havadurum

Atamalara bir tepki de Eğitim-İş’ten

Eğitim-İş Çanakkale Şubesi İl Başkanı Ahmet Bozdemir, tepkilere neden olan norm fazlası öğretmen atamaları ile ilgili rapor sundu.

734
İl Milli Eğitim Müdürü Şaban Karataş’ı ziyaret eden Bozdemir, Çanakkale’de yapılan norm fazlası öğretmenlerin atamaları hakkında görüşlerini bildirdi. Norm fazlası öğretmen atamalarının zamansız yapılmasına tepki gösteren Bozdemir; “Bu atamaların zamanlanmasının yanlış olduğu, eğitim öğretim yılının ortasında yapılan bu atamaların öğretmenlerimizin sosyal ve kişisel hayatları ile ilgili planlamaları alt üst ettiği, aile yaşamını olumsuz etkilediği. Atamalar yapılmadan önce atamalarını hangi kriterlere göre yapılacağının açıklanmamasının  sorun teşkil ettiği. Bu konuyla ilgili olarak verilen cevapta atamaların hizmet puanı üstünlüğüne göre yapıldığı belirtilmiştir. Bunun üzerine hizmet puanlarının da açıklanmasını talep ettik ve 22/02/2012 tarihinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü atanan öğretmenlerin hizmet puanlarını açıkladı. Bunun yeterli olmadığını düşünüyor ataması yapılmayan diğer norm fazlası öğretmenlerin de hizmet puanlarının açıklanmasını talep ediyoruz” dedi.
 
“Fazla kadrolara atamalar sırasında uyulmadı”
Atamalardan önce açıklanan ihtiyaç ve fazla kadrolara atamalar sırasında uyulmadığını ileri süren Bozdemir; “İhtiyaç açıklanan çok sayıda kadroya atama yapılmadığı ve bunun nedeninin de anlaşılmadığı. Bu konuda verilen cevapta ise diğer kadrolarında kısa zamanda yapılacak atamalarla doldurulacağı yönündedir. Norm kadro hareketliliğinin her gün değişen eğitim politikaları yüzünden değişebileceği, bugün norm fazlası olarak görülen branşın haziran ayında yeniden norm içinde olabileceği ve bu yüzden ataması yapılan öğretmenlerimizin mağduriyetinin giderilemeyeceği göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca yaptığımız görüşmeden sonra yaptığımız incelemelerde Bilişim Teknolojileri öğretmenlerinin norm kadro fazlası olarak atamalarının yapılmasının mümkün olmadığını tespit ettik.
 
Şöyle ki; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul ve kurumların yönetici ve öğretmenlerin norm kadrolarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapan 22 Şubat 2011tarihli yönetmeliğin 15. maddesinin (g) bendinin 2. fıkrasında; “Okul veya kurumlarda açılan bilgi teknolojisi sınıflarında görev alacak öğretmenlerin, norm kadroları Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu kurumların norm kadro sayılarının değişikliğinde de aynı yöntem izlenir ve branş değişikliğine bağlı düzenleme Bakanlıkça yapılır.” hükmü bulunmaktadır” diye konuştu.
 
“Atamalar yeniden değerlendirilsin”
Norm fazlası öğretmen atamalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Bozdemir; “Bu doğrultuda, okul ve kurumlarda açılan bilgi teknolojisi sınıflarında görev alacak öğretmenlerin norm kadro belirleme çalışmaları sürdürülmekte olup sonuçlandığında, Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının uygun görüşleri de alındıktan sonra belirlenen norm kadrolar sisteme işlenebilecektir şeklinde Bakanımız Ömer Dinçer’in bir soru önergesine verdiği cevap vardır.. 22 Şubat 2011 tarihinden bu yana herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Dolayısıyla normu belirlenmeyen BT öğretmenleri hakkında norm kadro fazlası veya norm kadroya dâhildir şeklinde bir tabir kullanılamaz. Bu nedenle de; İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin; “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri” başlıklı 41. maddesi hükümlerince, norm kadro fazlası oldukları gerekçesiyle BT öğretmenleri resen yer değiştirmeye tabi tutulamaz. Bu durumda en kısa zamanda Milli Eğitim Müdürümüze iletilecektir.
 
Tüm bu nedenlerden dolayı bu atamaların yeniden değerlendirilmesi ihtiyacı doğmuştur. Sendikamız olarak eğitim ve öğretime katkı sağlayacak bizleri daha da ileriye götürecek uygulamaların arkasında olduğumuzu, destek vereceğimizi bunun yanında akılda soru işaretleri bırakan, öğretmenlerimizin hak kaybına neden olan, eşitlik ilkesine aykırı, şeffaf olmayan uygulamaların da karşısında olacağımızı ve her türlü hukuksal hakkımızı kullanacağımızı bildiririz Bu anlamda yapılan norm kadro fazlası öğretmen atamalarının takipçisiyiz” dedi.
 
Öte yandan yıkım kararı verilen okulların son durumunu da soran Bozdemir şu şekilde konuştu: “Konuyla ilgili yaptığımız görüşmede İl Milli Eğitim Müdürümüz yıkımına başlanan okulların yerine yeni okulların inşa edileceği, özellikle Merkez İlköğretim Okulu’nun durumuyla ilgili çok fazla soru geldiği ve belirsizlik yanşadığını söylediğimizde de Merkez İlköğretim Okulunun 32 derslik olarak planlandığı 2012 yatırım planına alındığını belirtti. Bunu yayında hiçbir okulumuzun yerinin satılmasının söz konusu olmadığını bu tür uygulamaları onaylamadığını Gazi İlköğretim, İstiklal İlköğretim, Cumhuriyet İlköğretim gibi okulların bu şekliyle eğitim öğretime devam edeceklerini belirtti.”
Paylaş