havadurum

ÇED toplantısı iptal edildi!

Ezine`nin Kumburun Köyü`ne Borusan A.Ş tarafından yapılması planlanan “Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali” projesinin iptal edildiği öğrenildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nden alınan bilgiye göre; Çanakkale Valiliği`nin Mahalli Çevre Kurulu`nun 3 Aralık 2013 tarihli kararına istinaden bakanlığa olumsuz yazı yazıldığı ve bakanlığın da projeyle ilgili olarak ÇED toplantısını iptal ettiği bilgisine ulaşıldı. Öte yandan önceki akşam Kumburun Köyü`ne giden Çevre Platformu da halkı ÇED toplantısını yaptırmamaya çağırdı.

1213
 
 
Borusan tarafından “Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali” projesinin ÇED halkın katılımı toplantısının yarın Ezine`ye bağlı Kumburun Köyü`nde yapılacaktı. Ancak İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü`nün Çanakkale Valiliği`nin Mahalli Çevre Kurulu`nun 3 Aralık 2013 tarihli kararına atıfta bulunarak bakanlığa yaptığı itiraz kabul edildi. Dün İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü`ne gönderilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü imzalı kararda “ÇED toplantısı iptal edilmiştir. İlgili projenin ÇED süreci durdurulmuştur” denildi.
 
 
Valilik kararında ne diyor?
3 Aralık 2013 tarih ve 03 Nolu Mahalli Çevre Kurulunda `İlimizin Kuzeyde Marmara sınırı dahilindeki 484788,54 4471890,29 (UTM 50) koordinatından başlayarak, Güneyde 483898,49 4436306,96 (UTM 50) ve 488280,61 4428036,83 (UTM 50) ile doğuda il sınırımızın bittiği 538204,56 4427981,22 koordinatlarından geçen sınır çizgisinin batı ve güneyinde kalan ilimize ait bölge sınırları içerisinde (Bozcaada ve Gökçeada dahil) Çevre Kanununca alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik Ek-I Çevreye Kirletici Etkisi Yüksek Faaliyetler Listesinde yer alan (Atık Ara Depolama, geri kazanım ve bertaraf tesisleri hariç) faaliyetlerin kurulmasına izin verilmemesine` kararı alındı.
 
Toplantı gerçekleştirilmeyecek
Kurulması planlanan Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali (600 MWm) projesi Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinin Ek-I Listesi kapsamında yer aldığından, 3 Aralık 2013 tarih ve 03 Nolu Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince kurulmasına yönelik izin alma imkanı bulunmadığından, 25 Kasım 2014 tarihli ÇED Yönetmeliğinin 6. Maddesinin 4. Fıkrasında `Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır` hükmü gereğince Çev ve Şehircilik Bakanlığı`da `olumsuz` bir yazı yazıldı. 5 Şubat 2015 günü (yarın) proje ile ilgili halkın katılımı toplantısının bu yazı üzerine gerçekleştirilmeyeceği öğrenildi.
 
Çevre Platformu köylerdeydi
Ezine`ye bağlı Kumburun köyünde yapılması planlanan ``Ezine Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali`` projesine karşı köylülerle bir araya gelen Çanakkale Çevre Platformu üyeleri köy kahvehanesinde gerçekleşen toplantıda köylülerle bir araya geldi. Toplantıda konuşan İl Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hicri Nalbant; Kurulması düşünülen Doğalgaz Kombine Çevrim Santraliyle birlikte Kumburun köyü ve çevresinin hatta tüm Çanakkale`nin olumsuz etkileneceğini belirtti. Nalbant; “Burada kurulacak bir termik santral buranın doğasını, denizini kirletecek buraları yaşanmaz bir hale getirecektir. Daha az zararlı olduğu söylenen bu termik santraline izin verildiği taktirde daha sonra kömürle çalışan termik santrallerde yapılacaktır`` dedi. Dondurma köylülerinin ÇED toplantısı yapmak isteyen maden yetkililerini yaratıcı eylemleriyle nasıl kovduklarını anlatan Nalbant; ``Dondurma köylülerinin göstermiş olduğu birlik ve kararlılık en güzel örneklerden biridir.Bizlerde aynı kararlılığı burada gösterebilirsek, bu şirketleri geldikleri gibi göndeririz`` diye konuştu. Toplantı daha sonra soru-cevap şeklinde son buldu.
Paylaş