Emlakçılık yasasını bekliyorlar

Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara emlakçıların Emlakçılar Yasasının bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

1332
Çanakkale Emlakçılar Dayanışma Derneği Başkanı Lütfi Dara emlak ve gayrimenkul piyasasının genel durumunu değerlendirerek 2012’deki dalgalanmaların 2013’te de devam edeceğini ve emlak sektöründeki mevcut sorunları masaya yatırdı.
 
Olay: 2012 yılı emlak sektörü açısından verimli geçti mi? 2013 ile ilgili öngörüleriniz nelerdir?
Lütfi Dara:  2012 yılı Çanakkale’de emlak sektörü açısından durgun geçti. 2013 yılının henüz çok başındayız. Yılbaşından yeni çıktık. Her sene yılbaşında sektör durgun günler geçirir. Bunun nedeni de insanların yatırım yapmak için zamana ve önlerini görmeye ihtiyaç duymalarıdır. Önünü göremeyen insan yatırım yapmayı düşünmez.
 
Olay: 2013 yılında konut sektöründe bir canlanma bekliyor musunuz? 2013 yılının başı şu an sektördeki durum nedir?
Lütfi Dara: Şu anda ihtiyaçtan tek, tük daire satışı oluyor. Arazi satışı anlamında ciddi bir durgunluk yaşıyoruz. Birkaç ay sonra nispeten bir canlanma yaşanır diye tahmin ediyoruz. Kış aylarında kiralık talebi az oluyor. Çanakkale’de atamalar döneminde ve öğrenciler kente giriş yaptığı zaman sektörde bir canlanma olur. Onun dışında durgundur. Aileler keza kış ortasında evlerini değiştirmez. Bu hem onlara ekstra masraf demektir, hem de kışın soğuk gibi mevcut koşullar kişileri zorlar. O yüzden durgun bir dönemden geçiyoruz. Satılık evlere de aynı şekilde çok fazla talep yok.
 
Olay: Ev kiraları ve satılık daire fiyatlarında durum nedir, 2013 yılında sizce fiyatlarda artış olur mu?
Lütfi Dara: Ev fiyatları 2012 yılında zaten yükseldi. Hem kiralık, hem de satılık evler de yükselme yaşandı. 2013’te daha fazla artmaz diye düşünüyoruz. Zaten belli bir baremde. Ama bunun yanında yine ekstra inşaat malzemelerine zam gelirse bilemeyiz. Şu anda 2+1 bir ailenin oturacağı standart ev 100-120 bin arası diyebiliriz.
 
Olay: 2012 yılında banka kredilerinin sektöre katkısı ne kadar oldu?
Lütfi Dara: Banka kredisinin sektöre ciddi bir katkısı var. İnsanlar mevcut ekonomik koşullarda 100 bin-150 bin lirayı bir anda toplu çıkartamadıkları için aylık ödeme koşulları cazip olduğundan kredileri tercih ediyor. Bu konutta da, otomobilde de bu şekilde.
 
Olay: Çanakkale’de kaç tane üyeniz var ve emlakçıların tespit ettiğiniz en büyük sorunu sizce nedir?
Lütfi Dara: Çanakkale’de 110 civarında üyemiz var. Her emlakçı bize üye olmadığından net emlakçı sayısını biz de bilemiyoruz. Emlakçıların en büyük sorunu emlakçılık yasasının olmamasıdır. Bu komisyon alımlarında ve sözleşme yapımı aşamasında emlak sektöründe hizmet verenlerin ciddi sorunlar yaşamasına neden oluyor. Kiracı ya da evi satın almak isteyen direk emlakçıyı devre dışı bırakıp mal sahibine ulaşmaya çalışıyor. Emlakçılık yasası çıksa bu sorunların hepsi ortadan kalkacak. Sonuçta emlakçı yeri gösteriyor, bir emek harcıyor, ama devre dışı bırakılmak isteniyor.
Paylaş