havadurum

Büyükelçi Biggs Çanakkale`de

Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, Çanakkale`de bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Biggs, Vali Ahmet Çınar ile Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek`i ziyaret etti.

300
Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs ve Avustralya’nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü ve Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu ile birlikte Vali Ahmet Çınar’ı ziyaret etti. Vali Ahmet Çınar ile 2015 yılı çalışmaları hakkında başbaşa görüşerek, Çanakkale Valiliği görevinde başarı temennilerini ve hayırlı olsun dileklerini de ileten Büyükelçi Ian Biggs, görüşmenin ardından Valilik Şeref Defterini imzalayarak, Konsolos Nicholas Sergi, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü ve Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu ile birlikte makamdan ayrıldı. Büyükelçi Ian Biggs’e ziyareti, başarı temennileri ile hayırlı olsun dilekleri için teşekkür eden Vali Ahmet Çınar, ziyaret anısına Büyükelçi Ian Biggs’e seramik tabak hediye etti.
 
 
Erkek; “Bizim dostluğumuzu etkilememelidir”
Belediye Başkanı Muharrem Erkek`i de makamında ziyaret eden Avustralya Büyükelçisi Ian Biggs, iki ülke arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti. Ziyarette konuşan Biggs; “Çanakkale ile olan işbirliğinden çok memnunuz. Çanakkale halkına ev sahipliğinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. Basın mensuplarının `soykırım` ile ilgili sorularını da yanıtlayan Biggs; “Avustralya hükümetinin bu konudaki görüşü, tarihçilerin karar vermesi gereken bir durum. Bu, kesinlikle iki ülkenin kardeşliği arasında bir geri adım atma olarak algılanmamalı. İki ülkenin dostluğuna zarar verecek bir durum olarak öne çıkmamalı. Türkiye ve Avustralya`nın ortak işbirliği ve çıkarları tabiki buna Yeni Zelanda`da dahil olmak üzere çok önemli bir bağa orturmakta. Çok büyük bir dostluk örneği sergilemişiz. Özellikle 98 yıldır ortak sahip çıktımız bir ilişki. Bu dostluğun zarar görmesi tercih ettiğimiz bir şey değil” dedi. Konu ile ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşan Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise; “Dünyanın herhangi bir köşesinde bir parlemanto tabi ki, bizim soykırım yaptığımızı iddia ederse, bu bizi derinden üzer ve etkiler. Bir ulusun veya bir topluluğun soykırım yapıp yapmadığına politikacılar karar veremez. Bu konuya tarihçiler karar verebilir. Tarihçilerin karar veremediği noktada da yargı karar verebilir. Bunun yargı yeri de ilahi adalet divanıdır. Onun için bu zaman zaman dünyanın bir çok parlemantosunda gündeme geliyor ve tartışılıyor. Bu talihsiz karar, tabi ki bizleri üzüyor ve etkiliyor. Halbu ki bu parlemantolardan `Bizler buna karar veremeyiz. Bu konuda kararı tarihçiler, en son aşamada da yargı karar verir` iradesi çıkması lazım. Türkiye Cumhuriyeti`nin ve Osmanlı İmparatorluğu`nun tarihinde soykırım hiç bir dönemde olmamıştır. Önemli olan toplumun, milletlerin, tarihçilerin vicdanıdır. Onun için Avustralya`da bir eyalet parlemantosu böyle bir karar almış olabilir ama Avustralya Federal Parlemantosu`nun ve hükümetinin iradesi ve kararı değildir. Bu bizim dostluğumuzu etkilememelidir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Paylaş