havadurum

Büyük işletmeler bile altına yatırım yapıyor

Fiyatı yükselen altın büyük işletmelerin yatırım aracı oluyor...

839
Bireysel yatırım amacı, süs ve hediyelik eşya olarak kullanılmasının yanında Türk toplumunun kültürünün bir parçası olarak bilinen düğünlerin ve özel günlerin ana unsuru, krizlerde güvenilir bir enstürman olarak görülen altın, son yıllarda büyük işletmelerin ve dev yatırımcıların da yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Gördüğü itibarla borsanın tahtına oturan altın ekonomiye de yön veriyor. Bayramdan sonra hareketlenen düğün trafiği nedeniyle altın satışlarının fiyat yükselişine rağmen hızlandığına dikkat çeken kuyumcular, bir yatırım aracı olarak altının modasının asla geçmeyeceğini, hatta son yıllarda büyük sermaye gruplarının bile altına yatırım yaptıklarını belirtiyor.
 
Çanakkale’de hizmet veren kuyumcuların altın ile ilgili görüşleri şu şekilde:
 
 
Şenez Koca
“Çeyrek altın önceki senelerde 180 liraya kadar çıkmıştı. Bu da yatırım için altın alanlarda bir beklenti oluşturmuştu. Şimdiki süreçte tekrar bir yükseliş söz konusu. Altının yükselişi ile ilgili öngörüde bulunmak doğru değil. Sanal altın alışı ve satışı piyasayı çok etkiliyor. Sanal ortam alış ve satışlarında hareket fazla. Son yıllarda büyük işletmeciler altına yatırım yapıyor. İşletmeciler yeni iş kolları açma, istihdam yaratma yerine yatırımını altına yapıyor. Büyük sermayenin altına yönelmesi son yıllarda ciddiye alınacak bir durum. Eskiden dolar, mark paritesini takip edenler, şimdi anlık kazanca yöneldi. Bu yatırımlar külçe külçe altın demek. Böylece altın borsanın tahtına oturdu. Altının her alana nüfuz etmesi ülkedeki iş kollarının gelişmesine neden olduğu gibi, ekonomiyi de etkiliyor. Risk altına giren yatırımcı bazen kayıplarla ve sürprizlerle de karşılaşabiliyor.”
 
 
Atanur Ülker
“Bir hafta içinde 1 gram 24 ayar altın 96-97 liraya yükseldi. Piyasalar ABD’nin 13 Eylül tarihinde alacağı ekonomik kararlara göre yön bulacak. Halkın Ramazan ayındaki durgunluluğun akabinde ertelenmiş olan planlamaları hayata geçirmesiyle altın sektörü de hareketlendi. Düğün sezonu okullar açılana kadar devam eder. Şu anda çeyrek altın 160 TL, yarım altın ise 320 TL. Çeyrek altın satışları yüksek seyrederken, 1 gram 22 altın da son zamanlarda çok tercih edilmeye başladı.”
 
 
Ali Çağlan
“2-3 günden beri altın yükselişe geçti. Ramazan nedeniyle ertelenen, bayramdan hemen sonraya alınan düğünler altın satışlarını hareketlendirdi. İnsanlar hem takı için ve hediyelik için, hem de yatırım için altın alıyor. Takı için bilezik tercih edilirken, yatırım amaçlı cumhuriyet altını alınıyor.”
 
 
İrfan Tunçaltan
“Piyasada zaten altın fiyatları düşük seyrettiğinden, yükselmesi için bir beklenti vardı. Bu yükseliş bir müddet daha dürer. İnsanlar yatırım amacıyla cumhuriyet altını ve bilezik, düğünler için ise çeyrek altın alıyor. Şu an sezonun gerektirdiği bir hareketlilik yaşıyoruz.”
Paylaş