havadurum

Atatürk'e hakaret içeren sözlere tepkiler artıyor

552
Yıldırım Beyazıt Camisi eski imamı Mustafa Demirkan, Ayasofya Camisi`nde, gerçekleşen `Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi` programında verdiği vaazda Atatürk`e hakaret edildiği gerekçesi ile tepkiler artıyor. Kepez Belediyesi Meclis Toplantısında meclis üyeleri Atatürk ve dava arkadaşlarına hakaret ettiği gerekçesi ile Ayasofya eski imamını, bando eşliğinde gerçekleşen saygı duruşu ve istiklal marşı söyleyerek protesto ettiler. İmam Demirkan`ın sözlerine Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından tepki açıklaması geldi. "Unutulmamalıdır ki Mustafa Kemal Türkiye`dir ve sahipsiz değildir" ifadelerinin yer aldığı açıklamada; "Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Devrimlerine yönelen bu çirkin saldırıları nefretle kınıyor, suçluların bir an önce cezalandırılmasını talep ediyoruz" denildi. 
eni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği tarafından yapılan açıklamada, "Son günlerde Cumhuriyetin kazanımlarına ve kurucularına yönelik saldırılar giderek yoğunlaşıyor. Ülke tek elden yönetim biçimine doğru hızla yol almakta, yüzüncü yılını kutlamaya hazırlandığımız Cumhuriyete ve kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`e karşı yapılan saldırılara göz yumulmaktadır. Demokrasilerin en temel özelliği olan kuvvetler ayrılığından neredeyse söz edilemez olduğu bir dönemde yargı bağımsızlığının yok edildiğinin tanıklığını her gün medyada canlı olarak izlemekteyiz. Bu süreç, sürdürülebilir bir durum değildir... Günübirlik alınan tutarsız ekonomik önlemler halkın yoksullaşmasına yol açarken; işsizlik sürekli artarak daha çok insanımızın geçinemez halde geleceğe umutsuz gözlerle bakmasına neden olmaktadır. "Hırsızlar çalarken değil, paylaşırken kavga ederler" sözünü kanıtlarcasına, sistemdeki kirlilik ve çürüme hayatlarımızı etkilemektedir. Demokratik, laik, bilimsel, çağdaş eğitim anlayışından hızla uzaklaşıldığından; soran, sorgulayan, özgürce düşünebilen değil; verilenle yetinip, boyun eğen bireyler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Pandemi koşullarında ise, eğitim politikası iyice içinden çıkılmaz bir kaosa sürüklenmiş, öğrencilerin eğitime erişim hakkı konusundaki fırsat eşitsizliğini daha belirgin hale getirerek çocuk işçi ordusuna yeni katılımlara neden olmuştur. Eğitimin dinselleştirilmesi ve piyasalaştırılması ülkenin aydınlık geleceğinin önünü tıkamakta, eğitimin bir insan hakkı olma özelliğini ortadan kaldırmaktadır. Ulusal kurtuluşumuzun mimarı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`e yapılan gizli, açık saldırıların temelinde de bu çağdışı gerici anlayış yatmaktadır. Öğrencilerimizi okullarda yetersiz dersliklerde üç kişilik sıralarda öğrenim görmeye mahkum eden bu anlayış, Diyanete ayırdığı bütçe ile tarikat ve cemaatleri eğitimde paydaş haline getirerek seçimini açıkça ortaya koymaktadır. Ayasofya`nın Atatürk`ün katkısıyla dinler arası bir hoşgörü müzesi haline getirilmesi ne kadar insani ve çağımıza uygun bir davranışsa; onu adeta inadına bir dini mabede çevirmek o derece gerici ve çağdışı bir harekettir" denildi. 
 
Açıklamada; "Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, laik, demokratik bilimsel, kamusal eğitimden, Cumhuriyetten, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk`ten yana taraftır. Ülkenin yaklaşık 1.5 milyon öğrencisinin eğitim gördüğü imam hatip okulları ve ilahiyat fakülteleri laik bilimsel eğitimin dışındadır. Bu nedenle bu okullardan Düzce-Akçakoca müftüsü ve Ayasofya imamı gibi çağdışı din adamları yetişmektedir. Türkiye, biran önce bu okulları eğitim felsefesi, akıl ve bilimle buluşturmanın yollarını aramalıdır. Unutulmamalıdır ki Mustafa Kemal Türkiye`dir ve sahipsiz değildir. Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Devrimlerine yönelen bu çirkin saldırıları nefretle kınıyor, suçluların bir an önce cezalandırılmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
(Seçkin Sağlam)
Paylaş