Kırtasiyede Çin malına dikkat!

Kırtasiyeciler okullar açılmadan önce kırtasiye alışverişi yapan vatandaşları taklit ve Çin malı malzeme almamaları konusunda uyardı.

692
 
Soldaki ürün taklit
 
Okulların açılmasına az bir süre kalan kırtasiyelerde hareketlilik başlarken, birçok kırtasiye malzemesinin taklidinin piyasaya sürüldüğünü ve bunları orijinallerinden ayırmanın neredeyse imkansız olduğunu belirten kırtasiyeciler vatandaşları spot dükkanlardan, pazardan, tezgahtan taklit ve Çin malı kırtasiye malzeme almamaları konusunda uyardı. Sağlığa zararlı olabilecek ürünlerin başında öğrencilerin çok sık kullandıkları kokulu silgi, kokulu kâğıt, oyun hamuru, boya kalemleri, keçeli kalem, işaretleyici kalem gibi uçucu madde içerebilecek ürünlerin geldiğini belirten Çanakkale’deki kırtasiyeciler ürün alırken mutlaka bilinen markalar olmasına dikkat edilmesi, uyarı yazısı bulunan ürünleri almalarını belirtti.
 
Kanserojen madde içeren Çin malı malzemelerin alınmaması konusunda vatandaşları uyaran kırtasiyecilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Hüseyin Özbek: “Çanakkale’de bazı kırtasiyelerde orijinal markaların birebir taklidi satılıyor. Bunları aslından ayırmak güç. Biz bile ayrım yapmakta zorlanıyoruz, vatandaş nasıl ayırsın? Mümkün olduğu kadar ürünün üzerinde yazan uyarılara dikkat etmek lazım. Bir de ürünün orijinalinde mutlaka Türkçe uyarı olur, taklidinde ise Türkçe uyarı olmaz. Vatandaşlar kırtasiye malzemelerini bildikleri yerden alsınlar. Solvent içeren ürünler kanser yapar, onların 18 yaşın altına satışı yasak, kanser yapıyor. Alırken üzerinde yeşil nokta içinde `Solvent içermez` şeklinde uyarılar bulunan, su bazlı ürünler seçilmelidir.”
 
 
Harun Yavuz: “Biz taklit ve Çin malı ürünler satmamaya özen gösteriyoruz. Piyasada birçok kırtasiye ürününün taklidi yapılıyor. Bazı ürün gruplarını alırken ise çok dikkat etmek gerekiyor. Pastel ve kuru boyalar, silgi, oyun hamuru ve fon kartonları en çok çakması yapılan ürünler. Vatandaşlar bildikleri markadan şaşmasınlar. Kırtasiye ürünlerini de belirli yerlerden alsınlar. Spot dükkan ya da pazardan almasınlar.”
 
 
Gürol Uluarslan: “Marka olmasına dikkat etsinler. Kırtasiyeden yılların bilinen markaları var. Çin mallarında sağlığa zararlı ibaresi bulunmaz, bu noktadan ayırım yapabilirler. Orijinallerinde uyarı bulunur. Vatandaş elbette ucuzunu almak istiyor, bazı büyük markalar ise okul öncesi kampanyalar yapıyor. Ama baktığınız zaman 6 adet kırmızı kalemin 70 kuruştan satıldığını görüyorsunuz, bu mümkün değil. Fiyat kendini ele verir. Üstelik üstlerinde de markaları yok, o yüzden çok dikkatli olmak lazım. Öğretmenlerin de velileri belli markalara yönlendirmesi gerekir.”
 
 
Gözde Koç: “Kırtasiye grubunda Çin malı ve taklit ürünler çok. Bunları görünüm ve kalitelerinden bir nebze anlamak mümkün, kullanırken zaten kendini hemen belli eder. Çin malı boya iyi boyamaz, kalem hemen biter. İçleri çürüktür. Çin malı defter yazarken gözü yorar. Kurşun kalem iyi yazmaz. Defter formunu kaybeder ve kenarları kıvrılır. Sağlığa çok zararlı olduğu için mutlaka bilinen markalardan almak lazım.”
Paylaş