz kendisini rahatsız emiştir? Yaşa Mustafa Kemal Paşa mı? Yetiştirilen çocuklar mı? Bağlılık mı? İzmir`in dağlarında açacak çiçekler mi? Nasıl bir rahatsızlık hissetmiştir? Hangi yetki ve hadle bunun kaldırılmasını istemiştir? Bunun kaldırılmasını istemesinin karşısında, sendikacı kimliğiyle, Eğitim-İş`in aynı zamanda varlık sebebi olan; cumhuriyet aydınlanmasına sahip çıkmak sorumluluğuyla hakaret eden Serkan Serbes, Atatürk düşmanlarına geçit vermeyeceğiz sözünden, kendisini nereye konumlandırmıştır? Atatürk düşmanlığına, Eğitim-İş geçit vermeyecek" diye belirtti.
"Cumhuriyet erdemli olma rejimidir"
Genel Başkan Özbay, Cumhuriyet`in önemine dikkat çekerek, "Cumhuriyet erdemli olma rejimidir. Cumhuriyet`in erdemli olmada; birinci sorumluluk, halkına karşı hesap verebilir olmak, açık olmak, halkı dinlemek ve taleplerini dikkate almak, Cumhuriyet kazanımlarının sorumluluğunu bilmekten geçer. Eğer siz bir bayram etkinliğinde içerisinde Atatürk isminin, "Yaşa Mustafa Kemal" sözünün geçtiği bir marştan rahatsız oluyorsanız, Eğitim-İş kararlılığıyla sizi rahatsız etmeye devam edecek. Cumhuriyet ve Atatürk ile alerjisi olan bu söylemlerle derdi olan herkesi, Eğitim-İş`in şube başkanları, üyeleri; kararlılıkla rahatsız etmeye devam edecek. Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığına asla geçit vermedik. Kimseye kaymakam olamazsınız demedik. Kaymakam olabilirsiniz. Cumhuriyet erdemlerini anlamamışsanız, bunun karşısındayız. Şırnak`ta da Edirne`de de Eğitim-İş aynı söylemlerle mücadelesini sürdürmektedir" dedi. 
"Anayasa Mahkemesi`nin alacağı karar tarihle yargılanacaktır" 
Özbay öte yandan bugün Anayasa Mahkemesi`nde görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanuna ilişkin ise, "Eğitim-İş`in de çağrıcısı olduğu bir birliktelik sağlandı. 14 sendika, 14 Ekim tarihinde Başkent Öğretmenevi`nde bir açıklamada bulunduk. Türkiye sendikal mücadele tarihinde bir ilke, 14 sendikayla birlikte imza attık. Gücünü ve iradesini örgütünden alan sendikalar olarak, 2 Kasım tarihinde iş bıraktık Türkiye`deki korku duvarlarını bir kez daha birlikte hareket ederek yıktık. 9 Kasım tarihinde de Anayasa Mahkemesinde bu karar görüşülecek. Söz Anayasa Mahkemesi`nin yargıçlarında. Aynı sorumlulukla, sendikalarla ortak iradeyi yansıtacağız. 9 Kasım tarihinde sendika genel başkanları ve MYK üyeleri; Anaysa Mahkemesi önünde "Meslek Nöbeti"için bir araya geleceğiz. Anayasa Mahkemesi`nin yargıçlarının, adalet terazisinde tarihle yargılanacağını bir kez daha buradan belirtmek isteriz. Anayasa Mahkemesi`nin alacağı karar tarihle yargılanacaktır" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş