havadurum

Binlerce hemşire ihtiyacı doğdu

Yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa göre işyerlerine ve apartmanlara hemşire, hekim ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu geliyor.

607
Yeni İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa göre işyerleri ve apartmanlarda görevlendirilmek üzere hemşire ve İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma zorunluluğu ile ilgili kademeli olarak 30 Aralık’a kadar devreye girecek olan uygulama ile ilgili şu an taslak halinde olan maddeye göre zorunluluğa uymayan ticari işyerleri dışında, kapıcı çalıştıran apartmanlara da aylık 12.500 TL ceza uygulanacak. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanana kanununun bazı maddeleri aynı gün yürürlüğe girerken, bazılarının 6 ay içerisinde, bazıları da bir yıl ve iki yıl içerisinde uygulanacağı belirtiliyor. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanununa göre iş sağlığı ve iş güvenliği için ayakkabıcı, mobilyacı, pideci, lokanta, çiçekçi, tamirci, oyuncakçı, inşaatçı, manifaturacı gibi aklınıza gelen tüm işyerlerinin İşyeri hekimi, İşyeri hemşiresi, İş Güvenliği Uzmanı istihdam etmesi gerekiyor.
 
Apartmanlar da hemşire çalıştıracak
Mevcut verilere göre Türkiye’de 3.000.000 apartmanda çalıştırılacak hemşirelerin hemşirelik kanununa göre, hemşirelik yapmaya yetkili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumlarınca yetkili kurumlardan alınan eğitimler sonucu “işyeri hemşireliği” belge sahibi olan hemşire- sağlık memuru olması gerekiyor. İşyeri hekimleri işyerinin tehlike sınıfına göre çalışan başına ayda 9-18 dakika görev yapacak. Ancak reçete yazmak, muayene gibi poliklinik hizmeti vermeyecek.
 
Aylık ceza 12 bin 500 TL
Bu yaptırımlara uymayan apartmanlara, kat maliklerine görevlendirilmeyen hekim, uzman için her ay 12 bin 500 TL ceza uygulanacak. Yani her ay işyeri hekimi için 5 bin, iş güvenliği uzmanı için 5 bin, işyeri hemşiresi için 2 bin 500 TL “idari para cezası” kesilecek.
Paylaş