havadurum

"GESTAŞ'ın ekonomik kaygısı 'can ve mal güvenliğini' hiçe sayıyor"

609
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte feribot yoğunluğu da yaşanmaya başladı. Özellikle çevre illerden gelen vatandaşlar feribot iskelelerinde uzun kuyruklar oluştururken, GESTAŞ tarafından yeni gemi alımları başta olmak üzere iskele yenileme çalışmaları dahil birçok önlem alınmıştı. Kilitbahir İskelesi derinleştirme çalışmaları ise korku yarattı. Birçok vatandaş iskelesinin sallandığını belirtirken, aynı zamanda çalışmalar sonrası iskelede çatlaklar oluştuğu iddia edildi. CHP Eceabat İlçe Başkanı Metin Övün konuyla ilgili gazetemiz Çanakkale OLAY`a açıklamada bulundu. Kilitbahir İskelesi`nde ön çalışma yapılmadan derinleştirme yapıldığı, iskele altının boşaltılarak kum torbaları ile doldurulduğunu belirten Övün, kazıklı iskele olmayan bir iskelede bu çalışmaların yapılmasının binlerce insanın can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılması anlamına geldiğini söyledi. GESTAŞ`ın günlük ekonomik kaygılarla hareket ettiğini belirten Övün, kısa mesafeden ötürü daha az masraf yapmak amacı ile büyük gemilerin dahi Eceabat yerine Kilitbahir`e çalıştırıldığını ifade etti. Övün, durumun aynı zamanda 4-5 km. kuyruklar gibi sorunları da beraberinde getirdiğini söyledi. 
"İnsanların hem can hem güvenliği hem de mal güvenliğini tehlikeye atılıyor"
Kilitbahir İskelesi`nde ön çalışma yapılmadan direk derinleştirme yapıldığını belirten Övün; "Bunlar kazıklı iskele değil. Böyle binlerce insanın bu iskeleleri kullandığı bir yoğunlukta insanların hem can güvenliği hem mal güvenliği tehlikeye atılıyor. Yapılanlar ise çözüm değil. Bugün para kazanalım, günü kurtaralım düşüncesi ile GESTAŞ ekonomik gelir için insanların can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bunlar aynı zamanda Eceabat`ı ticari olarak bitirmeye yönelik işler. Büyük gemiler dahi Kilitbahir`den çalıştırılmak isteniyor. Buna uzun süredir devam ediyorlar" dedi. 
"Eceabat`tan geçişi kısıtlıyor, Kilitbahir`i ise hiç durmaksızın çalıştırıyorlar"
Eceabat geçişleri kısıtlanırken Kilitbahir`in ise durmaksızın çalıştırıldığını belirten Övün; "Eceabat girişine `Eceabat yoğun-Kilitbahir akıcı` tabelası konuluyor. Buradaki amaçsa mesafenin kısa olmasından kaynaklı daha az masraf için Kilitbahir`i daha aktif hale getirmek. Eceabat`ı ticari olarak bitiriyorlar, Eceabat`tan geçişi kısıtlıyorlar Kilitbahir`i ise hiç durmaksızın çalıştırıyorlar. 4-5 Km. kuyruk oluşuyor Kilitbahir ve Behramlı köyleri sakinleri köylerine dahi gidip gelemiyorlar. Uzaktan gelip Çanakkale`ye geçmek isteyen insanlar suyu, lavabosu olmayan bir bölgede saatlerce bekleyerek çile çekiyor ve Çanakkale`ye geldiklerine pişman oluyorlar" dedi. 

"Genel Meclis üyelerimiz ile beraber konuyu yakından takip ediyoruz"
Konunun takipçisi olduklarını belirten Övün; "Bu sebeple büyük gemileri yanaştırmak amacı ile Kilitbahir limanını derinleştirme çalışmaları yürüttüler. Buralar kazıklı iskele değil ancak yine de iskelenin altını boşaltıyorlar. Bu boşaltılan yerlere de dalgıçlarla kum torbası koymaya çalışıyorlar. Bu kesinlikle doğru bir şey değil. Bu politikalar neye göre yapılıyor? İnsanların canı tehlikeye atılıyor. Biz de İl Genel Meclis üyelerimiz ile beraber konuyu yakından takip ediyoruz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş