Çanakkale Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısı, 3 Ocak Perşembe günü, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Grup Başkanvekilleri ile birlikte kestiği yeni yıl pastasının ardından Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirirken, 2019 yılının herkese huzur ve mutluluk getirmesi temennisinde bulundu. Ocak ayı Meclis Toplantısı, Başkan Gökhan’ın Çanakkale gündemine ilişkin yaptığı değerlendirmenin ardından gündem konularının görüşülmesi ile devam etti. Gündem konuşmasında Aralık ayında yapılan çalışmaları aktaran Başkan Gökhan, yeni hal binasının hizmete açıldığını belirtti. Kooperatifçiliğin ülkede yeniden yayılmaya başladığını belirten Başkan Gökhan, Çanakkale Belediyesi olarak kooperatifçilikle ilgili çalışmalara başlanacağını ifade etti. 22 Aralık’ta ünlü piyanist Fazıl Say’ın İstanbul’da gerçekleşen konserine davet üzerine katılım gösterdiklerini belirten Başkan Gökhan, Say’ın Troia Sonatını birçok yerde sergilemeye devam edeceğini belirttiğini söyledi. ‘Çarşıda Buluşalım’ etkinliğine; vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Başkan Gökhan, aynı zamanda esnafın durumdan memnuniyetini dile getirdiğini de ekledi. Başkan Gökhan, Çanakkale İl Halk Kütüphanesi ve Türkan Saylan Sosyal Tesisleri projesi ruhsatının tamamlanarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne teslim edildiğini ifade etti. AB’den Akıllı Şehir projesi kapsamında hibe almaya hak kazanıldığını ifade eden Başkan Gökhan, hibe anlaşmasının Ankara’da gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Başkan Gökhan gündem konuşmasına son olarak geçtiğimiz haftalarda pazar yerinde bir kadının vurularak hayatını kaybettiği olayı meclis gündemine taşıyarak devam etti. Hayatını kaybeden kadına rahmet dileyen Başkan Gökhan, bireysel silahlanmaya dikkat çekti. Bireysel silahlanmanın teşvik edildiğini ve artış gösterdiğini belirten Başkan Gökhan, hükümetin bu duruma bir an önce çözüm bulması gerektiğini belirtti.
“Yeni hal binası hizmete girdi”
2018 Aralık ayı değerlendirmesine öncelikle yeni hal binasının hizmete sokulduğunu belirterek başlayan Başkan Gökhan; “12-18 Aralık’ta Yerli Malı Haftası’nda, yeni ‘Yaş Meyve Sebze Hali’mizin açılışını yaptık. Esnaf arkadaşlarımız yeni yerlerinde faaliyete geçti. Boş kalan dükkanlarla ilgili yeni taleplere göre ihaleler yapılacak. Kooperatifçilere de yer ayırıyoruz” dedi.
“Kooperatifçilik çalışmalarına başlayacağız”
21 Aralık, Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısı ile Çanakkale’de etkinlik gerçekleştirildiğini belirten Başkan Gökhan; “Son günlerde dikkat ederseniz Kooperatifçilik konusu Türkiye’de tekrar gündeme geldi. Verimli üretimde ve tüketim aşamasında direk tüketiciye daha sağlıklı ve ucuz ürünlerin aktarılması noktasında üretim ve tüketim kooperatifleri çok önemli. Bu, ekonomik ortamda daha da önem kazanacaktır. Üretimdeki verimlilik ve tüketimde yüksek fiyatlar oluşmaması için bu önemli diye düşünüyorum. İnsanlar, açık cezaevinin ürettiği ürünleri almak için erkenden kuyruğa giriyorlar. Böyle bir talep var. Kooperatiflerle elde edilecek ürünlerde, aracısı olmadığı zamanlarda sanki biraz daha ucuz bir şekilde ürünlerin tüketiciye ulaştırılması söz konusu olacak diye düşünüyorum” dedi.
“Troia Sonatı’nı İstanbul’da binler dinledi”
22 Aralık günü İstanbul Arena’da düzenlenen Fazıl Say konserine davet üzerine katılım gösterdiklerini ifade eden Başkan Gökhan; “Say, orada Troia Sonatı’nı sergiledi. Yazında Çimenlik Kalesi’nde Troia Festivali’nde sergilemişti. Say, Troia Sonatı’nı orada daha geniş bir kitleye seslendirdi. Kültür Bakanımızın eşi hanımefendide oradaydı. Konsere davet edildik. Bir günde, 5 bin kişilik olan salonda iki seans yapıldı. Yani Say, bir günde 10 bin kişiye konser verdi. Büyük bir performans sergiledi. Çanakkale’den, Troia 2018 Yılı’ndan bahsetti ve 2019 yılı boyunca dünyanın neresinde olursa olsun her gittiği yerde Troia Sonatı’nı sergileyeceğini söyledi” dedi.
“Vatandaş Çarşı’ya sahip çıktı”
29 Aralık’ta Çanakkale Belediyesi ve Kent Konseyi ortaklığında ‘Çarşı’da Buluşalım’ etkinliği yapıldığını belirten Başkan Gökhan; “Önce Kemalpaşa Mahalle Meclisi açılışı yapıldı, daha sora yürüyüş gerçekleştirildi. Burada amaç insanları çarşıyı sahiplenmeye çağırmak. Esnafımız yılbaşı arifesi dolayısı ile çağrıdan etkilenmiş ve müşteriler çarşıda alışveriş yapmışlardır diye düşünüyorum. Bir memnuniyet olduğunu biliyorum. Kar küremiz vardı. Çocuklar onu çok sevdiler” dedi.
“Proje, İl kültür Müdürlüğü’ne teslim edildi”
Çanakkale İl Halk Kütüphanesi ve Türkan Saylan Sosyal Tesisleri projesinin ruhsatının tamamlandığını ve Kültür Müdürlüğüne teslim edildiğini belirten Başkan Gökhan; “Burada tüm süreçte eksikler vardı ve onlar tamamlandı. Türkan Saylan ve kütüphane bir araya getirilerek ortak alanlar planlandı ve ruhsat verildi. İnşallah yeni yılda Kültür Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü bununla ilgilenecek. Onlar buranın çalışması ile ilgili harekete geçecekler diye düşünüyorum” dedi.
“Belediyemiz AB projesi ile hibe aldı”
Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki şehir eşleştirme hibe programı çağrısına belediyenin ‘Akıllı Şehirlerin Geleceği İçin Ortaklık’ adlı proje ile başvurduğunu belirten Başkan Gökhan; “Belediyemiz, bu başvurusu ile hibe almaya hak kazandı. Ben, 21 Aralık günü Ankara’ya giderek Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Biriminde hibe sözleşmesini imzaladım. Bu projede belediyemiz İspanya’nın Tarragona şehri ve Türkiye Bilişim Vakfı ile ortak oldu. Bu proje, 144 bin 188 Euroluk bir bütçe. Bunun yüzde doksanını hibe olarak alıyoruz. Proje, 2020 yılında başlıyor ve 12 ay sürecek. Kalanını da biz tamamlayacağız. Proje kapsamında birbirine benzeyen iki kent iş birliği yaparak akıllı şehirler ekseninde yaşadıkları kentsel sorunlara yerel çözümler üretecekler” dedi.
“Silah merakımızdan bir türlü vaz geçemiyoruz”
Geçen ay pazar yerinde kadın cinayetlerine bir yenisinin daha eklendiğini belirten Başkan Gökhan; “Kaza denildi ama tesadüfen pazar yerinde olan bir kadına bir çatışma sırasında, belki de bilerek veya isteyerek ateş açıldı. Kendisine Allahtan rahmet diliyoruz. Burada önemli olan bireysel silahlanmanın tehlikesini vurgulamak istiyorum. Silah merakımızdan bir türlü vaz geçemiyoruz. Erkeklik aleti olarak alıyoruz ancak sonra nerede ve nasıl kullanılacağını, nerede kullanılmaması gerektiğini bilmiyoruz. Pazar yerinde ne gerekçe ile olursa olsun silahın kullanılmaması gerektiği konusunda maalesef hiçbir eğitimimiz yok. Artık isteyen herkes istediği şekilde silah alabiliyor. Özellikle teşvik ediliyor. Hızlı bir silahlanmanın içerisine girdik. Bunun sonucu Allah korusun sadece bu tür cinayetler değil, yarın insanların birbirini vurması için intikam haline dönebilir. İnsanlar bunu yapmasınlar diye dua ediyorum. Bunun için bu silahlanma konusunu devletin bir kez daha düşünmesinde yarar var diye düşünüyorum” dedi. (Eren Aşnaz)