havadurum

Bakanlığın Çanakkale yatırımları 30 Milyon TL

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Vali Güngör Azim Tuna`yı makamında ziyaret etti. Valiliğe gelişinde ziyaret defterini imzalayan Bakan Kılıç, Çanakkale`nin, hükümet olarak son derece önem verdikleri bir yer olduğunu söyledi. Bakan Kılıç, AKP hükümetinin Çanakkale’ye yaptığı yatırımlarda da bahsetti.

661
 
Çanakkale`yi bir turistik merkez olarak değerlendirmediklerini ifade eden Kılıç, Çanakkale`yi, herhangi bir turizm destinasyonu olarak ele almadıklarını bildirdi. Bakan Kılıç; “Biz Çanakkale`yi, Anadolu`yu vatan yapan toplumsal kurtuluş sürecimizin bir açık hava müzesi olarak değerlendiriyoruz. Çanakkale bir tarihtir. Çanakkale medeniyet birikimlerimizi korumak üzere Anadolu insanının imanını, canını, kanını ortaya koyduğu bir yerleşim yeridir. `Çanakkale geçilmez` kılınarak, bağımsızlık yolunda atılan en önemli adımın sembolüdür, simgesidir. Hükümetimizin Başkanı Sayın Başbakanımızın Çanakkale`ye bakışı bu merkezdedir. Bu anlamda Çanakkale`deki tüm şehitliklerin tespit edilmesi ve restorasyonlarının gerçekleştirilerek ziyarete açılması, Çanakkale`nin, bir açık hava tarih müzesine dönüştürülmesi yönünde teknolojinin oluşturduğu tüm imkanlar da seferber edilerek, Çanakkale`ye yaraşır tesisler ve müzelerle donatılması, Sayın Başbakanımızın talimatları ile adım adım gerçekleşmekte olan bir süreçtir. Bundan sonra da bu yöndeki adımlarımızı atmaya da devam edeceğiz” dedi. Bakan Kılıç, Çanakkale`de yaşayanların, kentin, hem yapısal hem de zihinsel olarak yaşamakta olduğu gelişimi, dönüşümü fark ettiğini belirterek, geleceğe dönük olarak da Çanakkale`de çok büyük adımlar atılacağını söyledi. Bakan Kılıç, başta Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere Çanakkale`yi adeta Anadolu insanının vicdan merkezi haline getirmenin gayretini verdiklerini ifade etti.
 
Çanakkale`ye yapılan yatırımlar
Çanakkale`deki yatırımlarla ilgili de bilgi veren Kılıç, kentin merkez nüfusunun 105 bin olmasına rağmen, içinde 25 bin öğrenci barındıran bir gençlik, bir üniversite, bir yüksek öğrenim kenti olduğunu vurguladı. Kentin bu kimliğinin, şehre çok şey kattığını belirten Kılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çanakkale`de, Bakanlığımıza bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu`na ait 2 bin 772 yatak kapasitemiz var. 2 Kasım tarihinde, Ankara`dan merkezi bir yurt açılışı gerçekleştireceğiz. O programda Türkiye genelinde 53 yurt içinde Çanakkale`den iki ayrı yurt bulunacak. Bunlardan bir tanesi Çanakkale merkez kampüsteki 500 kişilik yükseköğrenim öğrenci yurdu, diğeri Biga`daki 500 kişilik yükseköğrenim öğrenci yurdu. Çanakkale merkezde bin, Gökçeada`da 300 ve yine Çanakkale`de 500 kişilik yurt projeleri bu anlamda kente kazandırılacak. Çanakkale`ye 2013 yılında da 1500 yataklı yeni yurt projeleri koyacağız. 1000 yataklı yurt projesi, tamamen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi`nde öğrenim gören öğrencilerin hizmetine sunulacak. 500 yataklı yurt projesine ise öğrenci yerleştirilmeyecek. Yılın 365 günü Türkiye`nin kalan 80 vilayetinden gelen gençlerimiz bakanlığımızın misafiri olarak bu 500 kişilik yurtta kalacaklar, konaklayacaklar. Şehitlikleri ziyaret edecekler, Çanakkale`yi gezecekler, ecdadın ruhunu fatihalarla şad edecekler, tekrar memleketlerine geri dönecekler. Yani her gün Çanakkale`de, 500 genci Türkiye`nin diğer 80 vilayetinden gelenleri ağırlıyor olacaksınız.”
 
“Gençlik merkezi için arsa temin edildi”
Çanakkale`de bir gençlik merkezi yapılması için arsa temin edildiğini ve bir an önce temelini atma aşamasına gelmeyi temenni ettiklerini kaydeden Kılıç; “Ama yerinden, yerelden de kaynaklanan sıkıntılar maalesef zaman zaman yaşayabiliyoruz. Özellikle arsa temini ve imar planlarının hazır hale getirilmesi konusunda. Çanakkale Geçlik Merkezi için 1 milyon lira geçen yılın aralık ayında ayırmış vaziyetteyiz ama yerinde tamamlanması gereken işlem tamamlanamadığından dolayı henüz inşaatına başlayamadık” dedi. Gençlik merkezinin kuvvetli bir yapı olacağını bildiren Kılıç; “İçinde, spor salonu, drama, tiyatro sahneleri bulunan 20`ye yakın atölyesi olan geleneksel sanatların, güncel ve geçmişten gelen geleneksel müzik enstrümanların kurslarının verilebildiği çok amaçlı yerler olacak. Çanakkale`de sentetik yüzeyli atletimiz pisti yatırım programımızda. Eceabat Sentetik Yüzeyli Futbol Sahası ihalesini yaptık imalat süreci devam ediyor. Biga ve Ayvacık spor salonlarının inşaatları tamamlandı, kabul aşamasında” şeklinde konuştu. Çanakkale`ye, devam eden yurt inşaatları ayrı olmak üzere geçen yılın sonuna kadar tesislerin onarımı ve yapımı için 3 milyon 150 bin lira, bu yılın şu tarihine kadar da 4 milyon 200 bin lira ödenek aktardıklarının vurgulayan Kılıç; “Yurt inşaatları da dahil edildiğinde Bakanlığımızın 2011 ve 2012 yılında Çanakkale`ye yaptığı yatırımların, devam eden rakamları hariç olmak üzere tutarı, 30 milyon lirayı bulmuş durumdadır” diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından Vali Tuna, ziyaret anısına Bakan Kılıç`a üzerinde şehitler abidesi bulunan bir tablo ile Çanakkale 1915 Mecmuası`nı hediye etti. Bakan Kılıç, mecmuanın sayfalarına baktığında; “Arkadaşlar açtığım sayfada seferberlik ilanı çıktı. Demek ki bizim gençlik için seferberlik ilan ettiğimiz Çanakkale`de bunun da özel bir anlamı var. Bu bizim seferberlik ilanımız” dedi. Bakan Kılıç, daha sonra ÇOMÜ’de gerçekleştirilecek olan temel atma törenlerine katılmak için Valilikten ayrıldı.
Paylaş