havadurum

Değişen çağın değişen mesleği; Kurumsal Danışmanlık

1399

 

Yirmi yılı aşkın süredir başta Çanakkale bölgesinde olmak üzere Banka Şube Müdürlüğü yaparak hizmet veren Aysun Doğantan ve Ayhan Demir, emekliliklerinin ardından mesleklerine firmalara yönelik danışmanlık hizmeti ile devam ediyorlar. Merkezi Bursa olan ve birçok büyük firmaya danışmanlık hizmeti veren ‘Amaç Kurumsal Yönetim Danışmanlık ve Eğitim Şirketi’ Çanakkale ofis ortakları Aysun Doğantan ve Ayhan Demir, profesörler, hukukçular, ticaret uzmanları ve deneyimli ekonomistlerden oluşan bir ekiple, firmaların geleceğe uzanan yol haritasını çiziyorlar. Çanakkale’deki şirketlerin sıkıntılarını ve eksiklerini tespit eden uzmanlar, bir nevi ‘firma doktorluğu’ yaparak çözüm önerileri ile günümüz koşullarında hayatta kalmalarını sağlayıp, geleceklerini garanti altına alıyorlar. Danışman firmaların, Çanakkale’deki şirketler için ne denli önemli olduğunu, şirketlerin geleceklerine uzanan yolda, deneyimin ve profesyonelliğin olmazsa olmazı olduğunu belirten ofis ortaklarından emekli Banka Müdürü Aysun Doğantan, 1993 yılında bankacılık hayatına başlamış. 23 yıl boyunca bu görevini sürdüren Doğantan,artık kariyer yolculuğuna uzun yıllar boyunca reel sektör içerisinde görev yapmanın kazandırdığı bilgi ve tecrübe birikimi ile  firmalara danışmanlık hizmeti vererek devam ediyor. Yıllardır bölgede görev yapması sebebi ile zaten tanıdığı firmalarla çalışma hayatını sürdürdüğünü ve bunun büyük bir avantaj olduğunu belirten Doğantan; “Bir firmaya A’dan Z’ye yol haritası çizme ve danışmanlık desteğini veriyoruz. Yani bilançoyu iyileştirme, finansal yapısını düzenleme, insan kaynakları, SGK, vergi düzenlemeleri gibi.  Eğitim zaten ana konularımızdan biri. İnsan Kaynakları eğitimi, personel eğitimi, aidiyet eğitimleri, sistem eğitimleri, pazarlama eğitimleri, muhasebe eğitimleri veriyoruz. Firma sahibi hangi konuda ihtiyaç görürse o konularda eğitim veriyoruz” dedi.  

 
Firmalarda sağlıklı muhasebe işleyişi, çalışanlar arasında görev ve yetki paylaşımı çok önemli!
Doğantan, Amaç Kurumsal Yönetim Danışmanlık ve Eğitim Ltd. Şti ‘nin Bursa ve çevre illerde uzun yıllardır büyük ölçekli şirketlerle çalışan köklü ve saygın bir danışmanlık firması olduğunu belirterek; “Firmalarda genelde değişen, gelişen muhasebe teknik ve uygulamaları, nitelikli eleman temini, tek adam uygulaması, delegasyona kapalılık, maliyet kontrol sistemlerinin eksikliği veya kurulmamış olması, eğitim, mevzuat yorumlama, bilanço düzen ve uygulamalarına gereken önemin verilmemesi, banka çalışmalarında uzun vadeli ilişki esasıyla bakılmaması, insan kaynakları gibi birçok konuda problemler yaşanıyor. Ama günlük akışta işler bir şekilde ilerlediğinden, belli bir konuda ciddi bir sorunla karşılaşmadan mevcut düzenin bozulmasını kimse istemiyor. İşte bizim görevimiz, şirketlerin mevcut durumlarının fotoğrafını çekip, durum tespiti yapıp, ortak alınan kararlarla değişikliği, iyileşmeyi ve gelişimi sağlamak. Yani bir nevi “Şirket Doktorluğu” yapıyoruz şeklinde konuştu.
 
 
“Önce şirket sahibinin inanması lazım”
Doğantan, firmalara nasıl bir yol haritası çizdiklerini ise; “Bizler, firmalara ulaşıyoruz, faaliyetlerimizi anlatıyoruz birlikte çalışma konusunda mutabık kalırsak firmanın hangi alanlarda denetime ihtiyacı var birlikte belirliyoruz. Bir çalışma planı hazırlanıyor. Belirlenen alanlarda ve iş planı çerçevesinde belli günlerde firma merkezinde olmak üzere denetimimizi gerçekleştiriyoruz. Çalışma sonucunda raporumuzu hazırlayıp firma sahibine ve ilgili ekiplere sunuyoruz. Bu raporda tespit edilen hatalı eksik uygulamaları ve bu uygulamaların sonuçlarını, firmaya verebileceği zararları ve son olarak düzeltme önerilerimizi detaylı bir şekilde belirtiyoruz. Bazı firmalarımız, şirketlerinin A’dan Z’ye denetlenmesini istiyor. Firmalarının fotoğrafını çekmemizi talep ediyorlar. Biz buna ‘firma checkup’ı diyoruz. Bazı firmalarımız ise belirgin sıkıntı yaşadıkları ya da ihtiyaçları olan bir alanda danışmanlık talep ediyorlar. Bunlar SGK desteği olabilir, finansman yapısının düzeltilmesi olabilir, gerçekleştirmek istedikleri bir projede danışmanlık desteği olabilir, İnsan Kaynaklarının yapılandırması ve firmalar için çok önemli bir konu olan maliyet muhasebesi sistemin kurulması ya da iyileştirilmesi olabilir, eğitim ihtiyacı olabilir.  Ancak bu ihtiyaçlar hangi konuda olursa olsun şirket sahibinin danışmanlık desteği alma konusuna önce kendisinin inanması gerekiyor. Bazı görüşmelerde direnme görüyoruz. İşler yürüyor, ticaret kurulan sisteme göre devam ediyor deniyor. Ancak sohbette biraz derine indiğinizde şirket sahibi, ‘bazı konularda böyle olmaması gerekiyor ancak bu zamana kadar böyle gelmiş sorun olmadı’ diyor. Daha sonra bu sıkıntı, maddi külfete sebep olabilecek büyük bir sorun olarak karşısına çıkabiliyor.  Bizim amacımız firmaların oturmuş ve sağlıklı yapıları ile her türlü piyasa şartlarına dirençli hale gelmesini sağlamak.
 
“Firmaların gelecek plan ve stratejileri yok”
Firmaların en büyük eksiklerinin gelecek planları ve stratejilerinin olmaması olarak özetleyen Doğantan; “Firmaların kısa vadeli planları belki var ama orta ve uzun vadeli planları yok. Maliyetler ile ilgili ise mevcutta bir maliyet sistemi olmadığından ya da var olan sistem gerektiği gibi kullanılamadığından hakimiyet ve takip bulunmuyor. Kar marjlarının artık çok düştüğü ve maliyet kontrolünün en önemli konulardan biri olduğu günümüzde maliyet kontrolü bir firma için en önemli konuların başında geliyor.  Firma faaliyetlerinde küçücük rakamlar o kadar önemli oluyor ki, bunların muhakkak takip altına alınması lazım. Yaptığımız görüşmeler ve tespitler sonucu firmaların en çok bu konuda eksikliklerinin bulunduğunu görüyoruz. Bunun yanında mesela teknoloji tarafı eksik kalıyor. Bu da çok önemli bir sorun. Mevzuatla ilgili entegre olma konusunda sıkıntılar yaratıyor. Baktığınızda bir firma iş yapıp varlığını sürdürüyor ama muhasebesinden insan kaynaklarına, maliyet kontrolüne birçok konuda çok daha verimli, kar yaratıcı çalışabilecekken gereken düzenlemeleri yapmadığı ya da yapamadığı için düşük verimle ve kazançla yoluna devam ediyor. Bu noktada bizlerin üstlendiği misyon firmaları mevzuata uygun, minimum maliyet ve optimum karla çalışan işletmeler haline getirmek için firmaya yol göstermek ve farkındalık yaratmak. Özellikle Çanakkalemiz gibi küçük şehirlerde donanımlı, yetkin ekiplerle hizmet veren danışmanlık firmalarının faaliyeti neredeyse bulunmuyor. Bu firmaların çalışma alanı daha ziyade potansiyelin yüksek olduğu büyük şehirler.  Firmamız Amaç Kurumsal da Bursa merkezli faaliyet gösteren köklü bir danışmanlık firması, Ayhan Bey ile birlikte Amaç Kurumsal’ın donanımlı ve yetkin ekibi ile birlikte uzun yıllar boyunca oluşmuş farklı sektörlere ait tecrübesinden Çanakkale’de ki firmalarımızın da faydalanmasını, işlerini sağlıklı bir şekilde geliştirip büyütürken ihtiyaç duydukları her konuda yanlarında olmayı hedefledik dedi.
  
 
“Bankacılık deneyimlerimizi kullanıyoruz”
Çanakkale’de doğup büyüyen, iş yaşamanın önemli bir bölümünü bankacılık alanında sürdüren emekli Banka Müdürü Ayhan Demir de, danışmanlığın firmaların gelecekleri için olmazsa olmazı olduğunu belirtiyor. Demir, “Bankacılık iş hayatımız 17 yıl HSBC’de geçti ve kapanması ile ayrıldık. Şimdi Aysun Hanım ile beraber, Bursa Merkezli Amaç Kurumsal Yönetim Şirketinin Çanakkale ofisini açtık. Biz, bizzat bankacılık deneyimlerimiz neticesinde şehrimizde faaliyet gösteren şirketleri ve şirket sahiplerini çok iyi tanıyoruz. Yıllardan beri Çanakkale’de iş yapmamızdan dolayı hangi firmalara hizmet verebileceğimizi çok iyi bildiğimizden ölçek olarak uygun gördüğümüz firmalara ziyaretler yapıyoruz, yönetici ve sahipleri ile görüşüyoruz. Aynı bankacılıktaki yaptığımız ziyaretler gibi firmaların ihtiyaçlarını tespit etikten sonra, firma sahibinin de oluru ile bu ihtiyaçları karşılıyoruz” şeklinde anlattı. 
 
“Tüm sorumlulukların bir kişide olması şirket mantığına aykırı”
Demir, firmaların en büyük sorununun, bütün bir firmanın tek bir kişinin sorumluluğu ile hareket etmesi olduğunu belirtiyor. Demir, “Firmada yaşanan sorunlardan bir tanesi şirket sahiplerinin şirketlerinin kendilerinden ayrı bir  tüzel kişilik olduğu halde hala kişiye bağlı, kişi firması gibi sahiplenmesi. Yani firmayı aile şirketinden ayırıp kurumsallaştırmak ve hemen olmasa da yavaş yavaş kurumsal mantık ile yönetmek gerekiyor. Patronlar, işletme sahipleri tüm sorumluluklar kendilerinde olduğu halde bunu paylaşmaktan ya korkuyorlar ya da alt kadrolarını oluşturamıyorlar. Öncelikle alt kadrolarını kesinlikle oluşturmaları ve bilgilerini paylaşmaktan çekinmemeleri, alt kadrolara sorumluluk vererek onlarında kendilerini geliştirmesini sağlamaları gerekiyor. Öyle bir kadro kuracaklar ki, işletmenin sürekliliği ile devam edecek dedi. 
 
 
“Bilinçli firma sahipleri danışmanlık hizmetinin önemini kavramış durumda”
Demir; “Bizimle iletişime geçen şirket sahiplerinin muhakkak ne yaptıklarının bilincinde olması gerekiyor. Bazı şirket sahipleri önce sıcak bakmıyor, ancak sıkıntıların farkına vardığında kendisi bize dönüyor. Bütün şehirlerde  birçok firmanın sürekli danışmanlık hizmeti aldığı firmalar vardır. Sektöründe tecrübe edinmiş insanlardan bu hizmeti almak çok önemlidir. Çanakkale’deki firmalara söyleyeceğimiz ise kurumsallaşmaktan korkmasınlar. Genelde firma sahipleri, kurumsallaşmayı, birçok departman müdürünün ve çok sayıda çalışanın olduğu kadroların bulunduğu ve karar mekanizmasının kendilerinin olmadığı bir yapı olarak düşünüyorlar. Bu tamamıyla yanlış bir bakış açısı. Kurumsallaşmak şirketin ölçeği ne olursa olsun, iş yapış şekillerinin ve görev tanımlarının net bir şekilde belirlendiği, denetim mekanizmasının çok sağlıklı bir şekilde kurulduğu, firmayı ve dolayısıyla firma sahibini koruyan bir sistemdir. Şirket sahibi yine işin başında ve karar veren konumdadır. Fakat görevleri kendilerine net bir şekilde delege edilmiş, iyi denetlenen bir ekip ile iş yükünü paylaşan, bu ekibe sorumluluk yükleyen bu sayede hem şirket faaliyetlerinin sağlıklı olmasını hem de şirket sahibine asıl işini çok daha keyifli yapmak ve piyasa fırsatlarını kaçırmamak adına zaman tanıyan bir sistemdir. Günümüz teknoloji çağı ve artık yavaş yavaş bütün tabular yıkılıyor. Firmalar bize internetten ‘Amaç Kurumsal’ denildiği zaman ulaşabilirler. Çanakkale’de de firmalarımıza biz ziyaretlerimiz ile ulaşacağız. Aynı zamanda sık sık seminerlerde olacağız ve bizleri daha sık görecekler. Amacımız şirketler için aksayan, eksik yanlarını tespit edip, daha sağlıklı çalışmalarına hizmet etmektir” dedi. 
Not: Bu yazı Troia Dergisi’nin Aralık 2017 sayısında yer almıştır.
Paylaş