havadurum

Çevre Direnişi Atlası’nda Çanakkale de yer aldı...

Çok sayıda akademisyen, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve çevre aktivistinin oluşturduğu Politik Ekoloji Çalışma Grubu, Türkiye`nin Çevre Direnişi Atlası`nı yayınladı. Çanakkale de bu atlasta, madencilik ve termik santrallere karşı direnişi ile kendine yer edindi. İlgili proje direncevre.org adresinden paylaşıma açıldı.

664
Boğaziçi, Bahçeşehir, İstanbul Teknik ve Marmara gibi üniversitelerinden akademisyenler ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çevre aktivistlerinden oluşan Politik Ekoloji Çalışma Grubu, Türkiye’nin Çevre Direnişi Atlasını yayınladı. Ülke genelinde çevre ihtilafı olan konuların bir atlasta toplandığı proje kapsamında Taksim Meydanı düzenlemesi ve ODTÜ ormanının yanı sıra çoğu HES, termik santral ve metalik madencilikten oluşan 149 çevre ihtilafı yer aldı. Ülke genelinde 11 kategoride 149 çevre ihtilafının belgelendiği ve birçoğunun detaylı bilgilerine de yer verildiği projede 2013 yılında öne çıkan, Taksim Meydanı düzenlemesi, ODTÜ ormanı yol projesi, 3’üncü havalimanı, 3’üncü köprü projeleri ile altyapı, ulaşım ve kentsel dönüşüm ihtilafları yer aldı. Haritada 48 ihtilafla HES’ler ve su yönetimi öne çıkarken 42 ihtilafta fosil yakıtlara vurgu yapıldı.
 
Kolektif bir çabadır
Politik Ekoloji Çalışma Grubu, Çevre Direnişi Atlası`nı internet sitelerinden paylaşırken, çalışma tanıtımında “Çevre ihtilafları, çoğu zaman, yerel toplulukların doğal kaynaklara erişimini kısıtlayan, bu kaynakları tahrip eden veya kirleten, insan sağlığı ve toplumsal yaşam açısından risk taşıyan doğal kaynak kullanımı tasarı ve uygulamaları sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu harita, Türkiye`deki çevre ihtilaflarını, yerel hareketlerin ve çevre aktivistlerinin bilgi birikiminden yararlanarak bir araya getirmeyi hedefleyen kolektif bir çabadır” ifadelerini kullandılar.
 
Bir platform görevi görmesi amaçlanıyor
“Veritabanının, hem çevre hareketlerinin kendi arasında hem de örgütler ile bilim insanları arasında iletişimi sağlayan bir platform görevi görmesi ve çevre siyasetine ve aktivizmine katkıda bulunması amaçlanmaktadır” diyen grup, “Girişim, benzer bir amaçla dünyadaki ekolojik ihtilafları haritalayan ve boğaziçi üniversitesi`nin de bir partneri olduğu ejolt projesini temel almıştır. küresel ve yerel çevre gündemlerini takip etmek ve mesleki çalışmalarını kamusal alanda paylaşmak isteyen bir grup akademisyen tarafından kurulmuş olan politik ekoloji çalışma grubu tarafından da hayata geçirilmiştir” dedi.
 
Çanakkale`den yok yok!
Aralarında çok sayıda üniversiteden akademisyenlerin sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin ve çevre aktivistlerinden oluşan Politik Ekoloji Çalışma Grubu`nun hazırladığı Çevre Direnişi Atlası`nda Çanakkale`den de yok yok. Öyle ki Çanakkale`ye son yıllara damgasını vuran metalik madencilik ve termik santraller ile ilgili direnişler Çevre Direnişi Atlası`nde yer alıyor. Hangileri mi? Ayvacık Altı Ulaşım Limanı, Babadere Elektrik Santrali, Bayramiç`e bağlı Kurşunlu Köyü Maden Ocağı, Kazdağı Altın Arama (Bayramiç, Küçükkuyu, Çan, Çanakkale) İÇDAŞ Bekirli Termik Santrali (Karabiga, Bekirli, Çanakkale), İÇDAŞ Termik Santrali (Karabiga, Değirmencik, Çanakkale) Karabiga Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası ve Şevketiye Lapseki Termik Santrali, Kirazlıdere Termik Santrali (Lapseki, Güreci Köyü) ve Çan Termik Santrali gibi yatırımlarla Çevre Direnişi Atlası`nda yer bulu.
Paylaş