havadurum

Ayvacık köylüleri 'Kısacık Altın Madenine hayır' dedi!

Pumice Madencilik Şirketi'nin Çanakkale Ayvacık İlçesi Kısacık köyü yakınlarında açmak istediği Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için 14 Kasım günü Kısacık köyünde ikinci kez ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapıldı.

1171

Pumice Madencilik Şirketi’nin, Ayvacık Kısacık köyü yakınlarından açmak istediği Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için dün bir kez daha halkın katılım toplantısı düzenlendi. Kısacık köyü'nde ikinci kez düzenlenen toplantıya, Güzelköy, Kısacık, Akçin, Süleymanköy, Alakeçili, Misvak, Dağahmetçe, Karagömlek, Tartışık, Büyükhusun ve Küçükhusun, Koşuburnu, Nusratlı köylüleri, Ayvacıklılar, Çanakkaleliler, Bayramiçliler, Edremit Körfezinde yaşayan vatandaşlar da katılarak, projeye olan tepkilerini dile getirdiler.

Ritm Orman grubunun müziği de eşlik etti

Köy meydanında toplanan yurttaşlar ‘Doğa talanına hayır’ dedi. ‘Köyümüzde maden istemiyoruz’, ‘Kısacık Altın Madeni Projesine Hayır’, ‘Kazdağlarının Üstü Altından Değerlidir’ sloganları atan aktivistleri ile şirket ve kamu görevlileri arasında bariyer çekilmesi dikkat çekti. Protestoya Ritm Orman grubunun müziği de eşlik etti.

Mutluay, “Firmayla ilgili bilgiler eksik”

Toplantı, ÇED şirketinin sunumu ile başladı ancak şirket temsilcisi, yoğun tepkiler nedeniyle sunumunu kesmek zorunda kaldı. Projeye ilişkin ilk sözü Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği temsilcisi İrfan Mutluay kullandı. Projeyi kimsenin istemediğini, projenin su toplama havzasında başlayacağını, firmayla ilgili bilgilerin eksik olduğunu, daha sonra zenginleştirme projelerinin de geleceğini, binlerce ağacın kesileceğini belirtti.

“Projede teknik yanlışlar ve çelişkiler var”

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetim kurulu üyesi Seyhan Yüksek ise şirketin işletme ruhsatının iki ay sonra biteceğini, bu sürede ÇED sürecinin de tamamlanamayacağının bilinmesine rağmen Bakanlığın ÇED sürecine neden başlattığının anlaşılamadığını, Bakanlığın acilen ÇED sürecini sonlandırması gerektiğini belirtti. Ayrıca, projenin orman ekosistemine, tarım alanlarına, su kaynaklarına, Akçin ve Ayvacık Barajları’na yapacağı olumsuz etkilerden bahsederek, köylülerin geçimlik kaynaklarını yok edecek olan projenin iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Yönetimkurulu üyesi Maden Mühendisi ESenay Hacıosmanoğlu da projedeki teknik yanlışlıkları ve çelişkileri anlattı.

Çevre köylere gece gündüz patlama sesi geliyor!

Güzelköy’den Mehmet Ürer, Ünzile Şen, Mehmet Şen, köylerinin projeye çok yakın olduğunu, gece gündüz patlatmaların sesine ve tozuna maruz kalacaklarını, projeyi istemediklerini ifade ettiler. Süleymanköy’den katılan Mustafa Alper Ülgen bölgede çiftçilik yaptığını, Akçin göletinin suyunun kirlenmesi ve azalmasının bölgenin tarımına olumsuz etki yapacağını, bu nedenle projeye karşı olduğunu söyledi. Dağahmetçe’den Özgür Sapmaz projeye bir buçuk kilometre mesafede ekoturizm ruhsatı aldıklarını ve altın madenciliğinin olduğu yerde ekoturizm yapılamayacağını söyledi. Tartışık köyünden Erkut Ertürk projenin yer altı sularını etkileyeceğini ve susuzluğun artacağını söyledi. Büyükhusun köyünden Cem Tüzün de projenin Ayvacık’ın içme suyu kaynağı olan Ayvacık Barajı için ve 15 köyün içme suyunu sağlayan grup suyu için büyük tehdit oluşturduğunu ve projeye karşı olduklarını söyledi.

“Bölge madenlerle, RES ve JES’lerle kuşatıldı”

Ayrıca İda Dayanışma Derneği’nde Ekrem Akgül, Gülpinar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Selma Kanbur, Burhaniye Çevre Platformu sözcüsü ve Ekoloji Birliği yürütme kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz da söz alarak projenin zararlarını anlattılar ve bölgenin hem maden hem de RES ve JES’lerle kuşatıldığını söylediler. Kazdağları Kardeşliği de toplantıya katılarak destek verdi.

“ÇED sürecini sonlandırmasını istiyoruz”

“Gazete Halkım” gazetesinden Kemal Yüce çocuğunu kanserden kaybetmiş biri olarak proje müdürüne bu kadar kirletilen bir bölgede yaşayıp yaşayamayacaklarını sordu. Küçükkuyu Doğa Sporları Derneği müzik grubu, Bayramiç'te gelen Ritim Orman grubu müzikli protestolarıyla toplantıya renk kattı. Ayrıca CHP, Sol Parti, TKP ve TİP üyeleri de toplantıya katılarak mücadeleye destek verdi.

"ÇED sürecini sonlandırmasını istiyoruz"

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği'nden yapılan açıklamada, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın halkın istemediği bu projeyi reddetmesini ve ÇED sürecini sonlandırmasını istiyoruz" denildi.

Kısacık Altın Madeni Projesi’nin kronolojisi

Çanakkale-Ayvacık/Kısacık Köyü ve çevresinde MTA tarafından çeşitli sondaj çalışmalarının yapıldığı aktarılırken projenin geçmişine ilişkin bilgiler de kamuoyu ile paylaşıldı. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “2000’li yılların başında süreç hızlandı. Kısacık Projesi için önce MTA, daha sonra Park Holding arama yaptı. Daha sonra OreMine adlı bir firma ortaya çıktı. Son olarak da Pumice Madencilik A.Ş. ruhsat aldı ve ÇED süreci başlattı.

2008 yılında, ‘Kazdağı Koruma Girişimi Grubu’ olarak, ruhsat Park Holding’de iken, Kısacık Köyü’ne gidip, kahvede bilgilendirme toplantısı yaptık. Toplantıya, EGEÇEP’ten Halk Sağlığı Profesörü Ali Osman Karababa’yı davet ettik. Altın madenciliğinin sağlık üzerine etkilerini, diğer etkileri ve zararlarını anlattık.

2013’de Pumice Madencilik İşletme Ruhsatı aldı.

2015’de şirket Çevre Etki Değerlendirme sürecini başlattı. Ekim ayında Çanakkale Çevre İl Müdürlüğü’nden yapılan bir duyuruda 3 Kasım’da halkın katılımı toplantısı yapılacağı bilgisi yer aldı. ÇED başvuru dosyasını inceledik, itirazlarımızı oluşturduk, sunum hazırladık. Bir imza metni hazırladık. Kısacık Köyü’ne yeniden gittik, yeniden sunum yaptık. Ayrıca civarda bulunan Güzelköy, Akçin, Dağ Ahmetçesi, Koşuburnu Köylerine de gidip sunumlar yaptık. Sosyal medya üzerinden de kampanya yürüttük. Köylerde ve Küçükkuyu’da pazaryerinde, limanda, çeşitli etkinliklerde imza standı açıp imza topladık.

3 Kasım 2015’de Halkın katılımı Toplantısı için Kısacık Köyü’ne gitti. Koşuburnu, Güzelköy ve Akçin’den köylüler ve Çanakkale Çevre Platformu, GÜMÇED, Kurşunlu Köylüleri, Körfez’den gelen diğer doğaseverler, Çanakkale Barosu’ndan avukat Ali Furkan Oğuz, Çanakkale Millevekili Muharrem Erkek, İl Genel Meclisi üyesi Rıdvan İpek’in de katıldı. Köye ulaştığımızda Kısacık’lılar kahveye girmişlerdi. Biz gidince kapıları kapattılar. Arka pencerelerden firma temsilcilerini içeri aldılar. Bizler de sloganlar eşliğinde toplantıyı yaptırmadık. Arbede çıktı.

Toplantının yaptırılmamasını kutlamak üzere 21 Aralık Gündönümü’nde Koşuburnu’nda gece konseri gerçekleştirdik.

Projeye ilişkin itirazlarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Daha sonra kampanyaya devam ettik. BİMER üzerinden itiraz için dilekçe hazırladık ve gönderi çağrısında bulunduk.

Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapılacak İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) öncesi, üyemiz maden mühendisi Esenay Hacıosmanoğlu Eltan bir rapor hazırladı. Orman ve tarım açısından bir rapor hazırlanması için de Kırsal Çevre ve Orman Sorunlarını Araştırma Derneği’ni ve ÇOMU Ziraat Fakültesinden bir Hocamızı bölgeye davet ettik. Heyet yerinde araştırma yaptı ve26 Mart 2016’da raporunu hazırladı.

Bu arada 15 Haziran 2016’da Bakanlık sayfasında İDK toplantısı duyurusu yapıldı. Toplantı tarihi ise 19 Haziran idi. Sürenin çok az olduğunu belirterek hemen itiraz dilekçesi yolladık. Bunun üzerine, yeni bir duyuru ile toplantı tarihini 28 Haziran olarak düzelttiler.

Bu süreçte topladığımız imzaların bir kısmını, raporlarımızı Ankara’ya, Bakanlığa yazı ile yolladık ve ayrıca BİMER üzerinden de vatandaş itiraz dilekçeleri yollandı. İDK’ya katılım için de dilekçe gönderdik. 28 Haziran’daki toplantıya Dernek üyelerimizden Esenay Hacıosmanoğlu Eltan (Maden Müh.), Burhan Eltan (Bölgede üretim yapan çiftçi), Süheyla Doğan (İnş. Müh.), KIRÇEV’den Salih Usta (Orman Mühendisi) olarak dört kişilik bir ekip ile katıldık. Firmanın sunumunun ardından biz de tek tek söz alarak itirazlarımızı sunduk ve ayrıca yazı ile ilave imzalar ve raporlarımızı sunduk. Bizi salondan çıkardılar ve kamu kurumları görüşmeye devam etti. Dışarda sonucu bekledik ve sonuç “ÇED süreci durdurulmuştur.”olarak ilan edildi.

Daha sonra süreci izlemeye devam ettik. Madenden yana tavır alan Kısacık Köylüleri ile yaşanan tartışmalardan dolayı yeniden ilişki kuramadık. Güzelköy, Koşuburnu ve Akçin ile çeşitli temaslarımız devam etti.

Şirketin ÇED sürecinin durdurulmasına yol açan eksikleri tamamlaması ve revize ÇED dosyasını Bakanlığa vermesinden sonra yeniden İDK duyurusu yapıldı. 18 Aralık 2018 tarihinde İDK toplantısı yapılacağı ilan edildi. Eski ve yeni dosyanın karşılaştırılmasında, yeni dosyada DSİ’nin bir yazısının olduğu ve yazıda Hidrolojik Etüd Raporu’nun onaylandığı bildiriliyor.

İkinci İDK için Güzelköy, Koşuburnu, Dağahmetçe’den köylüler ve Dernek üyelerimizin yer aldığı bir heyet oluşturularak 18.12.2018 tarihinde toplantıya katıldık. Toplantı sonrasında şirkete eksiklerini tamamlaması için yeniden ek süre verildi. Ancak şirket eksikleri süresi içinde tamamlamadı ve ÇED süreci sonlandırıldı.

Şirket pes etmedi ve 11.07.2023 tarihinde yeniden ÇED süreci başlattı.

14 Kasım 2023, Salı günü Halkın Katılımı Toplantısı yapıldı. “

Proje hakkında bilgiler

Projeye ilişkin detaylı bilgiler de yapılan açıklamada yer aldı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklamada şu bilgilere yer verdi:

  • "Firma: PUMİCE MADENCİLİK A.Ş.
  • Kuruluşu: 2013
  • Yönetim Kurulu Bşk. Mustafa Aykut Akkor

ÇED Başvuru Dosyası:

  • Dosyayı hazırlayan: Topçuoğlu Madencilik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
  • Ruhsat No: 200805708
  • Ruhsat Tarihi: 23.12.2013
  • Ruhsat Bitiş Tarihi: 23.12.2023
  • Ruhsat Alanı: 1196.9 hektar
  • Ocak Alanı: 91.58 Hektar
  • Mülkiyet: Orman ve şahıs.
  • Cevher Rezervi: 56 285 000 ton
  • Yıllık Cevher : 750.000 ton/yıl
  • Ekonomik Olmayan Kayaç: 750.000 ton/yıl
  • Toplam hafriyat: 1.500.000 ton/yıl
  • Proje ömrü: 37 yıl.
  • Tenör: ÇED Dosyasında yazılı değil.
  • Cevher İşleme: Proje alanında cevher işleme yok, yalnız kırma eleme var. Cevher, 150 km. taşınacak ve başka bir cevher işleme tesisine gönderilecek.
  • Ekonomik değer( Yıllık): 100 TL/ton. 750.000 tonx 100 TL/ton= 75.000.000 TL.
  • MİGEM Raporu: 2013
  • Yapılacak işlem: Ağaç kesme, yüzey temizleme, cevher çıkarma, kırma, eleme, değersiz taş-toprakları biralana yığma, değerli bölümü satma.
  • İşletme tipi: Açık işletme
  • Cevher kalınlığı: 70 metre
  • Ocak şekli: 8-10 metre genişliğinde, 14 adet katman, 5’er m. yükseklikte şevler. Yaklaşık 500 metre çapında, 70 m. derinliğinde çukur oluşacak.
  • Günlük üretim: 4167 ton (1543 m3)

Mesafeler:

  • Kısacık Köyü’ne: 380 m.-En yakın ev: 140 metre, Baharlar Köyüne: 1975m, Dağahmetçe: 1410, Güzelköy: 1500 m., Akçin: 3450 m
  • Bitki Örtüsü: Orman
  • Su kaynakları: Proje alanının 1,7 km batısında Akçin Göleti, 4,4 km güney batısında Ayvacık Barajı bulunmaktadır. Proje alanının 600 metre kuzey batısından Akçin Göletini besleyen Koca Dere güneyinden de Ayvacık Göletini besleyen Kısacık Deresi geçmektedir.
  • Su kullanımı: Miktar ve kaynak gösterilmemiş.
  • Kesilecek ağaç sayısı: Verilmemiş. Orman İşletme Müdürlüğü’nün izin yazısında 13 610 m3. Ağaç var denilmiş.” (Damla Yeltekin)
(Haber Merkezi)
Paylaş