havadurum

Evler yıkıldı, hayvanlar telef oldu, 4 kişi yaralı…

836

 Ayvacık’ta dün sabah 06:51’de meydana gelen 5,5 şiddetindeki deprem, Yukarıköy, Bayırköy, Taşağıl ve Çamköy’de evlerin yıkılmasına, hayvanların telef olmasına ve yurttaşların yaralanmasına neden oldu. Çanakkale’de önceki akşam 20:44’ten başlayarak en büyüğü 5.5 ve en küçüğü 1.7 olmak üzere 100’ün üzerinde deprem meydana geldi. 06.51’de yerin 5.5 kilometre derinliğinde merkez üssü Ege Denizi olan Ayvacık açıklarında 5.5 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Çanakkale, Muğla, Aydın ve İzmir’de hissedildi. Başta Ayvacık başta olmak üzere çevre ilçe ve köyler ile kent merkezinde hissedilen deprem paniğe neden oldu. Depremin hemen ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ayvacık’a geçerek, depremden etkilenen köyleri ziyaret etti. Yurttaşlarla görüşen ve bölgede incelemelerde bulunan Vali Tavlı, “Ekiplerimiz depremin meydana geldiği bölgede tarama çalışması yapıyor. İlk belirlemelere göre can kaybı yok” dedi. 


Turan “Devletimiz tüm iknaları ile bölgede”
AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Avukat Bülent Turan, sosyal medya hesabından deprem bölgesinden fotoğraflar paylaşarak, “Depremde özellikle Ayvacık köylerinde 100`e yakın evde hasar oluştu. Devletimiz, Kızılay vs tüm kurumlarıyla bölgede. Can kaybımız yok hamdolsun” ifadelerine yer verdi. 
 
“Buradayız, halkımızın yanındayız” 
Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında; “Dört köyümüzde sıkıntı var, ama Taşağıl, Yukarıköy ve Çamköy’de sıkıntılar fazla. Biz de sabah 7’den beri buralardayız. Sayın Valimiz de geldi, incelemelerde bulundu. Buradaki evler artık oturulamaz durumda, zaten deprem artçıları devam ediyor. Evlere de girmemeleri gerekiyor buralardaki halkımızın. Herhalde bir konteynır kurulacak. Halk da köylerini terk etmek istemiyor. Çünkü hayvanların doğum zamanı. Ağıllar da çöktü, hayvanlarını bırakıp gelmek istemiyorlar. Ayvacık Merkezde barınma sorunumuz yok, ancak buradaki halk gelmek istemiyor. Burada yerinde kalmak, hayvanlarının yanında kalmak istiyorlar. Telef olan hayvanlar var. Biz buradayız, halkımızın yanındayız. Önümüzdeki zaman idili içinde, elimizden geldiğince yaraları sarmaya çalışacağız. Ama sevindirici olan can kaybının yaşanmamış olmasıdır” ifadelerine yer verdi. 

“El birliği ile yaraları sarmaya çalışıyoruz” 
CHP İlçe Başkanı Mesut Bayram ise deprem bölgesinde gazetemiz Çanakkale OLAY’a yaptığı açıklamasında; “Bölgemiz de 70-80 civarı yakılmış ev var, 4 yaralımız var. Yaralılar şuanda Ayvacık Devlet Hastanesi’nde tedavi altında. Deprem olmaya devam ediyor. oldukça fazla da hasar var burada. İnsanlar mağdur durumda. AFAD ekipleri burada. Hava şartları da bozmaya başlıyor. Konteynır getirileceğini öğrendik. Yaralılarımızın durumları çok ağır değil. Ancak yıkılan evlerin yüzde 80’i kullanılmayacak durumda. Bizler buradayız, yurttaşlarımızın yanındayız, yaraları el birliği ile sarmaya çalışıyoruz” dedi. 
 
Prof. Dr. Perinçek, sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirdi
ÇOMÜ’den emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmesinde, geçen haftalarda yaşanan depremlerin, Ayvacık depremini tetiklediğini ifade ederek etti. Perinçek, “Ege Denizinde bu sabah saat 6.51 de (20 dakika önce) 5.5 büyüklükte bir deprem oldu. Bu deprem geçen haftalarda olan Ayvacık-Gülpınar depreminin tetiklediği ve ondan bağımsız bir deprem olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki saat ve günlerde aynı alanda artçı depremler olması beklenmelidir. Artçı depremlerin en büyüğü 4 civarında olabilir. 5.5 büyüklüğündeki deprem olurken kuzeydoğuda Bandırma-Çan-Yenice-Bayramiç-Ezine-Edremit dolayında sessizlik devam ediyor. Geçen haftalarda olan Gülpınar depremi bölgedeki diğer fayların doğrultularından farklı bir doğrultuda gelişiyor. Bölgedeki faylar kuzeydoğu-güneybatı doğrultulu ana faylar. Gülpınar depremini yaratan fay, yeni gelişen bir fay ve doğrultusu kuzeybatı-güneydoğu. Ana fay sistemime dar açıyla yaklaşan bu tip tali fayların 6 büyüklük üstüne çıkabileceğini sanmıyorum” dedi. 
 
“Yerel yönetime ve halka görevler düşüyor” 
Prof. Dr. Doğan Perinçek, açıklamasında bölgedeki heyelan hareketliliğine dikkat çekerek, uyarılarda bulundu. Perinçek, “Değerli hemşerilerim, bu gün olan ve maalesef bazı köylerimizde hasara neden olan deprem bize bir yeni uyarı oldu. Çanakkale kentimiz iki ana fay zonu ortasında yer alıyor. Depremlerden uzak durmamız mümkün değil. Bu nedenle yerel yönetime ve bizzat halkımıza görevler düşüyor. Tabii ki her şeyi devlet ve yerel yönetimden beklemek dışında bizimde yapacağımız çok şey var. Burada verdiğim ‘havadan alınmış’ Google görüntüsü üzerinde kırmızı çizgilerle heyelan taç kırıklarını gösterdim. Sarı ile işaretli sayılar heyelan kırıklarının boyutlarını gösteriyor.  Peki bu heyelanlar neden oldu. 1875 yılında merkezi Çanakkale`ye çok yakın olan bir deprem yaşanmış. Bu deprem sonrasında Erenköy yakınında Güzelyalı doğusundaki tepelerde yaklaşık 3 kilometrelik bir alanda depremin tetiklediği heyelanlar oluşmuş. Bu heyelanları yerinde gözlemledim, inceledim ve haritasını çizdim. Bu bilgiyi ülkemize kazandırmak için yayın hazırladım. Bu günkü deprem nedeniyle bu yayınım da ki bir şekli sizlerle paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı. 
 
“Saklı fay tetiklendi uyarısı”
“Artçı depremlerin sayısı sandığımdan daha hızlı artıyor” diyen Perinçek, “1 saat 47 dakikada 18 artçı deprem oldu. Artçıların büyüklüğü düşüyor fakat önümüzdeki saatlerde 3-4 arası büyüklükte bir artçı olması sürpriz olmayacaktır. Gülpınar’da artçı deprem sayısı 90 sayısını buldu. Artçıların bu sayıya ulaşması beni endişelendirmiyor. Fakat artçıların Ezine Ayvacık hattında 4 depremin aynı hizada (doğrultuda) dizilmesi dikkati çekiyor. Kanımca bu alanda saklı-gömülü fay tetiklendi. Diliyorum bu saklı fayın etkinliği artmaz. Umarım Gülpinar artçı depremleri daha doğudaki fayları tetiklemez. Yerel yönetimlerin tedbirli olmasını öneriyorum” açıklamasında bulundu. 
 
“Büyük ve yıkıcı deprem beklenmiyor” 
Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği’nden yapılan açıklamada depremin 15 Ocak’ta yaşanan deprem ile aynı karakterde olduğu ifade edilerek, bölgede büyük ve yıkıcı bir deprem beklenmemesi gerektiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, “Çanakkale-Ayvacık-Gülpınar dolaylarında bu sabah saat 06.51’de Mw:5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Çanakkale merkez ve komşu illerden de hissedildi. Daha sonraki saatlerde biri saat 07.17’de 4.2 büyüklüğünde olmak üzere artçı depremler meydana gelmektedir. Depremlerin odak derinliğ yaklaşık 6 km dolayındadır. Bilindiği gibi 15 Ocak tarihinde de Gülpınar-Ayvacık’ta yerel saat ile 01:38’de aletsel büyüklüğü Ml=4.8 (Mw=4.8) olan orta şiddette bir deprem meydana gelmişti. Bu depremin de odak derinliği yaklaşık 6 km civarında idi. Bugün meydana gelen deprem ile 15 Ocak 2017’de meydana gelen deprem aynı bölgede ve benzer karakterdedir. Bu durum depreme neden olan fay sisteminin aktivitesini sürdürdüğünü göstermektedir. Aynı fay sistemi üzerinde daha büyük yıkıcı deprem beklememek gerekir. Ancak Çanakkale ve yöresinin 1. Derece Deprem Kuşağı içinde olduğu bilinen bir gerçektir. Bu itibarla bu ve benzeri büyüklükteki depremlerin bölgemiz için olağan olduğunu düşünmemiz gerekmekle birlikte daha büyük depremlere karşı yerel ve merkezi yönetim birimlerimizin planlama ve denetimlerinde azami hassasiyet göstermeyi elden bırakmamaları gerektiğini hatırlatmayı Jeoloji Mühendisleri Odası Çanakkale İl Temsilciliği olarak görev biliriz” ifadelerine yer verildi. 
(Seçkin Sağlam-Oya Koyuncu-Şenol Güven-Zeynep Kocaman)
Paylaş