havadurum

Ada’da “sokak hayvanlarını katletmeyin” çağrısı

Gökçeada`da son dönemde sayılarının artması nedeni ile “Kontrol altına” alınması çağrılarının, “Sokak hayvanlarının katledilmesi tedirginliği üzerine çağrıda bulunan Ada Kargası; “ Hayvan haklarına duyarlı tüm kişi ve kurumları Gökçeada`da geliyorum diyen köpek katliamına karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

545
Gökçeadalıların, sosyal medyadaki sesi olan Ada Kargası, bu kez de sokak hayvanları konusuna değindi. Bir basın kuruluşu tarafından dile getirilen ve sokak hayvanlarının `başa bela` oldukları noktasındaki değerlendirmesi ile `kontrol altına` alınma çağrısının üzerine açıklama yapan Ada Kargası, bunun sokak hayvanlarının katledilmesi tedirginliğine yol açtığını ifade etti. Ada Kargası, “Gazete haberinde, sayıları artan sokak köpeklerinden şikayet etmiş ve bu köpeklerin `koyunları` boğduğunu, hatta ve hatta `insanlar için de` tehlike arz ettiğini yazmış ve `başıboş köpekler kontrol altına alınsın` diye buyurmuş. Bu yaklaşım yazık ki, özellikle `serbest hayvancılık` yapan bir kısım hemşerimizin de yaklaşımını yansıtmaktadır” dedi.
 
Bu yaklaşım haklı mıdır, insanca mıdır?
Ada Kargası açıklamasında “Sokak hayvanları dünyanın her kentinde vardır. Ve evet kesinlikle `kontrol` altında tutulurlar. Küpelenirler, beslenirler ve aşırı ürememeleri için kısırlaştırılırlar” dedi. “Dolayısıyla, `köpekler kontrol altına alınsın` çağrısı, Gökçeada`da haklı olarak Belediyeye yapılabilir, yapılmalıdır, çünkü belediyemiz henüz sokak hayvanlarıyla ilgili, mevzuatla tanımlanmış görevi olan bu işlevleri yerine getirememektedir” diyen Ada Kargası, “Ancak bu yönde bir çaba içinde olduğu da bilinmektedir. Fakat, bu gazetenin çağrısında `kontrol` ile kastedilen, hayvanların bakımları yapılarak sokakta yaşamaya devam etmelerinin sağlanması değildir. Çünkü sokakta yaşayan köpekler, her zaman, `serbest hayvan` sahipleri için tehlike arz edecektir. Bu yüzden, gazetenin çağırsı, açık ve net olarak, bu hayvanların `katledilmesi` çağrısıdır. Zaten, bir takım vicdansızların, akıllarına estikçe köpek zehirledikleri ortadayken, bu katliamlara basın yoluyla çağrı çıkarmak sadece vicdansızlık değil aynı zamanda suçtur. Serbest hayvancılık yapanlar hayvanları başkalarının bahçelerine, tarlalarına girdiğinde hayvanlarının zehirlenmesini, vurulmasını kabul ederler mi ? Yoksa, her zaman yaptıkları gibi, `mülk sahibi çit çeksin bize ne` mi derler? Sokak hayvanları sokaklarda yaşamaya devam edecektir, etmelidir. `kontrol` altına alınması gereken `serbest hayvanlar`dır. Yasak olan, başıboş hayvancılık yapmaktır. Suç olan başıboş hayvancılık yapmaktır. Başıboş bırakılan hayvanlar, açlıktan, soğuktan ya da köpeklerin, kargaların, yırtıcı kuşların saldırıları ve en çok da arabaların çarpması ile ölüyorlar ise bunun günahı saldıran hayvanlarda değil, hayvanlarını bu koşullara terk edenlerdedir ve bu da suçtur. Gazeteye fotoğrafı basılan ölmüş koyunların vebali de köpeklerin değil, sahiplerinindir. Kısacası, `serbest hayvancılık` hem yasaktır, hem hayvanlara eziyet edildiği için suçtur. İlgili gazete ise, `köpekler zehirlensin` diye çanak tutmaktadır. Hayvan haklarına duyarlı tüm kişi ve kurumları Gökçeada`da geliyorum diyen köpek katliamına karşı harekete geçmeye çağırıyoruz” şeklinde ifadelere yer verdi.
Paylaş