havadurum

Cumhuriyet Gazetesi’ne ÇGD ve HDP desteği

Paris`te silahlı saldırı sonucu 12 kişinin hayatını kaybettiği Charlie Hebdo mizah dergisinin son sayısını yayınladığı gerekçesi ile baskı altına alınmaya çalışılan Cumhuriyet Gazetesi`ni ziyaret eden ÇGD Yönetimi, “Cumhuriyet Gazetesi`nin yanındayız, arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız” açıklamasını yaparken, HDP`den yapılan açıklamada, “Partimiz Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile dayanışma içinde olacaktır” dendi.

775
Çağdaş Gazeteciler Derneği öncülüğündeki gazeteci grubu Cumhuriyet Gazetesi Ankara bürosu çalışanlarını ziyaret ederek dayanışma dileklerini belirttiler. ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve gazete çalışanlarını ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çizerleri, yöneticileri silahlı saldırıya uğrayan, 12 kişinin öldürüldüğü Charlie Hebdo dergisini Türkiye`de basıp dağıttığı için Cumhuriyet Gazetesi hem gerici, dinci faşistlerin hem de devletin güvenlik güçlerinin baskısı ve saldırısına maruz kalmıştır. Ana görevi Basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunmak olan biz gazeteciler, Cumhuriyet gazetesinin yanındayız, arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız, baskılara boyun eğmeyeceğiz. Güvenlik güçleri gazetenin basımına, dağıtımına engel olmak için yasa dışı, hukuk dışı saldırıya ortak olmuştur. Polisi polise, emniyeti emniyete şikayet edecek durum ortaya çıkmıştır. Türkiye`de adalet, suç işleyen kadı`yı kadıya şikayet edecek hale dönüşmüştür. Suç işleyen, basına sansür uygulayan devletin güvenlik güçleridir, şikayet edilecek makam merci de aynı makamlardır. Böyle bir garabet yaşanmaktadır. Bizler buraya baskı altında tutulan meslektaşlarımıza yalnız olmadıklarını belirtmeye, nöbeti devralmaya geldik. ÇGD`nin dayanışma eylemine katılan Devrimci 78`liler derneği temsilcisi Mehmet Özer ile, Darbelerin Askeri Muhalifleri Derneği ADAM-DER temsilcisi gazeteci Rahmi Yıldırım da yaptıkları konuşmalarda, cumhuriyete yönelik saldırıları kınayarak, Cumhuriyet gazetesinin yanında olduklarını, baskılara, şiddete teslim olmayacaklarını, boyun eğemeyeceklerini vurguladılar.
 
 
HDP`den de destek geldi
HDP`den yapılan açıklamada Başbakan Duvatoğlu`nun olmayan bir düşmanı yaratmaya çalıştığına dikkat çekilerek, “Başbakan Davutoğlu, yaptığı açıklamayla olmayan bir düşman üretme çabasına girdi. `Bu ülkede Hz. Peygambere hakaret edilmesine izin vermeyiz` açıklaması ile olmayan bir hakaretten söz etti. Bu sözlerle Cumhuriyet gazetesi kast ediliyorsa, bu doğru değildir. Çünkü Cumhuriyet gazetesi, ifade özgürlüğü engellenen, yaşam hakkı gasp edilerek hunharca katledilen 12 kişiye saygı gereği ve dayanışmasını ifade etmek amacıyla Charlie Hebdo`nun yeni sayısında yer alan karikatürlerin ve yazıların bir kısmını içeren 4 sayfalık bir seçki yayımlamıştır. Bu seçkide ne Hz. Peygamber’le ilgili bir hakaret vardır ne de herhangi bir inanca yönelik tahkir söz konusudur. Bu tutum bir dine veya inanca küfür olarak da algılanamaz. Kopartılan yaygara tamamen politik amaçlıdır, yapaydır ve gerçeklikle alakası yoktur. Başbakan Davutoğlu’nun (Türkiye`de birileri Hz. Peygamber’e hakaret niteliği taşıyan bir karikatürü, görüşü basıyorsa burada bir tahrik vardır) sözleri karşılıksızdır, çünkü ortada böyle bir durum yoktur. Başbakan Davutoğlu, düşünce ve ifade özgürlüğünü savunacağına, basın özgürlüğünün önemine dikkat çekeceğine, olmayan bir düşmanı yaratma hevesine kapılmıştır. Medya üzerindeki baskıcı tutumu sürdürmüştür. AKP Hükümeti, basına yönelik baskılar konusunda uzun süredir dünya gündeminde zaten yer alıyor. Gazetecilere yönelik baskılar, medyada sansür/oto sansürün iyice yerleşmiş ve içselleştirilmiş olması, internet yasasında yapılan değişiklikler kaygı verici aşamadadır. Bir kez daha hatırlatıyoruz ki, düşünce ve ifade özgürlüğü sizin gibi düşünmeyenlerin özgürlüğüdür. Basın özgürlüğü, iktidar sahiplerinin beğenmediklerini de yayımlama özgürlüğüdür. Bugün Cumhuriyet gazetesine, yarın özgür basının diğer mecralarına yönelik her baskı ve sindirme uygulamasının karşısında tutum almak demokrasinin bir gereğidir. Partimiz ifade ve basın özgürlüğünün kullanılması önündeki tüm engellerin kaldırılması için her zaman olduğu gibi bugün de mücadele edecek, tehdit altında olan Cumhuriyet gazetesi çalışanları ile dayanışma içinde olacaktır” dendi.
Paylaş