havadurum

Kirli havuz zararlı...

Yeterince klorlanmayan, hijyen yoksunu havuzların gözlerde enfeksiyona neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, önemli uyarılarda bulunuyor...

504
GÖZ bölgesi ince ve hassastır. Bu yüzden yorgun olduğumuzda, bu bölgede rahatsızlıklar yaşanır. Mutfağınızda bulabileceğiniz basit malzemeler doğal çareler olabilir. En etkili 5 çözüm önerisi şöyle: Sarı papatya, yeşil veya siyah çay poşeti. Papatya çayı doğal anti inflamatuardır ve göz çevresindeki kızarıklık ile şişlikleri alır. Yeşil ve siyah çay da kafeinle birlikte tanen denen bileşikleri içerir. Tanen, cildi gerginleştirir. Şişmiş dokuyu küçültür, kafein de kan damarları şişkinliğini alır. 3 dakika bu çayları demleyin. Soğuttuktan sonra gözleriniz üzerinde bekletin.
Yaz aylarında serinlemek için havuza girmeyi tercih edenler, birçok hastalık riskini de göze almalı, öyle ki; çok sayıda kişinin paylaştığı, su sirkülasyonu yeterli olmayan, yeterince klorlanmayan ya da bol miktarda klorlanan havuzlar göz sağlığımızı tehdit ediyor.
 
Virüsler kol geziyor
Göz enfeksiyonlarının başında, bulundukları ortamda uzun süre canlı kalabilme ve hızla yayılma özelliğiyle adenovirüsler geliyor. En sık görülen şikâyetlerse; gözlerde kızarıklık, çapaklanma, sulanma, yanma-batma ve ışık hassasiyeti oluyor. Uzmanlar, enfeksiyon kapanların ilk 10 gün havuza girmesini yasaklıyor. Ultraviyole ışın ve enfeksiyonlardan korunmak için de deniz gözlüğünü tavsiye ediyor.
 
Deniz mi, havuz mu?
Havuza nazaran deniz suyu daha güvenli. Ancak deniz temizliği de önemli. Denize mutlaka temizliği ölçülmüş ve güvenilir mekanlarda girilmesi gerekiyor. Temizliğinden emin olunmamış bölgelerde denize girmek de, havuzlar kadar sağlığı tehdit edebiliyor.
Paylaş