havadurum

“Kaybolan çocukluğun telafisi mümkün olmaz”

"Başka Bir Okul Mümkün" (BBOM) ismiyle kurulan derneğin Türkiye genelinde, kooperatifler aracılığı ile açmaya başladığı "alternatif" okul projesi, Çanakkale`de de hayata geçiyor. Aynı zamanda gazetemizin yazarı da olan Ercan Karaman, proje ile ilgili bilgiler vererek, "Bu model, ekolojik bir duruş, demokratik bir eğitim sistemi, özgün finansman ve alternatif bir eğitimi içermektedir" dedi.

654
 
 
Alternatif bir eğitim için 2010 yılında kurulan "Başka Bir Okul Mümkün" isimli derneğin, Türkiye genelinde kooperatifler marifetiyle açmaya başladığı okullar, ilgi ve merak uyandırıyor. Ezbere dayalı bir eğitim sisteminin ötesinde, bilimsel çalışmalara, bilgiye ve eğlenceye dayalı alternatif eğitim ilk meyvesini Bodrum`da verdi. Bodrumda "Mutlu Keçi" isimli okul ile hayata geçen "Başka Bir Okul Mümkün" okulunun yanı sıra İstanbul, İzmir, Ankara, Kaş, Bursa ve Eskişehir gibi bir çok ilde de bu anlayış ve örgütlenme ile çalışmalar devam ediyor. Çanakkale`de de ilgili kooperatifin kuruluşu çalışmalarının içinde yer alan, aynı zamanda da Gazetemiz yazarlarından olan Ercan Karaman, 4 yıldır süren büyük bir mücadelenin sonucunda ilk meyvenin Bodrum`da açılan "Mutlu Keçi" okulu ile alındığının altını çizerek, "2010 Kasım ayında Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin de kurulmasıyla beraber, temel ilke ve değerler doğrultusunda BBOM okulunun hayata geçmesi yolunda önemli adımların atıldığı bir döneme girdik. BBOM Derneği olarak adım adım, hem BBOM modelinin geliştirilmesi hem de BBOM okulunun hayata geçirilmesi için yoğun bir çalışma içerisine girdik. Farklı eğitim modellerinin incelenmesinden, yeni bir model arayışına, farklı çalışma gruplarının oluşturulmasından, yeni gönüllülerin BBOM girişimine katılma yollarının açık tutulmasına kadar bir dizi çalışma yürütüldü. Zaman herkes için zor bulunan, ancak demokratik, eşitlikçi ve alternatif bir eğitim için seferber edilmesi elzem olan bir şeydi. Bu inanç ve birliktelik, ülkemizdeki eğitim gerçekliğinin yakıcı sorunlarıyla baş etmenin tek yoluydu hepimiz için" ifadelerini kullandı.
 
 
Çanakkale`de de çalışmalar başladı
"Başka Bir Okul Mümkün" derneği altında, Çanakkale`de de kooperatifleşme çalışmaları başladı. Hasan Mevsuf Sokak üzerinde bulunan, daha önce Mavitay Çocuk Evi olarak hizmet veren bina, kooperatif kurulum çalışmalarının ardından kentin alternatif bir okulu olacak. Burada açıklamada bulunan Karaman, "Öncelikle bize böylesine güzel bir binanın kullanım hakkını hiçbir bedel talep etmeden veren sayın Aylı Çınaroğlu`na bir kez daha teşekkür etmek isterim. Bu yıl içinde açmayı düşündüğümüz okullarımızda tamamen organik ürünlerle beslenme sağlanmakta. Ambalajlı hiçbir şey tüketilmiyor, cinsiyet ayrımcılığı kesinlikle yok. Mesela okullarımızda engelli ayrımı da yok. Engelli öğrenciler de, diğer öğrencilerle birlikte eğitim görüyor, ayrı bir sınıfa tabi tutulmuyor. Çocuklar bu sisteme çok çabuk adapte oluyor. Yani özgürlüğün tadını çıkarmanın, lafının dinlenmesinin, görüşlerinin, fikirlerinin önemsenmesi onlara ayrı bir özgüven de kazanıyor" ifadelerini kullandı.
 
 
"Özel okullar gibi değil!"
Burasının özel okullar gibi olmadığının altını çizen Karaman, "Öğrencinin de, çalışanın da, öğretmenin de, velinin de söz sahibi olduğu, demokratik, katılımcı bir öğrenim dönemi başlıyor. Kısa süre sonra yerel yönetim ile de ilişkiye geçerek, çalışmalarımıza hız kazandıracağız. Çanakkale`de 3-6 yaş arası çocuklara okul öncesi eğitim, erken çocukluk eğitimi verilmesi konusunda çalışmalara başladık. Okulumuz yıl içerisinde açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. BBOM`un hedefi; Türkiye`de sınav sistemi, ezbere dayalı eğitim modeli, müfredat içeriğinin eleştirisi gibi birçok konu halen tartışılırken, ortaya atılan "Başka Bir Okul Mümkün" modeli duyan ve gören herkesçe sahipleniliyor. Böylesi, herkesin ihtiyacı olan, bilimsel, demokratik ve ekolojik bir okula önceki yıllara göre daha çok ihtiyaç duyuluyor. Bu doğrultuda kurulan "Başka Bir Okul Mümkün" Derneği, hem bu ihtiyaca cevap veriyor, hem de Türkiye eğitim tarihinde önemli bir tecrübe ve sınav olarak yerini alıyor. "2011 yazında BBOM Derneği Bodrum temsilciliğinin temelleri atıldı ve bugün eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Başka Bir Okul Mümkün Derneği; çocuk haklarını hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen okullar kurmak ve yaygınlaştırmak hedefindedir" ifadelerini kullandı.
 
BBOM Derneği`nin vizyon ve misyonu;
Vizyonu; Çocuk Hakları Sözleşme`sinde belirlenen hakları hayata geçiren, çocukların kendilerini gerçekleştirmelerini sağlayan, katılımcı demokrasiyle yönetilen, ekolojik dengeye saygılı ve ticari kar amacı gütmeyen okullar kurmak; bu eğitim anlayışının yaygınlaştırılması ve benzer başka okulların hayata geçmesi için model teşkil etmek.
Misyonu; Çocukların potansiyellerini, yaratıcılıklarını ve üretkenliklerini geliştirmelerine olanak sağlanması, Okul, sınıf ve tüm eğitim mekanlarının çocuğun yüksek yararı, güvenliği ve ekolojik duyarlılık çerçevesinde düzenlenmesi, Eğitim alanında ekonomik, sosyal ve kültürel olarak eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortam oluşturmak için çocukların, aileler, eğitmenler ve çalışanlarla birlikte planlama, karar alma ve uygulama süreçlerine katılmalarını sağlayan çoğulcu ve dayanışmacı bir okul kültürünün yaratılması, Sosyal, kültürel, ekonomik, fiziksel ve zihinsel farklılıkları olan çocukların özelliklerine uygun bir yaklaşımla bir arada eğitim-öğretim sürecine katılmaları, Toplumsal duyarlılık, şiddet ve ayrımcılık karşıtlığı, farkındalık ve empati gibi temel ilkelerin eğitim sürecinde içselleştirilmesi, Toplumsal adalet ilkesini gözeten özgün bir finansal yaklaşımla alternatif ve sürdürülebilir “başka bir okul” modelinin geliştirilerek yaygınlaştırılması için, çocuk dostu ve çocuk odaklı eğitim-öğretim programları geliştirmek; örnek projeler hayata geçirmek; eğitim, ağ kurma ve savunu faaliyetleri yapmak.
Paylaş