havadurum

Dünya Barış Günü çizgilerle Çanakkale'de

2824

 1 Eylül 1939 tarihinde 20’nci yüzyılın en kanlı savaşını başlatan Nazi orduları Polonya’ya saldırarak bir dünya savaşının başlamasına, bu süreçte milyonlarca kişinin ölümüne ve sakat kalmasına sebep olmuşlardı. Daha sonraları Birleşmiş Milletler, 21 Eylül gününü Barış Günü olarak kutlanmasına karar verdi.  Türkiye ise bu günü 1 Eylül’de kutlamaya devam etti. Çanakkale Belediyesi de 1 Eylül günü ‘Dünya Barış Günü’ ‘Barışın Kenti’nde kutlamak için çeşitli etkinlikler düzenleme kararı aldı.  1 Eylül Cumartesi günü iki ünlü karikatüristi, Kemal Gökhan Gürses ve Ohannes Şaşkal’ın karikatürleri, Çanakkale Belediyesi Yazar ve Sanatçılar Evi’nde Çanakkaleliler ile buluşacak. Yazar ve Sanatçılar Evi’nde yapılacak sergi açılışı 17:30’da düzenlenecek. Aynı akşam Çağlar Kaynak Parkı’nda ‘Barış Şiirleri Dinletisi’ ve konser düzenlenecek. Karikatür sergisi ile ilgili yapılan çağrı da; “Çanakkale tarihte üç büyük savaşa ev sahipliği yaptı. Büyük İskender ve Pers orduları bugünkü Biga’da o zamanki adıyla Granikos’da karşılaşmışlardı. Truva Savaşı ise İlyada Destanı ile evrensel kültürün bir parçası oldu zaten. Ve 1. Dünya Savaşının en önemli savaşı Çanakkale’de gerçekleşti. Çanakkale kendisine ‘Barışın Kenti’ diyor. Savaşlardan alınacak tek ders, bir arada yaşama iradesi olmalıdır diyen Çanakkale Belediyesi adına…” denildi. 

 
Ohannes Şaşkal kimdir?
17 Haziran 1959 tarihinde İstanbul`da doğdu. Öğreniminin büyük bölümünü yatılı olarak İstanbul`da tamamladı. 1976`da Surp Haç Tıbrevank Lisesi`ni bitirdi.1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi`nden mezun oldu. Karikatür çizmeye 1977 yılında başladı. İlk karikatürü, Şubat 1978`de Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. O tarihten sonra, karikatürleri Cumhuriyet, Demokrat, Dünya, Evrensel, Marmara ve Agos gibi gazetelerde, Yeni Güney, Türkiye Yazıları, Bilim ve Sanat, Yarın, Edebiyat Cephesi, Yazılı Günler, Karikatür, Güldiken gibi kültür-sanat dergilerinde yer aldı. 1979`da Ankara`da Binbir Çiçek, 1980`de Ankara Sanatevi ve istanbul Sinematek`te K-Ömür, yine aynı yıl Eskişehir`de Tıp... Tıp... adlı sergileri Ümit Kartoğlu ile birlikte gerçekleştirdi. Bunlardan, konusal bütünlüklü bir çalışma olan K-Ömür yankı buldu. Eskişehir sergisinden bir seçki, albüm biçiminde yayımlandı. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli karma sergilere, albümlere katıldı. Karikatüre başladığı yıllarda katıldığı yarışmalarda, ikisi uluslararası sekiz ödül kazandı. Karikatüre ilişkin makaleler kaleme aldı. Çarpıcı ve imgelerle dolu karikatürleri yüzünden ona ‘çizginin şairi’ demek yanlış olmaz.  
 
Kemal Gökhan Gürses Kimdir?
1964,İstanbul doğumlu olan Gürses, 1976-1978 yılları arasındaki amatörlük döneminin ardından 1978 yılının ilkbaharında Mikrop dergisinde profesyonel çizerliğe başladı. Daha sonra sırasıyla Gırgır, Fırt, Atmaca dergilerinde çizdi. Gençlik ve Toplum dergisinde hem yazarlık, hem çizerlik yaptı. 1984 yılında Cumhuriyet Gazetesi`nde önce siyaset eki çizerliği, ardından 1993’e dek süren bant çizerliği yaptı. Gürses`in Cumhuriyet Gazetesi`nde Ağaç Yaşken Eğilir, Hürriyet Gazetesi için daha sonra TV dizisi de çekilen Zontellektüel Abdullah, Doğan Kardeş’te Dedem ve Ben, Radikal Gazetesi için Şu Benim 35 Yaşım ve Obezler adlı çizgi bantları hazırladı. Halen kurucusu olduğu Mucizeler Dükkanı reklam ajansında grafik tasarımcılık ve yöneticilik yapmaktadır. Sosyal medyada çok yaygın tanınan ‘karga’nın yaratıcısıdır.
(Baykal Sağlam)
Paylaş