havadurum

"Etkinlikler hareketlendirse de, piyasa durgun"

697

 Müteahhitler Birliği Başkanı Hakan Vural ve Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara konut satışlarını gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirdiler.  Müteahhitler Birliği Başkanı Vural, Özellikle 24 Haziran seçimlerinin ardından Müteahhitler Birliği tarafında düzenlenen ‘Konut Günleri’ etkinliği ile konut üreticilerinin yüzünün gülmeye başladığını belirtti. Faizlerin yüksek olması dezavantaj gibi gözükse de konut satış fiyatının düşük olmasından kaynaklı olduğunu belirten Vural; “Döviz kuru, hak etmediğimiz kadar yüksek. Ama sektördeki tüm firmalarda malzeme fiyatlarını yüksek kura göre ayarladılar” dedi. Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Dara ise, konut satışlarının durgun olduğu yorumunda bulundu. Vatandaşlardan konut talebi gelmediğinin altını çizen Dara;  “Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe piyasa durgun geçiyor” dedi.  

 
“Döviz kurunun direk etkisi yok ama yüksek”
Dernek olarak düzenlenen kampanyaların konut sektörüne hareket getirdiğini belirten Vural; “28 Haziran ve 28 Temmuz tarihleri arasında birinci ayağı yapılan Çanakkale Konut Günleri, halkımız tarafından çok büyük ilgi ile karşılandı. Gerek şehirde yaşayan, gerekse şehir dışında yaşayan ve Çanakkale’ye göç etmeyi düşünen dostlarımız, tüm stantlara ilgi gösterdiler. Bir de araç hediyesi olunca ilgi daha da arttı ve bu kampanya kapsamında satışa dönüş sürati arttı. Şuan, ilgili kampanya da devam ediyor. 8 ve 16 Eylül tarihler arasında 17 Burda AVM’de tekrarlanıp 19 Eylülde de Citroen araç çekilişini yapacağız. Ülkede seçimlerin sona ermesi, önümüzdeki 5 yıl için siyasi bulanıklığın azalması insanları tekrar ekonomideki görevlerine döndürdü. Bu bağlamda ihtiyacı olanlar, Çanakkale’de yaşamak isteyenler, konut sektöründe pozisyon açmaya devam ediyorlar. Bu dönem, yaz tatili ve buna bağlı olarak izin dönemi. Dolayısıyla izinlerini ve tatillerini burada geçirmek isteyen dostlarımız da hem tatillerini yapıyorlar hem de şehrimizdeki değişik projeleri inceliyorlar. Dolayısıyla şehrimiz konut sektörünün temsilcileri, şuanda mutlular. Faizlerin yükselmesi bir dezavantaj olarak gözükse de, konut satışları için daha uygun oluyor. Çünkü faizin arttığı dönemde konut fiyatları daha uygun olur, faizin azaldığı dönemde de konut fiyatları yükselişe geçer. Dolayısıyla konut kredilerinde her zaman için yeniden yapılandırma seçeneği bulunduğunu göz önüne aldığımızda faiz takıntısı olmadan, bu dönem tam operasyon yapılacak dönemdir diye düşünüyoruz. Bunu da dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla diğer sektörleri yakından takip edemiyorum ama inşaat ile bağlantılı sektörlerde mevsimsel hareketi yakaladığımızı ifade edebiliriz. Döviz kuru, hak etmediğimiz kadar yüksek. Ama sektördeki tüm firmalarda malzeme fiyatlarını yüksek kura göre ayarladılar. Bunun içindeki dalgalanma, olsa olsa iskonto oranlarıyla tolere edilebiliyor. Şuan döviz kurunun direk etkisi yok ama yüksek” dedi. 
 
“Piyasa istikrarsız”
Piyasanın istikrarsız olduğu ve vatandaşların konut alımından uzak durduğu yorumunda bulunana Dara ise; “Konut satışları şuanda durgun. Vatandaşlardan konut talebi gelmiyor, şuanda elimizde satılacak olan yerler de duruyor. Her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe piyasa durgun geçiyor. Bu, yılbaşından itibaren olan bir şey. Diğer yıllar bu kadar durgun değildi. Bu da piyasanın istikrarsızlığından kaynaklanıyor. Çünkü bu yıl dövizin yükselip alçalması bu işi tetikledi. Vatandaşlar nakit parayı daha çok tercih ediyor, bu yüzden talep istenildiği kadar yok. Konut fiyatları bu yıl biraz düşüş gösterdi. Fakat çok da düşmedi, 350 bin liradan 320,325’e düştü. Yani konut satışlarında 20 ila 30 bin lira arasında bir düşüş oldu. Bunda 24 Haziran seçimleri de bir etken. Çünkü 2018 yılını seçimlerle birlikte geçiriyoruz ve bu da konut satışlarının düşmesine neden oldu.   Kiralık evler de aynı şekilde durgun. Çünkü kiralar aşırı derecede yüksek. Bugün 650 liranın altında 1+1 ev bulunamıyor, tabi semtine göre bin lirayı da bulabiliyor” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş