havadurum

İşçilerin Hayatı Kardan Daha Değersiz Değildir

Emek Partisi Çanakkale İl Örgütü yazılı bir açıklama yaparak, çalışma yasalarında ve işçi sağlığı iş güvenliği mevzuatında gerekli düzenlemelerin yapılması ve işçinin yaşam hakkını koruyacak tedbirlerin alınmasının elzem olduğunu belirterek hükümeti acil tedbir almaya çağırdı.

488
Son yıllarda iş kazalarında yaşanılan işçi ölümlerinin, ihmal edilen, alınmayan ve maliyet hesabına kurban edilen tedbirler nedeniyle iş cinayetlerine dönüştüğünü belirten EMEP Çanakkale İl Örgütü; “AKP hükümeti 10 yıldır ülkeyi yönetiyor, bu 10 yıl iş kazalarının en çok yaşandığı yıllar oldu. İşçi katliamına dönüşen ölümlerin durdurulması, engellenmesi Hükümetin en acil görevlerindendir” şeklinde değerlendirme yaptı. EMEP İl örgütü yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tuzla’da tersane işçileri her an ölümle burun buruna yaşıyor. Bursa, Ankara Ostim, İstanbul Davutpaşa ve Esenyurt’ta meydana gelen patlamalar ve yangınlar; Eskişehir, Zonguldak ve Maraş-Elbistan’da olduğu gibi maden ve inşaatlar, işçi taşıma servisleri, atölyeler; yani işçinin çalıştığı her yer adeta birer işçi mezarlığı haline geliyor. İstatistiklere göre, iş kazaları sonucu 2008 yılında 865 ölüm meydana gelirken, 2010 yılında 1434, 2011 yılında 1563 işçi, son 10 yılda 10.000’i aşkın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.”
 
Her geçen yıl artan iş kazaları, yaralanmalar, sakat kalmalar, ölümler işçilerin alın yazısı mıdır?
Yaşanılan kazalar, ölümler, sakat kalmaların kader olmadığı belirtilen açıklamada;”esnek, kuralsız, taşeron çalışmanın, aşırı kar hırsının, rekabet adına maliyet hesabında işçi hayatının yok sayılmasının bu ölümlerin önemli bir nedenidir. Yine çalışma hayatında liberal ekonomiye ve rekabet etme gücüne bağlanan düzenlemeler, denetimsizlik, kayıt dışılık, mevzuatta esneklik de işçi ölümlerinin diğer nedenlerindendir” ifadelerine yer verildi.
 
Hamaset dolu açıklamalar ile yetinilecek
Eti bakır İşletmesinde 5 işçinin ölümü ile sonuçlanan iş kazası ile ilgili açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Son olarak 2007 yılında özelleştirilme sonucunda Cengiz Holding tarafından işletilen Eti Bakır İşletmelerinde 300 tonluk kapağın düşmesi neticesinde 5 işçi kardeşimiz yaşamını yitirdi. Kazanın ardından tedbir almayan, işi müteahhit firmaya devreden ana firma Cengiz Holding’in Başkanı üzgün olduğunu açıkladı, ÇSGB inceleme başlattı ama 5 işçinin ve yakınlarının hayatı kararmış durumda. Raporlar hazırlanacak, hamaset dolu açıklamalar yapılacak ama 5 işçinin hayatı yarım kalmış olacak. Davalar açılacak, yargı sürecinde kazanın meydana gelmesinde, tıpkı Esenyurt AVM inşaatında yanarak can veren 11 işçinin mahkemesinde olduğu gibi işçi kusuru aranacak. AKP 2023, 2071 hedefleriyle övünüyor ama bugün işçi ölümlerinin engellenmesine dair çözüm üretmiyor. Çalışma yasalarında ve işçi sağlığı iş güvenliği mevzuatında gerekli düzenlemelerin yapılması ve işçinin yaşam hakkını koruyacak tedbirlerin alınması elzemdir. İşçi örgütlenmelerinin güvenceye alınması, denetimlerin sağlanması, sorumluluklarını yerine getirmeyen işverenlere gerekli yaptırımların uygulanması, kayıt dışılığın engellenmesi ile işçi ölümleri engellenebilir. İşçi sınıfını hakları ve sorunlarına çözüm için birleşmeye, Hükümeti acil tedbir almaya çağırıyoruz.”
Paylaş