havadurum

Dostluğun vesilesi "Ezine Peyniri'

669

 Çanakkale’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ve Çanakkale Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen "Ulusal Peynir Çalıştayı Ve Peynir Tadım Etkinliği", dün Kolin Otel’de düzenlenen programla başladı. Çalıştaya Bakan Faruk Çelik’in yanı sıra Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ve üreticiler katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Çanakkale’de başlayan etkinliğin 4-6 Mayıs tarihleri arasında devam edeceğini söyledi. Çanakkale’de her ilçenin kendine özgü değerleri olduğunu ifade eden Üzen, “Pek çoğumuz farkında olmasak da Çanakkale 38 köy ürününde Türkiye’de ilk ona girmiştir. Çanakkale Ticaret Borsası olarak üyelerimizin sektörde gelişmesini sağlamak ve onları bu hususta hazırlamak bizim görevimizdir. Çanakkale ve bölgemizi geliştirmek için var gücümüzle çalışmaktayız. Biz gücümüzü Sayın bakanımı Faruk Çelik’te alıyoruz. Çok çalışıyorsunuz, böylesi zengin toprakta bizim de çok fazla işimiz var. Bu organizasyonun tüm kesimlere hitap etmesini ve başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi

 
“Dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulamıyoruz!”
Ulusal Peynir Çalıştayı’nda konuşan Bakan Faruk Çelik, Türkiye’nin süt ve süt ürünlerinde daha yapacak çok çalışması olduğunu belirtti. Türkiye’deki süt ürünleri rakamlarını paylayan Bakan Çelik; “Her şeyin modası geçiyor, çağlar bile değişiyor. Birçok çağ geride kaldı işte bilgi çağındayız, teknoloji çağındayız ama ne kadar değişirse değişsin tarım güncel varlığını sürdürüyor. Hiçbir zaman değişmiyor. Dolayısıyla birçok şeyin değişmesi demek her şeyin değişmesi anlamına gelmiyor. Tarım önemini dünden ilk insandan beri, bugünde korumaya devam ediyor. İşte bu sektörün önemli alt bileşenlerinden olan süt ve süt ürünleri açısından durumumuz nedir diye baktığımızda, 19 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor Türkiye’de. Bunun yarısı, yaklaşık 9 milyon tonu sanayide işleniyor ve 5 milyon ton sütten de 660 bin ton peynir elde ediyoruz. 46 bin ton peynir ihracatı gerçekleştiriyoruz, 10 bin ton da peynir ithalatı gerçekleştiriyoruz. İhracatımızda 150 milyon dolarlık bir değer elde ediyoruz, bütçeye bir katkı sağlıyoruz, ihracatımıza bir katkı sağlıyoruz. Bu potansiyelin daha çok ihracat, daha çok pazarlarda yer almayı gerektirdiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Peynir özeline baktığımız zaman Türkiye’de 190’nın üzerinde peynir çeşidimiz var, lakin dış piyasalarda bu çeşitlerimizin yeteri kadar karşılık bulup bulmadığını sorguladığımızda, 190’nın üzerinde çeşidi bulunan bir ülkenin peynirlerinin, ürünlerinin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulmadığını da tespit etmiş bulunuyorum” dedi. Konuşmasının devamında markalaşmanın önemine değinen Bakan Çelik, “Diyoruz ki coğrafi işaretleme önemli. Baktığımız zaman sayabileceğimiz bir elin parmakları kadar, peynir ürününün coğrafi işaretleme bünyesinde olduğunu görüyoruz. Diğerleri, 190’nın üzerindekiler nerede, onlar maalesef istediğimiz ölçekte, gündemde yerlerini alamamaktadırlar. Geleceğe dönük kararları birlikte almamız gerekiyor ve cesaretle almamız gerekiyor. Eğer doğru kararları zamanında almaz isek dünya pazarlarında yer bulmakta zorlanırız, o pazarlarda yerimiz git gide daralır. Tarıma geçimlik tarım olarak bakamayız. O dönemler çok geride kaldı. Peynirimiz, sütümüz, süt tozumu, bitkisel üretimimiz, ürünlerimiz, meyvelerimiz, sebzelerimiz dünya pazarlarında nasıl yer alacak” diye konuştu.

“Gıda söz konusu olunca herkes profesör kesiliyor” 
Toplantıda çiğ süt ile ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Bakan Çelik, “Bu konuda sektörle ilgili önemli kararlar alıyoruz. Biliyorsunuz geçmiş dönemlerde 2015’te peynir üretim tebliği yayınladık. Geçtiğimiz ayda da çiğ sütün marketlerde nasıl satılabileceği ile ilgili bir tebliği yayınladık. Gıda konusu gelince herkes işin profesörü kesiliyor, herkes konuşuyor, elinde kalemi olan herkes yazıyor. Maşallah ne kadar biliyorlar. Üreticinin ne çektiğini, ne tür zahmetlerle bu ürünü piyasaya sürdüğünü. Hangi alın terini akıtarak, hangi maddi imkanları heba ederek, harcayarak, piyasaya bu ürünü getirdiğini, sofralara getirdiğini dikkate almadan çalakalem o yenir, bu yenmez ifadeleriyle maalesef sektöre çok büyük darbe vurduklarının ya farkındalar, veya başka amaçları var. Başka enstrümanlar elde ederek, başka imkanlar elde ederek kendi geleceklerini kurtarmaya dönük ama sektörü baltalamaya dönük adımlar atıldığını ibretle izliyoruz. Çiğ sütün nasıl satılacağı ile ilgili ya tebliğ belirliyoruz. Diyoruz ki bu çiğ süt sağlıklı olması gerekiyor, hastalıklı olmaması gerekiyor. Başka 4 derecenin altında bir ısıyla muhafaza edilerek son tüketiciye ulaşması gerekiyor diyoruz. Tüketici de güven içerisinde bu çiğ sütü tüketmeli, alıp gidip evinde yoğurt yapmalı veya peynir yapmalı. Amaç ne, süt tüketimini talep çerçevesinde arttırmak. Ne kadar çok süt üretirseniz, tüketirseniz, ne kadar peynire dönüştürürseniz, ne kadar çok pazar bulursanız o derece hayvancılığınız gelişecek. Referandum sürecini de bu işin içine katanlar oldu. Maalesef sağlıklı bir gıdaya erişim noktasında atılması gereken adımları bile hazmedemeyen veya anlamayan zavallılar bu konularla ilgili gelişi güzel değerlendirmeler yaptılar” dedi.
 
"Çin pazarına ürün vermenin yolları aranacak"
Bakan Çelik, tarımı küçümseyen, öteleyen bir anlayıştan bir an önce kurtulunması gerektiğini vurguladı. Çelik, yukarıdan bakmak için bakan olunmadığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık uluslararası pazarlarda, ekmek ağızda değil, aslanın midesinde. Oradan da pazar payı alacaksınız. Nasıl alacaksınız? Peynir, süt, süt tozu, bitkisel ürünler, meyveler, sebzeler, nasıl dünya pazarlarında nasıl yer alacak? Yer alabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak iş forumları başlattık ve 6 ülkeyle iş formu yaptık. Nedir iş forumu? Gidiyorsunuz İran`da 250-300 iş adamımızla, onlardan da 250-300 iş adamı katılıyor ve birlikte imkânlarınız neyse konuşuluyor, paylaşılıyor ve bağlantılar kuruluyor. Bu iş forumlarının sonuncusunu Afrika kıtasıyla yaptık. Afrika ülkelerine eğer bizim iş adamlarımız el atabilse, hem üretim hem pazara mal sürme konusunda son derece büyük imkânlar var. Üretebilirsiniz ama pazarınız yoksa bir şey ifade etmez" dedi. Çelik, mayıs ayı içinde Çin`e gideceğine de değinerek, Çin pazarına süt tozu, meyve ve sebze vermenin yollarını arayacaklarını söyledi.

Halk Bahçesi’nde “Peynir Tadım Etkinliği” yapıldı
Kolin Otel’de başlayan Çalıştay, daha sonra Halk Bahçesi’nde düzenlenen “Peynir Tadım Etkinliği” ile devam etti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve beraberinde bulunan protokol üyeleri, Türkiye’nin dört bir yanından getirilen peynir stantlarını tek tek dolaşarak üreticilerden bilgi aldı. Her yörenin kendine özgü peynirlerinin yer aldığı etkinlikte, ayrıca firmalar diğer süt ürünlerinin tanıtımını da yapma şansını elde ettiler. Çanakkale’nin Ezine peyniri, ayrıca etkinlikte dikkat çeken peynirler arasında yer aldı. 
 
Birbirlerine “Dostluk Peyniri” ikram ettiler
Halk Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte diğer bir dikkat çeken kare ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a dostluk peyniri ikram etmesi oldu. Bakan Çelik Ezine peyniri stantlarını gezdiği sırada, Başkan Gökhan’ı yanına davet ederek; “Size dostluk peyniri ikram edeceğim, bizim dost olduğumuzu görsünler” dedi. Ardından Ülgür Gökhan’a elleriyle peynir ikramında bulundu. Başkan Gökhan’da aynı şekilde dost olduğunu göstermek istediğini belirterek Bakan Çelik’e elleriyle peynir ikram etti. 
 
El Sanatları Sergisinin açılışını Bakan Çelik yaptı! 
Ayrıca etkinlik kapsamında Halk Bahçesi’nde Türkiye’nin değişik illerinden gelen ve Kültür Bakanlığı’ndan onaylı devlet sanatçılarının yer aldığı el sanatları sergisi açıldı. Açılışı Gıda ve Tarım Bakanı Çelik tarafından gerçekleştirilen el sanatları sergisinde hat sanatı, metal hat ve oyma sanatından örnekler, ahşap el yapımı ürünler ve çocuk oyun grupları ile seramik, dokuma, kumaş ve deri yapımı örnekler sergilendi. Bakan Çelik, daha sonra Ezine ilçesine geçerek Çanakkale’deki programını tamamladı. Ulusal Peynir Çalıştayı ve Halk Bahçesi’ndeki etkinliklerin 4-6 Mayıs tarihleri arasında devam edeceği ifade edildi. Çanakkale halkının ilgi gösterdiği el sanatları sergisinin ise, 8 Mayıs 2017 tarihine kadar Halk Bahçesi’nde ziyaret edilebileceği belirtildi. 
(Şebnem Özer)
Paylaş