havadurum

"Maratona 10 bin kişinin katılımı bekliyoruz"

708

 Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Turkcell Gelibolu Maratonu’nun bu yıl üçüncüsü koşulacak. 1 Ekim tarihinde başlayacak olan maraton 29 Eylül tarihinde AVM Burada 17’de  düzenlenecek bir maraton fuarı açılacak. Maraton organizatörlerinden GTB turizm ortağı ve ÇATOD Yönetim Kurulu Üyesi Armağan Aydeğer, maratonun detayları hakkında bilgilendirme yaparak, maratonun kültürel, sosyal ve ekonomik getirileri hakkında değerlendirmede bulundu. Maratonun ulaşmış olduğu hacim itibari ile Türkiye’nin en büyük üçüncü maratonu olma özelliğini taşıdığını ifade eden Aydeğer, bu yıl sayı itibari ile daha yukarı sıralarda yer alabileceğini belirtti.  Maratonun, bölgeye çok önemli bir değer kattığını ifade eden Aydeğer; “Bu çerçevede onlarca tanıtım faaliyeti yapılmakta. Biz, maratonu sadece bir spor etkinliği değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve bölgeye ekonomik değer katan çok önemli ekonomik değerler olarak değerlendiriyoruz” dedi. 29 Eylül saat 17.30’da AVM 17’de gerçekleştirilecek fuarla maraton açılışının yapılacağını ifade eden Aydeğer, maratona birçok ünlü isminde katılacağını açıklayarak; “Fuar Pamela konseri ile başlayacak. Aynı zamanda çocuk etkinliği olacak. Yüzlerce çocuğumuz kurulacak mini atletizm parkurunda atletizm etkinlikleri gerçekleştirecekler. Çok önemli isimlerde maratona katılacak. Burcu Esmersoy, Pascal Numa, Kadir Çöpdemir gibi ünlülerde gelecek olan konuklarımız arasında. Çanakkale 4 gün boyunca çok yoğun bir etkinlik zincirine ev sahipliği yapacak” dedi. 


“Maraton 1 Ekim Pazar günü koşulacak”
Turkcell Gelibolu Maratonun üçüncü defa 1 Ekim Pazar günü gerçekleştirileceğini belirten Aydeğer, maratonun Türkiye’nin en büyük üçüncü spor etkinliği olarak karşımıza çıktığını belirterek; “Maratonumuz bu yıl 28 Eylül tarihinde Burda 17 AVM’de maraton fuarı ile başlayacak ve 1 Ekim tarihinde Morto Koyu’nda 6 km halk koşusu, 10 km ve 21 km olmak üzere dört ayrı etapta koşulacak. Maraton, yine çeşitli etkinlikler ile son bulacak.  Maraton ulaşmış olduğu hacim itibari ile bugün İstanbul ve Antalya’dan sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü yol koşusu olarak faaliyetlerine devam etmekte. Bugün umut ediyorum ki elde edecekleri sayı itibari ile de daha bir üst sıraya çıkma durumu da olabilir. Gelibolu Maratonu’nun tüm ölçümleri European Athletics ve İaaf tarafından akredite olan bir Fransız Kurulunca gerçekleştirilmişti. Dolayısı ile uluslararası tüm camialarca kabul edilebilir bir parkur standardına sahip. Zaten buna bağlı olarak ilk başladığı yıldan bu yana Avrupa ve Türkiye Atletizm Federasyonu’nun doğrudan takvimi arasında resmi bir koşu olarak tüm dünya kamuoyuna yayılmakta. Bunun daha ötesinde European Athletics diye bir atletizm birliği var. Bu birlik, yol koşullarını belirli standartlara göre sınıflıyor. Bu çerçevede Turkcell Gelibolu Maratonu, son 3 yılki performansları ile her yıl bunu perçinledi. Bu çerçevede 5 yıldızlı en iyi yol koşuları arasında yerini almış durumda” dedi.  

“Maraton bölgeye ekonomik ve kültürel değer katacak”
Maratonun ülke ve bölge açısından çok önemli bir değer olarak çıktığını ifade eden Aydeğer;  “Geçtiğimiz yıl maratonumuzda 6 bin 500 kişi koşmuştu. Bu yılki hedefimiz 10 bin kişi. Bu çerçevede onlarca tanıtım faaliyeti yapılmakta. Biz, maratonu sadece bir spor etkinliği değil, aynı zamanda sosyal, kültürel ve bölgeye ekonomik değer katan çok önemli ekonomik değerler olarak değerlendiriyoruz. Geçtiğimiz yıl maraton vasıtası ile 10 bin fidan dikilmişti. Çeşitli STK’lara fuarda yer verildi. Son gün kayıt ücretlerimizin tamamı bu kuruluşlara aktarılmıştı. Aynı zamanda sosyal çıktıların yanı sıra, kültürel ekonomik çıktılarına da önemli bir faydası var. 6 bin 500’ün üzerinde gerçekleştirilen katılımın büyük oranı, yani 3’te ikisi şehir ve yurt dışından gelen insanlar. Buda turizm anlamında çok önemli bir harekete vesile oluyor. Bu hareket perşembe gününden başlayan maratondan bitişine kadar olan süreçte belirli yoğunluklarla gerçekleşiyor” dedi.  
 
“Maratonda çeşitli etkinlikler ve ünlü konuklar yer alacak”
Maraton koşusunun yanı sıra çeşitli etkinliklerinde düzenleneceğini belirten Aydeğer son olarak; “Bu yıl maraton, 29 Eylül Cuma günü saat 17’30’da açılış fuarımızla gerçekleştirilecek. Resmi açılışın akabinde de birçok çeşitli etkinlikler ve sahne performanslarıyla karşı karşıya olacağız. Cuma günü Pamela Spence konseri ile de maraton tamamlanmış olacak. Cumartesi günü çocuk etkinliği olacak. Yüzlerce çocuğumuz kurulacak mini atletizm parkurunda atletizm etkinlikleri gerçekleştirecekler. Çok önemli isimlerde maratona katılacak. Burcu Esmersoy, Pascal Numa, Kadir Çöpdemir gibi ünlülerde gelecek olan konuklarımız arasında. Çanakkale 4 gün boyunca çok yoğun bir etkinlik zincirine ev sahipliği yapacak” dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş