havadurum

"Öğretmenler aşılanmalı, hijyen tedbirleri alınmalı"

673
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan kara doğrultusunda 15 Şubat`ta köy okullarında yüz yüze eğitim başladı. Bakanlık son olarak 1 Mart itibari ile tüm resmi ve özel ilkokullar, tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında da yüz yüze eğitime başlanacağını açıkladı. Bakanlık açıklamalarına göre 1 Mart 2021 tarihinde ilkokulların tüm sınıf düzeyleri (1. 2. 3. 4. sınıflar) seyreltilmiş sınıflarda haftada iki gün yüz yüze eğitime başlıyor. 8. ve 12. sınıflar sınıf öğrencileri seyreltilmiş sınıflarda tam zamanlı yüz yüze eğitime başlıyor. Özel gereksinimli çocuklar için özel eğitim okulları ve sınıfları açılıyor. Veli isteğine göre okullara beyan etmek koşuluyla öğrencilerinin yüz yüze eğitime katılmama hakkı var. Bu durumda öğrenci devamsız sayılmayacak ancak müfredattan sorumlu olacak. Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar ve Eğitim İş Şube Başkanı Serkan Serbes 1 Mart`ta başlayacak olan yüz yüze eğitim kararını gazetemiz Çanakkale OLAY`a değerlendirdiler. Başta öğretmenler olmak üzere aşılama çalışmalarının hızla yapılması gerektiğini belirten sendika başkanları, maske, mesafe, hijyen önlemlerinin bireylere bırakılmadan okullarda hızlı bir şekilde alınması gerektiğini ifade ettiler. 

"Hijyen önlemleri bireylere bırakılmamalı kamusal önlemler alınmalı!"
Eğitim Sen Şube Başkanı Hacımusalar konuyla ilgili; "Eğitim Sen olarak görüş ve önerilerimiz şu şekildedir. Test sayısı azalıyor ancak vaka sayıları artıyor. Öğretmenlerin ve tüm eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmadı ama 15 Şubatta köy okulları açıldı. Ek bütçe yok, öğretmen ataması yok, gerekli koruyucu malzeme yok ama 1 Mart`ta yüz yüze eğitimde ikinci aşamaya geçilecek. MEB`in gerekeni yapması için eğitim alanının öznelerinin sorumlulukları ve atması gereken adımlar var. Yüz yüze eğitim için bilim insanlarının uyarıları çok net ve açık; Yeni olgu sayısı 100 binde 1` in altına düşmeli! Fiziksel hareketlilik azaltılmalı! Yeterli süre acil kapanma! Maske, mesafe, hijyen önlemleri bireylere bırakılmamalı kamusal önlemler alınmalı! Yüksek etkinliği olan bir aşıyla herkes hızla aşılanmalı! Test sayısı artırılmalı! Ayrıca Milli Eğitim Bakanı dün yine Mart ayından itibaren yüz yüze sınavların yapılacağını, bundan geri adım atılmayacağını belirtti. Milyonlarca öğrenci uzaktan eğitime erişemiyor. Erişebilen öğrencilerin yüzde 64` ü cep telefonları ile uzaktan eğitime ulaşmaya çalışıyor. Uzaktan eğitime milyonlarca öğrencinin erişemediği, devamlılığın sağlanamadığı bir gerçeklikte sınavlar eşitsizliği daha da derinleştirecek. Sınavlar iptal edilmelidir" dedi. 
 
"Bu şartlarda okulların açılması çok sağlıklı değil"
Okulların açılmasına 1 hafta kalmasına rağmen henüz hiçbir öğretmenin aşılanmadığını belirten Eğitim İş Şube Başkanı Serbes; "Okulların açılması taraftarıyız ancak uygun şartlarda açılması taraftarıyız. 1 Mart`ta okulların açılacağı haftalar öncesinden söyleniyordu ancak 1 hafta kalmasına rağmen hala öğretmenler için aşı çalışması başlatılmış değil. Öğretmenlerin aşı çalışmasının başlatılması gerekiyor okulların hijyen şartlarının sağlanması gerekiyor. Öğretmenlerin aşı çalışmalarının tamamlanıp çocuklarında yavaş yavaş aşı olması gerekiyordu ancak bugüne kadar öğretmenler için herhangi bir aşı çalışması başlatılmış değil. Bu şartlarda okulların açılması çok sağlıklı değil. Diğer tüm ülkelerde olduğu gibi uygun şartlar sağlanarak okulların açılması taraftarıyız. Ülkelerin çoğunda okullar devam ediyor ancak uygun şartlarda devam ediyor. Bu ülkeler gerek aşı gerekse hijyen çalışmalarını aştılar. Bugün pazartesi, haftaya pazartesi okullar açılacak ancak hiçbir öğretmen aşılanmadı. Köy okulları açıldı ancak o öğretmenlerimizde şu ana kadar aşılanmadı. Defalarca aşı isteyen öğretmenler üzerinden liste alındı, bu listeler Milli Eğitime gönderildi ancak bununla ilgili de öğretmenlere herhangi bir dönüş olmadı" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş