havadurum

Kırmızı halıda toptan açılış

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1985 yılında Başbakan Turgut Özal’ın temelini attığı ve Eski Başbakan Yardımcısı ve eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer ile hız kazanan Bayramiç, Ezine ve Kumkale ovaları sulama tesislerini hizmete açtı. Toplu açılış töreninde vatandaşlara da seslenen Başbakan Erdoğan, AKP hükümeti tarafından yapılan yatırımların önemine dikkat çekti.

976
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki toplu açılış töreni aşırı sıcak nedeniyle eziyete dönüştü. Sıcağa dayanamayarak baygınlık geçiren vatandaşların yardımına ise sağlık ekipleri koştu. Aşırı sıcak nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar, AKP’li görevliler tarafından koli koli dağıtılan sular ile serinlemeye çalıştı. Öte yandan bir bayan ise tören alanında halkı selamlayan Başbakan Erdoğan’dan kocası için iş istedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`nin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Güngör Azim Tuna ile birlikte tanıtım merkezini inceledi.
 
Erdoğan’dan vatandaşlara çağrı; “Yavrunuzu alın ve burayı ziyaret edin”
Çanakkale`ye kazandırılan 47 eserin ve yatırımın toplu açılışını gerçekleştireceklerini bildiren Başbakan Erdoğan, açılışını yapacakları eserlerin toplam yatırım tutarının ise 753 milyon lirayı geçtiğini söyledi. Tören alanındaki vatandaşlardan, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`ni ziyaret etmesini isteyen Başbakan Erdoğan; “Benim sizden ricam şudur; fazla geciktirmeden, en kısa zamanda yavrularınızı yanınıza alın ve geçin burayı ziyaret edin. Bu merkezi 80 milyon liraya mal ettik. Birçok özelliklere sahip, gerçekten çok çok modern güzel ileri teknolojiyle donatılmış bir merkez. Çanakkale`ye kazandırdığımız bu eser, farklı kazanımlarıyla sadece milletimize değil, insanlığa hizmet verecek, bir çekim alanı oluşturacak” dedi.
 
 
 
 
Erdoğan`ı, Çanakkale Havaalanı`nda Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ile diğer ilgililer karşıladı. Başbakan Erdoğan ile birlikte eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Çanakkale`ye geldi.
 
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`ni açtı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda inşa edilen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`nin açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Güngör Azim Tuna ile Kabatepe mevkisindeki merkeze geldi. Tesisin açılışında konuşan Erdoğan; “Gerek bakanlarımıza, gerek bakanlık mensuplarımıza, bu projede emeği geçen mimarından, inşaat mühendisine, yüklenici firmanın tüm yönetici ve işçilerine hepsine çok teşekkür ediyorum. 1915`in 18 Martı`nı bugüne taşıdıkları için ve yarınlara da taşımanın, şu anda onun temellerini attığımız için mutluyuz. Kutluyorum, hayırlı olsun diliyorum” dedi. Daha sonra Başbakan Erdoğan, kurdele keserek merkezin açılışını yaptı.
 
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise merkezde 11 gösteri salonu, birer adet de sergi ve konferans salonları bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti; “En ileri teknolojileri kullanarak hazırladık. 8 lisanda tercüme var. İlk salonda Osmanlı`nın cihan harbine girişini sunuyoruz. İkinci salonda Nusret Mayın Gemisi, üçüncü salonda deniz muharebelerini anlatıyoruz. Dördüncü salonda kara muharebeleri, beşinci salonda özellikle 263 rakımlı tepede cereyan eden büyük muharebeyi anlatıyoruz. Yedinci salonda siper muharebeleri, sekizinci salonda gökkubeden bir Gelibolu gösteriyoruz. Dokuzuncu salonda `Çanakkale Geçilmez`i anlatıyoruz. Onuncu salonda hatıralar, onbirinci salonda da 1915 yılından günümüze Türkiye`nin durumu anlatılıyor.” Konuşmaların ardından, Başbakan Erdoğan ile beraberindekiler, incelemelerde bulunmak için merkeze girdi.
 
Çocuklara oyuncak dağıttı
Başbakan Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte tarihi Gelibolu Yarımadası`nda yapılan Çanakkale Destanı Tanımı Merkezi`nin açılışının ardından, helikopterle Çanakkale 18 Mart Stadyumu`na geldi. Erdoğan, otobüsle Cumhuriyet Meydanı`ndaki toplu açılış programına programa katılmak için yola çıktı. Yol boyunca eşi Emine Erdoğan ile vatandaşları selamlayan Erdoğan, çocuklara diş fırçası, macunu ve oyuncak hediye etti. Başbakan Erdoğan`a yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, cep telefonlarıyla fotoğraf çekti.
 
 
Kuş uçurtulmadı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı tören alanında polis ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Çok sayıda polis ekibinin görev aldığı alana gelen vatandaşların üzerleri tek tek aranırken, binaların çatı katlarına da keskin nişancılar yerleştirildi. Güvenlik önlemlerinin had safhaya ulaştırıldığı Cumhuriyet Meydanı çevresine ise araç park edilmesine müsaade edilmedi. Alana gelen Başbakan Erdoğan’a özel korumalar ise adeta etten duvar ördü.
 
 
Bayıltan tören
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı toplu açılış töreni aşırı sıcak nedeniyle eziyete dönüştü. Tören alanına akın eden çoğu vatandaş, sıcağa dayanamayarak baygınlık geçirdi. Tören öncesi vatandaşlara AKP’li görevliler tarafından koli koli su dağıtılırken, Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise tören alnına 1 saat gecikmeli ulaşabildi. Tören alanını saatler öncesinde doldurmaya başlayan vatandaşlardan bazıları, Başbakan Erdoğan’ı beklerken aşırı sıcağa dayanamayıp bayılırken, alanda görevli olan sağlık ekipleri tarafından ambulanslara taşınan vatandaşlar ise tedavi altına alındı. Aşırı sıcak nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar, tören alanına gelen Başbakan Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundular. Cumhuriyet Meydanı’na kurulan dev platforma çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte halkı selamladı.
 
753 milyon liralık yatırım
Çanakkale`ye kazandırılan 47 eserin ve yatırımın toplu açılışını gerçekleştireceklerini bildiren Başbakan Erdoğan, açılışını yapacakları eserlerin toplam yatırım tutarının ise 753 milyon lirayı geçtiğini belirtti. Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, yatırımların kente kazandırılmasında emeği geçenleri kutladı. Eğitim alanında yaklaşık 9,5 milyon liralık yatırım yaptıklarını belirten Erdoğan, Merkez Fen Lisesi`nin 2,5 milyon liralık yatırım, Kepez TOKİ Anadolu Lisesi`nin 1,5 milyon liralık yatırım olduğunu, Lapseki Anadolu Lisesi ile 5 ilköğretim okulu ve 5 ana okulunun da açılışını yaptıkları eserler arasında yer aldığını anlattı. Erdoğan; “Eğitimde, Vakıflar Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösterecek öğretim yurdumuzu da bugün Çanakkale`mize kazandırıyoruz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nin Ardes Yükseköğrenim Kız ve Erkek Yurtları`nı, Yabancı Diller Yüksekokulu binasını, merkezi derslik ve laboratuvarlarını, Deney Hayvanları Laboratuvarı`nı da aynı şekilde bugün burada resmen hizmete açıyoruz” dedi.
 
Başbakan Erdoğan, 24 milyon liralık yatırımla Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu, 32 milyon liralık yatırımla Olimpik Spor Salonu inşa ettiklerini, bunları bugün hizmete sunduklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Sağlık alanında Kepez Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Kepez TOKİ Sağlık Ocağı, Çan Devlet Hastanesi`nin ek binası, açılışını yapacağımız eserler arasında yer alıyor. Adalet hizmetlerinin daha sağlıklı şartlarda yürütülebilmesi için bütün il genelinde, ilçelerimizde yapmakta olduğumuz sarayların, bugün de Çan Adalet Sarayı`nın resmi açılışını yapıyoruz. Çanakkale Havalimanımızı modernleştiriyor ve geliştiriyoruz. Bugün de havalimanının, uçakların alana daha kolay inebilmesini sağlayacak olan ILS, yani aletli iniş sistemi ile itfaiye binasını hizmete açıyoruz. Çanakkale Havaalanı`nı inşallah kısa zaman içinde pisti de uzatmak suretiyle artık her uçağın rahatlıkla iniş yapabileceği bir alan haline getiriyoruz. Kepez`de 960 ailemizi TOKİ aracılığıyla konut sahibi yaptık. Bugün sosyal donatılarıyla birlikte bu projenin de resmi açılışını gerçekleştiriyoruz. Şüphesiz bugünkü açılış programımızın en önemli başlıklarından biri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz tarafından inşa edilen Bayramiç, Ezine ve Kumkale Ovaları Sulama Projesi. Bu sulama tesisleri, Bayramiç ve Ezine ilçeleri ile merkeze bağlı 23 köyümüzün toplam 164 bin 370 dekar arazisini suya kavuşturuyor. Artık suya hasret topraklarımız böylece suyu buluyor, suyla buluşuyor. Topraklarımızın bereketini, üreticilerimizin gelirini artıracak olan ve 337 milyon lirayı aşkın bir yatırımı ifade eden bu sulama projesini de bugün burada resmen hizmete açıyoruz.”
 
 
 
“Yavrularımıza tarihten nelerin tevarüs ettiğini öğretmemiz, anlatmamız lazım”
Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve Ege Denizi`nde yolcu taşımacılığı yapan GESTAŞ Deniz Ulaşımı şirketinin 5 gemisini de resmen hizmete aldıklarını anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: “Bugün, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı`nda Eceabat Sarıtepe ve Zığıntepe şehitliklerinin de açılışlarını yapıyoruz. Bugünkü programımızda Ayvacık, Gümüşçay, Hamdibey, Terzialan, Yenice ve Biga belediyelerimiz tarafından yapılan çeşitli altyapı yatırımları ile eserlerin açılışlarını gerçekleştiriyoruz. Ayvacık Belediyemizce yapılan içme suyu ve içme suyu arıtma, suni çim saha, helikopter pistini hizmete açıyoruz. Gümüşçay Belediyemizin atık su arıtma tesisinin, Hamdibey Belediyemizin kanalizasyon yatırımının, Terzialan Belediyemizin içme suyu tesisinin, Biga Belediyemizin İtfaiye Müdürlüğü tesislerinin de açılışını yapıyoruz. Yenice Belediyemizce inşa edilen sulama göleti kapalı sistem sulama tesisinin, yüzme havuzu sosyal tesislerinin, iş merkezinin de açılışını bugün burada gerçekleştiriyoruz.”
 
“Çanakkale`ye kazandırdığımız bu eser bir çekim alanı oluşturacak”
Başbakan Erdoğan, 47 eserin arasında, resmi açılışını yaptıkları son derece önemli ve anlamlı bir eser daha bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Eceabat`ta, Şehitlikte, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından kurulan, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi`ni az önce ziyaret ettik, inceledik ve resmi açılışını kurdelesini kesmek suretiyle gerçekleştirdik. Benim sizden ricam şudur; fazla geciktirmeden, en kısa zamanda yavrularınızı yanınıza alın ve geçin burayı ziyaret edin. İnşallah bunun bir değişiğini de `Panorama 1915` olarak ayrıca yapacağız. Şimdi bu merkezi 80 milyon liraya mal ettik. Birçok özelliklere sahip, gerçekten çok çok modern güzel ileri teknolojiyle donatılmış bir merkez. Bakın... Çanakkale`ye kazandırdığımız bu eser, farklı kazanımlarıyla sadece milletimize değil, insanlığa hizmet verecek, bir çekim alanı oluşturacak. Bu eser, sadece Gelibolu için değil, sadece Eceabat için, sadece Çanakkale için değil, ülkemiz için çok önemli, nesillerimiz için çok önemli. Gençliğimiz `Ben neymişim-` diyecek burayı gördüğü zaman. Çünkü yavrularımıza tarihten nelerin tevarüs ettiğini öğretmemiz, anlatmamız lazım. İşte burada bunu görecek.”
 
“Çanakkale`de, tek bir millet olduğumuzu dünyaya ilan ettik”
Çanakkale`nin, Cumhuriyete giden yolun adeta başlangıç noktası olduğunu söyleyen Erdoğan, Çanakkale`nin, etnik kökenlerine, dillerine, inançlarına bakılmaksızın, bu topraklar üzerinde yaşayan herkesi bir yaptığını, beraber yaptığını, birbirine kardeş eylediğini de ifade etti. Erdoğan, şöyle konuştu: “Çanakkale işte bunun için son derece önemli. Çanakkale`yi anlamak, Türkiye`yi anlamaktır. Çanakkale`deki ruhu anlamak, Türkiyelilik ruhunu anlamaktır. Çanakkale`deki birliği, beraberliği, kardeşliği anlamak, Türkiye`nin yoğrulduğu o kardeşlik hamurunu anlamaktır. Çanakkale`de, tek bir millet olduğumuzu hem teyit ettik, hem de dünyaya ilan ettik. Biz, bu şehitliklerdeki şehitlerimizin kemiklerinin sızlamasına izin vermeyiz, vermeyeceğiz. Zaten şehitler ölü değildir, onlar canlıdır. Onlar, şu anda bizi izliyor. Onlar, şu anda, bizim aramıza sokulmak istenen nifak girişimlerini izliyor ve inanın bundan rahatsız oluyorlar. Biz onların kemiklerini sızlatmayacağız. Biz, onların hatıralarına halel getirmeyeceğiz. Bu ülkede kardeşliğin pekişmesi için, canla, başla çalışmaya devam edeceğiz.” Erdoğan, şehitliklerdeki mezar taşlarının, oradaki isimlerin, sadece tarihi değil, bugünü ve geleceği de ifade ettiğini belirterek; “Bu mezar taşları, kanla yazılmış, kanla kurtarılmış tevhidi, yani birliği anlatıyor. İşte biz, Çanakkale`yi, tevhidin, yani birliğimizin, yani kardeşliğimizin timsali olarak, anıtı olarak görüyor ve çok ama çok önemsiyoruz. Bakın, altını çizerek ifade ediyorum, Çanakkale Zaferi, sadece bizim zaferimiz olmakla kalmadı, o gün, dünyayı büyük bir coşkuya, büyük bir heyecana, büyük bir uyanışa sevk etti” dedi. Yapılan konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Bayramiç, Ezine ve Kumkale ovaları sulama tesislerinin açılışlarını gerçekleştirdi.
 
Başbakandan iş istedi
Toplu açılış töreninin ardından platformdan inen Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile birlikte vatandaşlarla selamlaştı. Yoğun ilgiyle karşılaşan Başbakan Erdoğan, bir süre vatandaşlarla sohbet etti. Kalabalığın arasından ağlayarak sesini duyurmaya çalışan bir bayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan iş istedi. Törendeki vatandaşları selamladığı sırada iş isteyen bayanın yanına giden Başbakan Erdoğan, bir süre bayan ile sohbet ettikten sonra halkı selamlamaya devam etti.
 
Erdoğan uğurlandı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak ``Ana`` ile dün saat 17.40`da Çanakkale`den Ankara`ya gitti. Erdoğan`ı, Çanakkale Havaalanı`ndan Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ile öteki ilgililer uğurladı. Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da Ankara`ya gitti. Bu arada, Çanakkale merkezden havaalanına Başbakanlık otobüsüyle geçen ve güzergahtaki çocuklara oyuncak dağıtan Başbakan Erdoğan, vatandaşların yoğun ilgisi dolayısıyla yaklaşık bir saatte havaalanına ulaştı.
Paylaş