havadurum

Noterlik ücretlerine zam

2013 yılı noterlik ücretlerinde yeni tarife belirlendi.

749
2013 yılı Noterlik ücretlerinin yeni tarifesine göre noterlik ücretleri yüzde 6 zamlandı. Yeni uygulamaya göre noterler aldıkları harçların yüzde 30’u oranında ücret alacaklar.
 
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni uygulanacak tarifelere göre, noterler, yaptıkları işlemlerden Harçlar Kanunu`na göre aldıkları harçların yüzde 30`u oranında noter ücreti alacak. Bu ücret, bir noterlik işleminde 2 lira 50 kuruştan az olmayacak. 2012 yılında bu tutar 2 lira 35 kuruş olarak uygulanıyordu. Bu suretle hesaplanan ücret miktarlarında yarım kuruşun altındaki değerler dikkate alınmayacak.
 
3 Lira 40 kuruş yazı ücreti alınacak
Noterler yazdıkları kağıtların dairede kalan nüshası ile iş sahibine verilen asıl ve örneklerinin her sayfasından 3 lira 40 kuruş yazı ücreti alacak. Kağıtların örneklerinin iş sahibinin istek ve onayı üzerine, noterlik dairesinde fotokopi yoluyla çıkartılması halinde, bu örneklerin her sayfası da aynı ücrete tabi olacak. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf tutulan işlemleri noter yazdığı takdirde, yazı ücreti alınacak. Tanıklık ve onama şerhlerinden yazı ücreti alınmayacak.
 
28 Lira 39 kuruş çevirme ücreti
1512 sayılı Noterlik Kanununun ilgili hükmü uyarınca, noter tarafından bir dilden diğer dile, bir yazıdan diğer yazıya çevrilen veya çevirtilen kağıtların her sayfasından 28 lira 39 kuruş çevirme ücreti alınacak.
 
Onanan imzaya 2 Lira 88 kuruş
Noterler, özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen, ancak değer içeren işlemlerden, harç alınmış olursa alınması gereken harcın yüzde 10`u oranında noter ücreti alacak. Değer içermeyen bu çeşit işlemler dolayısıyla noterler onadıkları her imza için 2 lira 88 kuruş ücret alacaklar. Özel kanunlarında harç, damga vergisi ve resimden muaf olduğu belirtilen ve imza onaylamasını gerektirmeyen protesto, ihtarname, ihbarname işlemlerinde ilgilisine tebliğ edilecek her nüsha için 2 lira 88 kuruş ücret alınacak. Defterlerin açılış onaylamasından, 100 sayfaya kadar olanlardan (yüz sayfa dahil) 1 lira 7 kuruş, yüz sayfadan yukarı her yüz sayfadan da 40 kuruş onaylama ücreti alınacak. 100 sayfadan fazla olan defterlerin küsuratı 50 sayfaya kadar olursa ücret alınmayacak. 50 ve daha fazla olursa 40 kuruş ücret alınacak. Ara ve kapanış onaylamalarında maktu olarak 40 kuruş ücret alınacak.
Paylaş