havadurum

İl genel meclis toplantısına CHP damgası

İl Genel Meclisi’nin Temmuz ayı toplantısında ithal et konusu gündeme geldi. İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan CHP’li Halil Duymaz, Çanakkale bölgesindeki barajların damlama sistemine dönüştürülmesi gerektiğini ve bu sistemin acilen yapılmasında fayda olacağını söyledi.

542
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Ali Akıncı ile Şerafettin Alkan, ithal et ile ilgili verdiği önerge doğrultusunda konunun komisyonlarca araştırılmasını talep ederken, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise sathi kaplama olarak yapılması plan-lanan Gelibolu-Fındıklı yolunun yapım şeklinin değiştirilmesindeki nedeni sordu.
 
Geçtiğimiz Nisan ayında İki belde arasındaki sınır anlaşmazlığı hakkında Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’yı taraf tutmakla suçlayan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen; “Nasıl İl Genel Meclis başkanımızın CHP gurubu ile AKP gurubu arasında fark gözetmeden toplantıyı yönetiyorsa, Gelibolu Kaymakamımızdan da aynı özveriyi bekliyoruz” dedi.
 
 
CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Ali Akıncı ile Şerafettin Alkan, ithal et ile ilgili verdiği önerge doğrultusunda konunun komisyonlarca araştırılmasını talep ederken, CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise sathi kaplama olarak yapılması planlanan Gelibolu-Fındıklı yolunun yapım şeklinin değiştirilmesindeki nedeni sordu. İthal et konusunda meclis önerge veren CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Ali Akıncı, Türkiye’nin en değerli etinin Ayvacık’ta olduğuna dikkat çekti.
 
Çanakkale iline ithal etin gelip gelmediğinin araştırılmasını isteyen Akıncı; “İthal et kentimize geliyor mu? Geliyor ise hangi nedenlerle geliyor. Bunun et ve süt komisyonu tarafından araştırılmasını istiyorum. Et, insan sağlığında çok önemli bir yer tutan gıda maddesi. Sakıncaları da çok büyüktür. Pazarlarda görüyorum, bir liraya salam sucuk satılıyor. Sucuklar poşetlere dolduruluyor. Ne kadar sağlıklı orası tartışılır. Bu tüketici açısından da çok önemli. Biz aç dururuz hayvancılığı devam ettiririz, Avrupa’dan gelen et ile de rekabet ederiz. 10 liraya et alıyoruz diye övünen bazı kişiler, 25 liraya kıyma satıyorlar. Nerde kaldı Çanakkale’nin organik eti. Türkiye’nin en değerli eti Ayvacık’ta yani Çanakkale’de yetişir. Bugün Türkiye’de organik et yetiştiren ilk ilçe Ayvacık’tır. Yalnız etleri Çanakkale’ye getirip satamıyoruz. İthal etin kilosu kaça geliyor? İşlenirken 25 liraya geliyor. Benim etimde 25’e ithal et de 25 liraya satılıyor. İthal et ya da yerli et diye yazılsın. Vatandaş hangisini isterse onu alsın. Her şeye rağmen Avrupa ile eşit olmayan şartlarda rekabet etme gücümüzü kendimizde buluyoruz. Bu ülke için her şeyi yapmaya varız. Ancak bu konu araştırılsın” dedi.
 
Gündeme gelen ithal et konusunun araştırılması için ilgili komisyona havale edildi. Daha sonra söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen ise, Gelibolu-Fındıklı yolunun sathi kaplamadan neden vazgeçildiği ile ilgili bilgi almak istediğini ifade etti. Söz konusu yol ile ilgili meclisin bilgilendirilmesi için konu ilgili komisyona havale edildi.
 
 
“Barajlar damlama sistemine dönüştürülmeli”
Haziran ayı toplantısının 5. birleşimine ait tutanağın da oy birliği ile kabul edildiği Temmuz ayı İl Genel Meclisi toplantısında gündem dışı söz alan CHP’li Halil Duymaz ise, heyet olarak Adana iline gittiklerini söyledi. Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Eceabat ilçesindeki Uzunhızırlı göletine damlama sistemi ihalesinin yapıldığını anımsatan Duymaz, bu damlama sisteminde döşenecek boruların Adana’daki bir fabrikadan temin edildiğini kaydetti. Söz konusu fabrikada yapılan işlemler hakkında bilgiler veren Duymaz, Çanakkale bölgesindeki barajların da damlama sistemine dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi. Duymaz, bu sistemin acilen yapılmasında fayda olacağını sözlerine ekledi.
 
 
Sınır anlaşmazlığı yine gündemde
İki belde arasındaki sınır anlaşmazlığı hakkında Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı’yı taraf tutmakla suçlayan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Bülent İşleyen, geçtiğimiz Nisan ayında gündeme getirdiği konuyu yeniden meclisin bilgisine sundu.
 
Evreşe Beldesi ile Kavakköy Beldesi’ni içeren sınır tespiti ile ilgili rapor hakkında söz alan İşleyen; “Cumhuriyet Başsavcılığı’na konu ile ilgili yazı gönderildi. Cumhuriyet Başsavcılığı Evreşe Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılmasını istiyor. Bu soruşturma ile ilgili 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında izin alınması gerekiyor. Kimden izin alınması gerekiyor. Oranın mülki amirinden. Mülki amiri de karar veriyor. Bu konuda Gelibolu Kaymakamlığının İlçe İdare Kurulu’nun kararı var. Evreşe Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak hakkında 4483 sayılı kanunun 6. Maddesi gereğince soruşturma izni verilmemesine karar veriliyor. Birisi suç işliyor. Suç işleyen işlediği yerde kalıyor. Böyle bir hukuk devleti olmaz. Biz, bildiğimiz kadarıyla bizi yönetenlerin, herkese karşı eşit mesafede olması gerektiğine inanıyorum. Bu uyguluma yanlış bir uygulamadır. Yarın öbür gün, iki belde halkını karşı karşıya getirir. Mülki amirlerimizden eşit davranmasını istiyoruz. Nasıl İl Genel Meclis başkanımızın CHP gurubu ile AKP gurubu arasında fark gözetmeden toplantıyı yönetiyorsa, Gelibolu Kaymakamımızdan da aynı özveriyi bekliyoruz” dedi.
Paylaş