havadurum

Gezi parkı meclisin de gündemindeydi

Çanakkale Belediye Meclisi’nde Taksim gezi parkında yaşanan olaylar konuşuldu. Konu ile ilgili AKP ve MHP grubu sessiz kaldı. Başkan Gökhan, “İstanbul`da üç ağaç için bu yapıldıysa biz savaş çıkartmalıyız" dedi.

896
Çanakkale Belediye Meclisi haziran ayı oturumu yapıldı. Toplantıda İstanbul, Taksim Gezi Parkı’nda polisin müdahalesi sonucu meydana gelen olaylar gündemin ilk sırasındaydı.
 
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Taksim’de yaşanan olaylara değindi. Olayın hem üzücü hem sevindirici yanları olduğunu ifade eden Gökhan; "Ölüm, yaralanma olayları yaşandığı için üzücüdür. Ekonomik kayıpların yanı sıra Türkiye`nin imajını da etkiledi. Birçok yerde polis aşırı şiddet kullandı. Olayın İstanbul`da üç ağaç, beş çadırla alakalı olmadığı, siyasetin güdümünde olmadığı anlaşıldı. Hep ‘gençlik nerede?’ derdik. ‘Neden ülke sorunları ile ilgilenmiyor?’ derdik. Şükür ki öyle değilmiş. Ülkenin gençleri ülkesine, özgürlüğüne, cumhuriyetine, ulusal bütünlüğüne, çevresine sahip çıkma noktasında tavırları olduğu ortaya çıktı. Bundan memnun olduğumu ifade ediyorum. Umuyorum bu artık anlaşılmıştır" dedi. Gökhan şunları söyledi; "İnsanlar baskıdan bıktı. Dikkat ederseniz, eskiden orta yaşlılar ya da siyasetçiler bu işi yapar, gençler destek olurdu. Şimdi bu eylemleri genç nesil, okumuş, yurt sever gençlik hakkını arama noktasına girdi. Halk buna destek verdi. Her gece eylem yaparak destek verdi. Eskiden Taksim’de eylem olurken esnaflar kepenk kapatırdı. Şimdi tam tersi oldu. Eczaneler açık kaldı. Hilton otel, Divan Pastanesi, büfe ve kafeler para almadan insanları oturtup sığınmalarına izin verdi, kumanya verdiler. Çünkü bu eylemin içinde olanlar çapulcu değil halktı. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydı. Başka siyasi sıfatları yoktu. Bu ülkemizde yayıldı. Dünya`ya yayıldı. Polis aşırı şiddet göstermeseydi vukuat olmadan bu süreç atlatılırdı. Çanakkale`ye baktığımızda insanlar tepkilerini özgürce veriyorlar. Tepkileri iyi okumalıyız. Bunu sahiplenmenin manası yoktur. Yönetenler bunu iyi okumalıdır. Katılımcı demokrasinin gereklerini yapmalıyız. İnsanların ne dediğine dikkat etmeliyiz. Sadece iktidara yakın olan değil farklı seslerinde ne dediğine dikkat etmeliyiz. Demokrasi, özgürlük arayışı bu ülkede artık yeşeriyor. Ben bunu böyle okuyorum. Hemşerilerime anlamsız tepki göstermeyen olgunlukla karşılayan başta valimiz ve emniyet müdürümüz olmak üzere bütün kurumlara teşekkürü borç bilirim. Bunu elbette ki bir yerde bitireceğiz. Kimseyi suçlamadan, geçmişi kurcalamadan ileride ne yapılacağı yönündeki düşünceleri gözden geçirmeli ve konuşmalıyız. Çanakkale`ye baktığımızda madenciler kitap bastırıp belediye standına koyuyorlar. Bundan hiç utanmıyorlar. Üç ağaç için İstanbul`da bu yapıldıysa biz savaş çıkartmalıyız. Çevre gününde onları lanetliyor. Beddua ediyorum."
 
 
"Halk itiraz etti, sokaklara döküldü"
Gelişmeleri halk hareketi olarak değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Cem Belli; "Ülkemizde sayısal çoğunluğa bakılarak geride kalanların ne düşündüğü dikkate alınmadan çok kararlar verildi. Sonunda Türk halkı itiraz etti. Sokaklara döküldü. Özellikle gençler ve halk siyasilere, yöneticilere şu mesajı verdi ` Siz savunmanız gerekenleri savunamadınız. Biz kendimiz yapıyoruz`. Bundan sonra ülkeyi yönetenler her işe karışmaktan vazgeçip batılı ülkelerde ne yapılıyorsa onları yapıp ülkemizi ileri götürmeliler" dedi.
 
"Çanakkale büyük olgunluk gösterdi"
Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Avukat Muharrem Erkek de konuşmasında "Umarım yeni valimiz Kazdağı’na sahip çıkar. İşletme ruhsatlarına imza atmaz. Çanakkale barışçıl ve demokratik eylemlerle barışın kenti olduğunu bir kez daha gösterdi. Çanakkale de eylemler büyük bir olgunlukla gerçekleşti" dedi.
 
"Nitelikli insanlar ülke yönetiminde olmalılar"
Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyesi Doktor Celal Karakaş`ta; "Ben eylemlerde hiç bir siyasi parti ile ilişkisi olmayanları da meydanlarda gördüm. Burada önemli olan bu insanlar niçin siyaset yapmıyor sorusunun yanıtıdır. Siyasiler bu nitelikli insanları, 30 dakikada örgütlenenleri bir araya getirmeliler. Ülke yönetiminde söz sahibi olmalılar"dedi. Yapılan konuşmaların ardından meclis gündemine geçildi. Toplantıda AKP ve MHP Gurupları taksim gezi parkı olayları ve ülkedeki yansımasına değinmediler.
Paylaş