havadurum

Kent Konseyi adayları buluşturdu

Çanakkale Kent Konseyi`nin `Nasıl Bir Belediye, Nasıl Bir Çanakkale` sloganıyla organize ettiği `Kent Konseyi Adayları Buluşturuyor` isimli etkinliğe katılan 7 partinin belediye başkan adayları hem projelerini hem de önümüzdeki yıllarda gerçekleştirecekleri çalışmaları kent halkıyla paylaştı.

935
 
Çanakkale Belediye Başkanlığı için yarışan partilerden 7 partinin belediye başkan adayları Mehmet Akif Ersoy Tiyatro Salonu`nda Kent Konseyi’nin gerçekleştirdiği Genel Kurul da soruları yanıtladı. “Birlikte yönetim” için nasıl bir kent ve nasıl bir yönetim taleplerinin konuşulduğu buluşmada, belediye başkan adayları Çanakkale Kent Konseyi’nce belirlenen 3 soruya cevap verdi. Yoğun ilgi gören aday buluşmasına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Belediye Başkan adayı Halil Rüştü Akgün, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Belediye Başkan adayı Emin Kurt, Demokratik Sol Parti (DSP) Belediye Başkan adayı Turgut Manas, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Belediye Başkan adayı Şehmuz Aslan ve Saadet Partisi (SP) Belediye Başkan adayı Şaban Sarı katıldı.
 
 
Adaylara sorulan sorular şu şekilde:
Demokrasinin niteliğinin geliştirilmesi bakımından, yerel demokrasinin güçlendirilmesinin önemli olduğu bilinmektedir. Bu hedef doğrultusunda;
a)Yerel yönetimlerin hizmet sunumlarında, şeffaflık ve hesap verebilirlik, katılımcılık ve verimliliği esas alacak mısınız?
b) Kentimizdeki bütün kimliklerin, inançların, kültürlerin özgürce yaşanabilmesini sağlayacak ve her türlü ayrımcılık ve şiddet ile mücadele edecek misiniz?
Bu konularla ilgili uygulama planlarınızdan söz eder misiniz?
Yerleşme alanlarımızda ve kentleşmede sürdürülebilirlik; kaynakların akılcı yönetimine dayalı mekânsal gelişmenin sağlanması ve yerleşmelerde yapılı ve doğal çevrenin nitelikli ve yaşanabilir olması olarak yorumlanmaktadır.
Sizin yönetiminizde kaynak kullanımında, bu kentte bizden sonrada yaşayacak kuşakların haklarını da gözeterek doğal park ve ormanlarımızı, kıyılarımızı, su havzalarımızı, tarım alanlarını ve diğer tüm canlıları da koruyacak sürdürülebilir bir yerleşme ve kentleşme için uygulamalarınız ve temel ilkeleriniz neler olacaktır?
Kentte yaşayan çocuklar, yaşlılar ve engellilerin ile bisikletlilerin diledikleri yerlere kolaylıkla gitmesini sağlayacak güvenli ve işleyen bir ulaşım sistemi için uygulama plânlarınız nedir?
Kadınların kent yaşamının her alanına eşit ve adil imkânlarla katılabilmesi için önlem ve destek plânlarınız var mı ve bunları nasıl uygulayacaksınız?
 
 
Yavuz; “Bütün adaylar hepimizin dostu”
Çanakkale`ye hizmet vermek için yola çıkan belediye başkan adaylarına başarılar dileyen Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz; “Kentimizi yönetmeye aday olanlardan hangisini seçeceğiz buna kent olarak karar vereceğiz. Adaylarımızdan bir tanesi kentimizi yönetecek. Adayların neler söyleyeceği hepimiz için önem arz ediyor. Bütün adaylar hepimizin dostu ve bu kentin insanlarıdır. Bu kent için iyi bir şeyler yapmak üzere aday olmuşlardır. Bütün adaylara şimdiden başarılar diliyorum” dedi.
 
 
Akgün; “Herkese eşit, ayrımsız ve hakkaniyet ölçüsünde görev yapacağız”
MHP’nin felsefesinin eşit ve ayrımsız hizmet olduğunu belirten MHP Belediye Başkan adayı Halil Rüştü Akgün; “Demokrasinin olmazsa olmaz kuralları vardır ve bu kuralların en barız yaşandığı yerlerden biri de yerel yönetimlerdir. Halkın her zaman hesap sorabileceği kurumların başında belediyeler gelir. Çünkü belediyelerin karar organları içinde meclisi vardır. Değişik siyasi partiler içerisinde demokrasinin şart olduğu yönetim modelleri belediyelerdir. O nedenle belediye uygulamalarının şeffaflığı mutlaka sağlanmalıdır. MHP belediyeciliği ülkeyi bir bütün olarak gördüğü gibi kentlerini de bir bütün olarak görür. Bizim temel felsefemiz, herkese eşit, ayrımsız ve hakkaniyet ölçüsünde görev yapmaktır. Bu genel düşüncelerle işsize iş, fakire aş vermek için yola çıktık. Bu yol hakka hizmet yoludur” dedi.
 
 
Aslan; “Ekolojik ve planlı bir kentleşme yaratacağız”
HDP olarak ekolojik ve planlı bir kentleşme yaratmayı hedeflediklerini ifade eden HDP Belediye Başkan adayı Şehmuz Aslan ise; “Ekolojik ve planlı bir kentleşme yaratacağız. Doğal yaşamla ilgili kent halkını gözeten bir paylaşmayı sağlayacağız. Geleceği tüketen, yok eden kentsel dönüşüme karşıyız. Kentsel dönüşüm adı altında kentlerimizin en büyük ve en verimli yerlerinin nasıl peşkeş çekildiğini hepimiz biliyoruz. Halkın kullanıma açık yerleri betonlaşmaya kapatarak halkın hizmetine sunacağız. Mevcut yeşil alanları koruyarak bu alanları çoğaltıp halkın hizmetine sunacağız. Biga Yarımadası, Kazdağları, Gelibolu Yarımadası, eskiden kalma termik santrallerin, HES`lerin ve maden aramalarının tehdidi altındadır. Bunu ortadan kaldırmak için halkımızla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştıracağız” diye konuştu.
 
Kurt; “Otopark sorununu çözeceğiz”
Çanakkale`nin en önemli sorunu olan otopark sorununu yeraltı otoparklarıyla çözmeyi planladıklarını kaydeden BTP Belediye Başkan Adayı Emin Kurt; “Bağımsız Türkiye Partisi olarak Çanakkale halkımızın her türlü hizmet ve övgüye layık olduğunun farkındayız. Kentimizde en büyük sorunlardan biri otopark sorunudur. Bu sorunu yeraltı otoparklarıyla çözmeyi planlıyoruz. Böylece hem şehir trafiğini rahatlatmayı hem de yaşam alanlarını genişletmeyi amaç edindik. Kentimizde işsizlik ciddi bir problem oluşturmaktadır. Bu sebeple sertifikalı meslek edindirme kursları açmayı planlıyoruz. Amacımız ihtiyaca göre mesleki eğitimleri sağlamaktır. Ayrıca Halk Eğitim Merkezi ve Meslek Üretim Merkezi`ne destek vereceğiz.Ekonomik dengeyi bozmadan yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Sarı; “Yeşil bir kent yaratacağız”
Çanakkale`de yeşil bir kent yaratmak için çaba sarf edeceklerini kaydeden Saadet Partisi Belediye Başkan adayı Şaban Sarı; “Kaynakları kullanım konusunda tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumak olarak görmekteyiz. Parti olarak verdiğimiz söz şudur. Usulüne uygun bir şekilde kaynakları layık olduğu yerlere harcamayı düşünüyoruz. Bizim sözümüz budur. Yeşillikler içerisinde bir kent kurulması için gayret edeceğiz. Hiçbir zaman kentleşmeyi bir rant gözüyle bakmayacağız. Belediyeler zaten kar etme veya rant gelir yeri değil, hizmet yeridir. Estetik olarak Çanakkale`nin gelişmesinde bu tür planları ortaya çıkarmaya çalışacağız” ifadelerini kullandı.
 
Manas; “Belediyenin gelirleri realize edilmeli”
DSP Belediye Başkan Adayı Turgut Manas ise; “Demokratik Sol Parti olarak biz belediyenin gelirlerini tekrar realize edilmesinden yanayız. Alışveriş merkezleri kentimizde çoğalmaya başladı. AVM`lerin Çanakkale`ye hiç bir faydaları yok. Bu AVM`ler vergilerini Çanakkale`ye değil başka şehirlere yatırıyor. Bu nedenle Çanakkale Belediyesi`nin genel bütçeden alacağı paralar başka şehirlere gitmektedir. Esnafımızın kooperatifleşmeye yönlendireceğiz” diye konuştu.
 
Gökhan; “Bu kentte barış ve özgürlük var”
Kent halkının kaynakları sayesinde Çanakkale`de bir çok proje ve çalışma yaptıklarına dikkat çeken mevcut Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan, kent halkının huzur ve barış ortamında yaşamını sürdürdüğünü ve bu nedenle Çanakkale`nin nüfusunun giderek arttığını söyledi. Başkan Gökhan; “Birlikte yönetelim anlayışımız, kentte ne yapıldığı konusunda farkındalığı sağlıyor. Burada, en önemlisi tarafsız, adil, kaliteli, verimli işlerin yapılması, halka hizmet sunulmasıdır. Biz tüm kentin, kentlimizin sorunlarına eğildik, bunun için elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Biz kentte insan ve kültürlerin kentte kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Burada nevruz ateşi de yaktık, muharrem ayında Alevi hemşerilerimizle Hızır Orucu da açtık, ramazan ayında iftarımızı tüm vatandaşlarımızla bir arada yaptık. Bu bakımdan birlikteliğin devam ederek sürmesi ve Çanakkale de şiddetin olmaması için çalışacağım” dedi.
 
Daniş; “Çarpık yapılaşmanın önüne geçilmeli”
AKP Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş de şu şekilde konuştu: “Yerel yönetimlerdeki en önemli şey katılımcılıktır. Biz kentte sosyal belediyeciliği getireceğiz. Çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi gerekmektedir. Ulaşım problemini aşabileceğimiz yegâne çözüm ise tramvay hattıdır. 60 metrelik yol dediğimiz yerden başlayıp, tıp fakültesi ve yeni hastanemizin olacağı alana kadar uzanması lazımdır.” Belediye Başkan adayları, Çanakkale Kent Konseyi`nin sorularını yanıtlamasının ardından toplu fotoğraf çektirip birbirlerine başarılar diledi.
Paylaş