havadurum

"Maraton" fuar ile başladı

934

 “Barış için koşuyoruz" sloganıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen Turkcell Gelibolu Maratonu öncesi maraton fuarı açıldı. Turkcell Gelibolu Maratonu etkinliği öncesi düzenlenen fuarın açılışı 17 BURDA AVM`de gerçekleşti. Açılışa ÇATOD Yönetim Kurulu üyesi ve GTP Turizm A.Ş. ortakları Armağan Aydeğer ve Ahmet Çelik, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Ali Sürücü, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem ve Atletizm Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Ayaz ile protokol mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Fuar açılışında bir konuşma yapan GTP Turizm A.Ş. ortakları Armağan Aydeğer ve Ahmet Çelik, bu yıl 3’üncüsünü düzenledikleri “Turkcell Gelibolu Maratonu”na ilginin her geçen yıl arttığını belirterek, “İlk yıl yaklaşık 2 bin 500 kişiyi Çanakkale’de ağırlamıştık.  İkinci yıl bu sayı 6 bin 500 kişi civarına yükseldi. Gelibolu Yarımadası dünyanın en önemli tematik parklarından birisi. Bu anlamda burada koşan koşucular tarifsiz bir duyguyu geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda burada yaşıyor olacaklar” dedi.

 
“10.000 fidan dikimi gerçekleştirilecek”
ÇATOD Genel Sekreteri Armağan Aydeğer açılış konuşmasında ayrıca, “Tüm Çanakkalelilerin bu güzel organizasyona katıldıkları için çok teşekkür ederim öncelikle bu sene üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Turkcell Gelibolu Maratonu ile ilgili düzenlediğimiz basın lansmanında Gelibolu Maratonu için kısa bilgiler vereceğim. Organizasyonumuz Perşembe günü itibariyle 17 Burda AVM içerisindeki üç günlük akreditasyon süreci başlamış bulunmakta içinde bulunduğumuz günden itibaren ve cumartesi günüde devam edecek olan üç gün içerisinde sporcularımız fuarda gelip kayıtlarını gerçekleştirebilecekler. Aynı zamanda kendi akreditasyon kitlerini teslim alacaklar bu süreç içerisinde birçok katılımcı ve destekçi firmanın etkinlikleri ile sizlerle birlikte yer alacaklar. Maratonumuz geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 42 KM maraton 21 KM yarı maraton 10 KM ve 5 KM halk koşu olmak üzere 4 etap olarak 1 Ekim Tarihinde Tarihi Gelibolu yarım adasında koşulacaktır.  Koşularımızın her biri için sabah erken saatte Çanakkale İskelesinden sabah 07:00-08:00-09:00 saatlerinde feribotlarımız hareket edecek. Ve daha sonra sizi tekrardan Morto koyundan başlayacak olan organizasyonumuza yetiştirecekler tekrardan geri gelmenizi sağlayacaklar özellikle cumartesi günü çok önemli bir organizasyonumuz var. Türkiye Atletizm Federasyonunun katkılarıyla iki yıldır devam ettirmiş olduğumuz IAAF çocuk Atletizmi organizasyonumuzda 17 Burda AVM içerisinde gerçekleştirilecek. Bu çerçevede miniklerimiz ile birlikte çeşitli atletizm dallarında etkinlikler tertipleyeceğiz. Gelibolu maratonu son üç yıl içerisinde çok büyük bir ivme ile büyümeye devam ediyor. İlk yıl yaklaşık 1500 kişiyi ağırlamıştır. Tarihi Yarım Adada geçtiğimiz yıl bu sayı 6500 kişi civarına çıktı.  Bu seneki hedefimiz 10.000 kişiyi yarım adada özel atmosferinde ağırlamak istiyoruz. Tüm konuşmalarımıza verdiğimiz sözlerden bir tanesi dünyanın en büyük tematik parkurlarından bir tanesi tarihi yarım adası bu anlamda koşucular tarihsel bir deneyimi yaşayacak olacaklar. Tabi maraton ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çeşitli sosyal sorumluluk projelerimiz devam etmektedir. Turkcell katkılarıyla geçtiğimiz yıl 10.000 fidanı Güzelyalı’daki ağaçlık alanda dikmiştir. Bu yıl ikinci bir 10.000 fidan dikimi gerçekleştirilecek. Yine çocuklarımızla çeşitli aktivelerimiz yer alacak burada özellikle Turkcell Gelibolu maratonu Çanakkale’nin en kıymetli spor organizasyonlarından bir tanesi olmasına büyüyerek devam edecek. Bugün Avrupa atletizm takviminde beş yıldız verilerek dünyanın en iyi yol koşularından bir tanesi olarak derecelendirilmiş bir organizasyon bu organizasyona özellikle Çanakkale halkının katkısı desteğine çok önem veriyoruz. Ve bunun sizlerle birlikte büyüyeceğine inanıyoruz ”ifadelerine yer verdi.
 
“Bunu yapmaktan mutluluk duyuyoruz” 
Aydeğer’in ardından konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ise yaptığı açıklamada, “Çanakkale için bir araya geldiğimizde ne kadar büyük işleri başara bildiğimizin göstergesi olan Turkcell Gelibolu Maratonu’nda yer almaktan oldukça mutluyum. Çünkü tarihi mekanda yapılacak bu organizasyon sadece bir spor olmaktan öte Çanakkale ve Türkiye’nin tanıtımında çok önemli bir değer katan faaliyet olacaktır. Burada bulunanlar bu güzel organizasyonda bir araya geldiğinde on binlerce insanın Çanakkale’ye geldiğini ve tüm dünyada ses getiren bir organizasyon yapabildiğimizi gösteriyor. Çanakkale marka değeri bakımından çok yüksek olan bir il. Tüm dünyada tanınırlığı, bilinirliği olan bir il. O yüzden Çanakkale ilinin dinamikleri bu organizasyonda sahiplendiği zaman ortaya güzel bir etkinlik çıkıyor. Bizlerde hem bir Çanakkaleli hem de Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanlığı olarak bu organizasyonun bir tarafından tutmayı her zaman kendimize ilke edindik. Gerek maddi gerek manevi diğer konularda biz bu organizasyonlarda biz bu organizasyonun içindeyiz. Tarihi alan başkanı olarak bu organizasyonun tam içindeyiz. Bunu yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Belki bir gün burada organizasyona katılanlar Vodefone İstanbul koşusundan daha fazla olacaktır. Çünkü Parkur olarak bana göre dünyanın en iyi parkurlardan birisidir. Gerek yurt içinden gerek yurt dışından gelenler spor yapmakla beraber böyle güzel bir havayı teneffüs etmekle böyle güzel bir coğrafyada koşmaktan zevk alacaklardır” ifadelerine yer verdi.
  
“Öğrencilerimizin bu maratonda yer almasını isteriz”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer maraton açılışında yaptığı açıklamada spora verdikleri öneme değinerek, “İlkinden beri takip ediyorum. Bu üçüncüsünün yapılması arifesinde vurgulamak istediğim bir husus var. Biliyorsunuz Çanakkale Savaşları’nın ve Çanakkale Zaferi’nin gerçekleştiği yarımada aslında bazı önemli değerlerimizi ifade ediyor. Bunlardan bir tanesi de azmimizi millet olarak azmimizi ve çabamızı gösteriyor. Bu zaferin gerisinde bu var. Dolayısıyla Armağan Bey ile ilk konuştuğumuz zaman da söylemiştim. Gelibolu Yarımadası’na tarihi alana en yakışır faaliyetlerden birisi bu yıl Turkcell Maratonu olarak anmaya başladığımız Turkcell desteğiyle ama o zaman Gelibolu Maratonu demiştik sadece ona yakışır bir faaliyet olacak demiştim. Gerçekten de öyle oldu. Ben inanıyorum ki Türkiye’nin adı en çok duyulan, en önemli maratonu haline gelecek. Ben buna yürekten inanıyorum. İkinci husus da şu: altını çizmek isterim ki spor hayatımızda yeterince yer almıyor. Daha fazla yer almalıdır. Sadece gençlerimiz arasında değil, hepimiz için spor hayatımızda daha fazla yer almalıdır. 50 bin öğrencisi olan bir üniversitenin rektörü olarak her şeyden önce öğrencilerimizin daha çok spor yapmasını bekliyoruz. Ama sadece öğrencilerimizin değil, toplum olarak daha fazla spor yapıyor olmamız gerekiyor. Ben bu anlamda da inanıyorum ki Gelibolu Maratonu her şeyden önce Çanakkale’de ama genelde Türkiye’de spora olan ilgiyi arttırma konusunda da ciddi bir destek olacaktır. O anlamda da çok önemli bir faaliyet olduğunu düşünüyorum. Ve şüphesiz ki bunun arkasında bu işi organize edenler var. Büyük emek harcayanlar var. Armağan Bey ve Ahmet Bey gerçekten çok uğraştılar ve çok iyi bir noktaya getirdiler. Daha sonra Turkcell sahip çıktı. Turkcell’e çok teşekkür ediyoruz. Bunu sahiplendiği için. Umarım bundan sonra böyle anılacak. Biz üniversite olarak bu işin hep içindeyiz. Daha fazla öğrencimizin, çalışanımızın bu maratonda yer almasını istiyoruz. Bunu sağlamak için de elimizden geleni yapacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
“Organizasyona sahip çıkılmalı”
Açılışta bir konuşma yapan Çocuk Atletizm yönetim kurulu üyesi Necdet Ayaz ise, “Lise son sınıfta Çanakkaleli bir beden eğitimi öğretmenimin sayesinde atletizmle tanıştım 118 kere ülkemi teslim ettim birçok kez önemli başarılar etmiş biriyim. Spor artık insanların yaşam biçimi haline gelmesi gerekiyor. Sağlık için spor yapmaya başladı. Olimpiyatlarda kentlerle artık anılır hale geldi. Meksika olimpiyatları Londra olimpiyatları Çanakkale’de üçüncüsü gerçekleşecek olan organizasyon kentimiz için önemli bir organizasyondur. Sayın valimiz başta olmak üzere tüm kamu kurumları ve özel sektör paydaşlarını kutluyorum. Çünkü bu birliktelik olmazsa böyle güzel organizasyonlar yapılabilme şansı maalesef yok. Sponsor olmazsa olmaz Türkiye Atletizm federasyonunda ana sponsoru olan Turkcell’de teşekkür ediyoruz. Bu organizasyona sahip çıkılması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Bizler burada çocuk atletizminin organizasyonu yapmak için davet edilenlerdeniz. 196 Ülkede uygulanan uluslararası atletizm federasyonları birliğinin bir projesi olan çocuk atletizm projesini burada icra etmek için ekibimle birlikte Çanakkale’ye geldik. 7-12 yaş grubu olarak bu projeyi farklı uygulayan ülkelerden olduk. Farkındalığımız ise dopingin zararlarını anlattık. Daha sonra çağımızın doping kadar belası olan madde bağımlılığı ülkemizin önemli bir sorunu da madde bağımlılığı projenin içinde bu konuyu da aşılamak istedik. Sporda çocuklara psikolojik yaklaşım nasıl olmalıdır dersini koyduk. Geçmişine değer vermeyenler geleceklerine yön veremezler yapılacak olan yarışa Çanakkale halkının da destek vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Maraton Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi ve katılımcılar fuar alanındaki stantları gezdiler. Ayrıca fuar kapsamında düzenlenen resim yarışmasında dereceye girenlere de ödülleri verildi. Fuar kapsamında 17 Burda AVM’de Çocuk Atletizmi etkinlikleri gerçekleştirildi.
(Şebnem Özer)
Paylaş