“Çanakkale, tarım, turizm ve üniversite şehri olacak”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale için yayınladığı seçim bildirgesinde, eşitliği her alanda hayata geçirene kadar kadının öncülüğünü esas aldıklarını ifade ederek, Çanakkale için projelerini açıkladı. Kentin, tarım, turizm ve üniversite şehri olacağı ifade edilen HDP Çanakkale seçim bildirgesinde, “Çanakkale’nin bilimsel ve kültürel alanlarda bir kongre, sempozyum, çalıştay turizmi destinasyonuna dönüştürecek önlemleri alacağız. Kentte yaşayan onbinlerce üniversite öğrencisinin kent sosyal yaşamına daha fazla ve ücretsiz katılımını sağlayacağız” ifadesine yer verildi.

440
Halkların Demokratik Partisi, “Yeni Yaşam” başlığı altında açıkladığı “Büyük İnsanlık Çağrısı” kapsamında Çanakkale için de seçim bildirgesini açıkladı. Çanakkale`ye dair yapılması gerekenler, sorunlar ve çözüm önerilerini içeren bildirgede, “Yaşamak için sahip olduğumuz her şey, her mal, her hizmet sonuçta bir emek değil mi? Hayatı emekçiler kurmuyor mu? Emekçiye çok şey borçluyuz ama emekçi hak ettiği gibi yaşayabiliyor mu? Maalesef emekçi ne hakkını alabiliyor, ne hakkını arayabiliyor. Asgari ücretin hali ortada. Çoğu zaman sigortasız çalıştırılıyor emekçiler. Bir de haklarını aradılar mı, sendika filan kurmaya kalktılar mı, kapının önüne konuyorlar hemen. Çanakkale’de de emekçilerin hali ortada. Çalıştıkları bir çok fabrika kapandı. Kayıtdışı çalıştırma çok fazla. Taşeron sistemi yaygın. İşsizlik artıyor. Yeni ağır sanayi tesislerinde gerçekleşen iş cinayetleri vahim boyutlarda. Kentte yaşayan binlerce üniversite öğrencisi çok ucuza ve sigortasız çalıştırılıyor. Sendikalar hızla eriyor. İnsanlar gelecekleri hakkında büyük kaygı içinde. Büyük kirli sanayi tesislerini Çanakkale’ye kaydıran sermaye grupları, bunun için ucuza kapattıkları tarım arazilerinin üstünde yaşayan ve topraktan, hayvancılıktan ümidini kesmiş yoksul köylüleri açlık ücretleriyle çalıştırıyorlar. Köylü ailelerden önce bir kişi yetmeyince giderek bütün aile bu fabrikalarda ucuz iş gücüne katılıyorlar. Tabii ki sendikasız” denildi.
 
Taşeronluk son bulacak
“Tas¸eronluk sistemini kademeli olarak ortadan kaldıracagˆız” denilen açıklamada, “I·lk etapta kamuda tas¸eron çalıs¸anlar kadrolu çalıs¸an haline getirilecek. Madenlerde cinayetleri Biz’ler durduracagˆız. Madenlerde güvenli üretim kos¸ulları sagˆlanana kadar üretim durdurulacak, ücretlerin is¸veren tarafından ödenmesi garanti altına alınacak. Özelles¸tirme, tas¸eronlas¸tırma ve rödovans uygulamasına derhal son verilecek. Güvenceli is¸ ve güvenli çalıs¸ma ile is¸ cinayetlerini bitirecegˆiz. I·s¸çi sagˆlıgˆı ve is¸ güvenligˆi hakkı anayasal bir hak olarak tanınacak. S¸u anda süren cezasızlık politikasına son verilecek. I·s¸ cinayetlerine sebebiyet veren sorumluların cinayetten yargılanmaları sagˆlanacak. Kamu emekçilerine grevli toplu sözles¸me hakkı verilecek; hak kayıpları telafi edilecek. Kamu hizmetlerinin tamamında kadrolu ve güvenceli istihdam politikaları uygulanacak. Kamu emekçilerinin siyasal örgütlenme özgürlügˆünün önü açılacak” ifadeliri kullanıldı. Ayrıca “Çanakkale`de kadının sesini güçlendirmek için” başlığı alında, “Çanakkale’de dört milletvekili adayımızın üçü kadın. Eşitliği her alanda hayata geçirene kadar kadınların öncülüğünü esas alıyoruz. Biz’ler kadına yönelik her türlü şiddetin en ağır şekilde cezalandırılmasını sağlayacağız. Ev içi emeği sosyal güvenlik içine alacak, sosyal destek paketlerini adalet ve eşitlik ilkesine göre düzenleyeceğiz. Tüm mahallelerde 7/24 ücretsiz hizmet verecek kreşler açacağız. Yaşlı bakım kurumları, engelli iyileştirme merkezlerini hayata geçireceğiz” dendi.
 
Turizm ve üniversite
“Çanakkale modern tarım, halka yayılmış turizm ve bir üniversite şehri olarak gelişmelidir” denilen açıklamada “Turizm, hem ülkemiz hem de Çanakkale için en önemli ekonomik ve sosyal değerlerden birisi. Çok büyük sermaye yatırımları gerektirmemesi, temiz ve doğayla uyumlu olması, getirisinin yaratıcı emeğe dayanması gibi nedenlerle Çanakkale’de insani gelişme perspektifimizle çok uyumlu bir sektör durumunda. Bu nedenle Çanakkale’nin bir “turizm şehri” olarak büyümesini önemsiyoruz. Ne var ki şehrimizdeki mevcut turizm yatırımları sadece “Şehitlik” ve yaz tatili odaklıdır. Bu da ister istemez sezonu kısa tutmakta, turizmden beklenen fayda sağlanamamaktadır. Mevcut turist kitlesi Çanakkale’yi bir destinasyon olarak değil, bir geçiş yeri olarak görmektedir. Bu durum turizm yatırımlarının, yatak sayısının azlığına yol açmakta, çalışanlar açısından sektörün geçici bir iş alanı olarak görünmesine yol açmaktadır. Sektörde nitelikli ve eğitimli çalışan oluşamamaktadır. Diğer Yandan Çanakkale’de bir üniversite olmasına rağmen, üniversitemiz akademik başarılarından çok, politik çekişme ve kadrolaşması ile adını duyurmuş, ne Türkiye ekonomisine ne de şehrin insani gelişimine kayda değer bir katkı sağlayabilmiştir” ifadeleri kullanıldı.
 
ÇOM`nün bilimsel ve sosyal kapasitesi artacak
Bildirgede son olarak; “Çanakkale’nin bir turizm Şehri olarak gelişebilmesi için kentleşme ve sanayileşme planları buna göre hazırlayacak, bu hedefe zarar verecek planlamalardan vazgeçeceğiz. Turizm sezonunu bir yıla çıkartacak şekilde tatil, doğa, kültür, gastro, tarih, kongre, tarım ve eko-turizm alanlarında projeler, yatırımlar ve teşvikler geliştireceğiz. Turizmde insan unsuru çok önemlidir. Turizm alanında mesleki eğitimine hem yeni insan gücü, hem de yetişkin eğitimi alanında önem vereceğiz. Ağırlama hizmetlerine nitelik kazandırılması ve yabancı dil öğretimi başta olmak üzere turizm bilincinin daha geniş bir kitleye yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. Önemli bir turistik gelir kaynağı olarak Gastro-Turizme önem vereceğiz. Çanakkale Mutfak Kültürünün doğallığı, zenginliği ve çeşitliliğiyle önemli bir turizm ögesi olarak konumlandırılmasını sağlayacak, zeytin, zeytinyağı, peynir, sardalye, helva, nar ekşisi, tarhana, salça gibi Çanakkale’ye mal olmuş dayanıklı marka ürünlerin ülkede ve dünyada tanıtılması için projeler geliştireceğiz. Dünyada çoğu şehirde olduğu gibi, çevre, arıtma ve farkındalık çalışmalarıyla Çanakkale’nin “kentin içinde denize girilebilir” hale gelmesini sağlayacağız. Doğaya zarar verecek ve Çanakkale’yi nitelikli bir turizm ilkesinden uzaklaştıracak büyük otel, tatil köyü gibi sermaye-yoğun yatırımlardan çok; butik otelcilik, pansiyonculuk, yemek ve tarım turizmi gibi küçük ölçekli ancak katma değeri yüksek yatırımlarla hem gelirin tabana yayılmasını hem de turizm girdisinin artırılmasını sağlayacağız. Tam bir akademik özerklik sağlayarak, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nin bilimsel ve sosyal kapasitesini artıracağız. Kendine yeten, alanlarında öncü çalışmalar yapabilen bir akademik ortamı geliştirerek, şehrin insani ve ekonomik gelişmesine, ekolojisine, geçimlik tarım alanına katkısını artıracağız. `Bir Üniversite Şehri` vurgusuyla; Çanakkale’nin bilimsel ve kültürel alanlarda bir kongre, sempozyum, çalıştay turizmi destinasyonuna dönüştürecek önlemleri alacağız. Kentte yaşayan onbinlerce üniversite öğrencisinin kent sosyal yaşamına daha fazla ve ücretsiz katılımını sağlayacağız” ifadesine yer verildi. -bitti-
Paylaş