havadurum

“Oral’a saldıranlar bulundu ama gereği yapılmıyor”

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nde geleneksel hale getirdiği basın buluşmasında önemli mesajlar verirken, kentte görev yapan basın mensuplarının da gününü kutladı. Cemal Oral`a yönelik düzenlenen şiddet olayı ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Başkan Gökhan, ayrıca bu yıl günün anısına Kalenin Sesi Gazetesi`nde görev yapan Mine Tarım`a da hediye takdim etti......

758
 
 
Parion Hotel`de düzenlenen etkinlikte 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; basın, düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün önemine dikkat çekti. Başkan Gökhan; “Basın mensubu olmak kolay değil. Olumsuz koşullarda, sınır ötesinde, ateş altında ya da polis baskısı altında çalışma şartları elbette ki kolay değil. Çalışan Gazeteciler kavramı önemli bir kavram. Bu kavramın içi dolması gerekir. Bu da nasıl olacak? Basın, düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasıyla olacak. Doğru haberi vermek de bunun içinde olacak. Çanakkale`de özellikle basını önemsiyorum. Çünkü bu kent halkına haber veriyorlar. Çalışan gazetecilerin en önemli görevlerinin başında kent halkına doğru haber vermeleridir. Vatandaşın haber alma hakkına en büyük tecavüz yanlış ve taraflı haber vermektir. Bunu maalesef genel medyada görüyoruz. Taraf olmak onlara bir avantaj sağlıyor olabilir ama burada en önemli sıkıntı halkın doğru haber alma özgürlüğüne engel olunmuş oluyor. Bu bir kere çok büyük bir haksızlıktır. İnsanların haksız yere hapiste yattığına şahit olduk. Basın halkın haber alma özgürlüğünü sağlayan bir kurumdur” dedi.
 
 
“Onlar için basın özgürlüğünün önemi yok”
Türkiye`de düşüncelerinden dolayı öldürülen ve cezaevlerinde yatan gazetecilere değinen Başkan Gökhan; “Bugün birilerinin hayat desteği olma noktasına gelen basın sayısı giderek artıyor” diyen Başkan Gökhan; “Bir kere bunu şiddetli bir biçimde eleştirmemiz lazım. Doğru haber yapan, iktidarların yanlışlarını eleştiren insanların baskı altında olmasını şiddetle kınıyorum ve bir an önce bunun sona ermesini diliyorum. Düşüncelerinden dolayı öldürülmüş ve cezaevinde yatan bir çok basın mensubunun olduğunu biliyoruz. Bizim geçmişteki olayları çabuk unutan bir yapımız var. Geçen günlerde Metin Göktepe`nin ölüm yıldönümü vardı. Yine Hrant Dink`in ölüm yıldönümü de var. Uğur Mumcu ne oldu? Peki Ahmet Şık`ları ve Nedim Şener`leri unutacak mıyız? Televizyonlarda mangalda kül bırakmayanlar iş karşı tarafın menfaatine geldiği zaman sus pus oluveriyorlar. Niye? Çünkü kendi taraflarının hep haklı olmasını istiyorlar. Onlar için basın özgürlüğü ve vatandaşın haber alma özgürlüğünün hiç bir önemi yok. Böyle bir ortamdan geçiyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
“Cemal Oral`a saldıranlar bulundu ama gereği yapılmıyor”
Gazeteci Cemal Oral`a yapılan saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunduğunu ama kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çeken Başkan Gökhan, bu saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an önce hukuk önüne çıkartılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Gökhan; “Çanakkale`de Cemal Oral arkadaşımıza yapılan saldırı ne oldu? Bu saldırıyı yapanları bulmak bu kadar mı zor? IŞİD`den mi gelip saldırdılar? Cemal Oral`a kim saldırdı? Bunu yapanların bulunmaması mümkün mü? Bence bulundu ve biliniyor. Fakat gereği yapılamıyor. Niye? Çünkü Cemal onların kafasında değil. Cemal başka kafadan. Eğer Cemal onların kafasında olsaydı, şimdiye kadar 50 kere bulunurdu. Bugün münasebetiyle bir kez daha haykırıyorum. Cemal Oral`a şiddet uygulayanları bulun. Her kim bulacaksa bunu ben tarif etmek durumunda değilim. Devlet bunu bulmak zorundadır. Emniyetiyle, MİT`iyle, Vilayetiyle, Jandarmasıyla herkes bundan sorumludur. Cemal Oral`ın saldırganları bulunup mahkeme önüne çıkartılmalıdır. Barışın kenti olarak ifade ettiğimiz bu kentte, eğer biz bunları unutursak yarın her bir basın mensubu herhangi bir konudan dolayı aynı şiddete uğramak durumunda kalır. Barışın kenti lafını da ağzınıza alamazsınız. Lafta değildir barışın kenti olması. Barışın ve özgürlüklerin kentinde herhangi birimize, özellikle basın mensubuna, düşüncesinden dolayı saldırıya uğramasını kabul etmemiz söz konusu bile olamaz. Onun için en kısa zamanda bu saldırıyı gerçekleştirenler ortaya çıkartılır. Kimler olduğunu ben biliyorum. Ortaya çıkarması gerekenler bunları ifade etsinler, benim ifade etmem yakışık olmaz. Ben emniyet mensubu değilim. Ama ben biliyorum. Onun için bu saldırıyı gerçekleştirenleri kimse korumasın” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmanın ardından Başkan Gökhan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
 
“Kaşdemir seçimlere yönelik şov yapıyor”
Toria Festivali üzerinden Çanakkale Belediyesi`ni eleştiren AKP Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir`e yanıt veren Başkan Gökhan; “Sayın Kaşdemir bana laf yetiştirmeyi bıraksın. Eğer benimle görüşmeye tenezzül etmiyorsa, Vali bey ile görüşsün. Herhalde sayın Kaşdemir seçimlere yönelik şov yapıyor. Yani ben buradaki yerel yönetimi dövüyorum diyerek puan kazanmaya çalışıyor. Ben bir daha onun milletvekili olabileceğini hiç tahmin etmiyorum. Eğer yaparlarsa zaten teşekkür ederiz. Bizde ne mutlu Çanakkale`de iki milletvekilini garantilemiş oluruz. Öyle bir milletvekili ile yarışmaktan biz mutluluk duyarız” dedi.
 
“Depreme dayanıklı olmadığı için yıkıldı”
Yıkıma başlanan Tekel Kaynak Fabrikası`nın sahil kısmındaki yapılarla ilgili soruya ise Başkan Gökhan; “Oradaki iki binayı muhafaza edemedik. Çünkü binalar depreme dayanıklı çıkmadı. Çünkü o binalar için bir şeyler yapacaktık. Ama depreme dayanıklı olmadığı için yıkıyoruz. Ama oraya yeniden aynı şekilde bina yapmayı planlıyoruz. Orada iki katlı bir bina olacak ve halka açık bir hale gelecek” şeklinde yanıt verdi.
Paylaş