havadurum

“Bu zam oranları ile üç çocuğa bakılabilir mi?”

Türk Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve Kamu-Sen İl Temsilcisi Ülfettin Yalın, AKP hükümetinin memurlara 2013 yılı için reva gördüğü 3+3 ücret artışına tepki gösterdi...

506
AKP hükümetinin memurlara reva gördüğü 3+3 ücret artışının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Yalın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Üçer çocuk yapın’ çağrısını da sert bir dille eleştirdi. AKP hükümetinin zam oranlarıyla üç çocuğa bakılamayacağını ifade eden Yalın; “Hükümetin memurlara 2013 yılı için reva gördüğü 3+3 ücret artışı kabul edilebilir değildir. Zam oranını teklif edenler ve bu oranı onaylayanlar memurun geçim şartlarından haberi olmayıp her kamu çalışanını kendileri gibi gelire sahip sanmaktadırlar. Kira, elektrik, su, telefon, yakıt ve çocukların eğitim masrafları çıktıktan sonra geriye kalan para ile insan onuruna yakışır bir hayat nasıl yaşanır hiç merak ettiniz mi? Zam oranına karar verenler. Sizin üniversitede okuyan bir öğrencinin aylık giderinin kaç lira olduğundan, ailelerin çocuklarına eğitim masrafları için para göndermede nasıl sıkıntı çektiklerinden haberiniz var mı? Hiç sanmıyorum. Bir babanın sabah okula giden çocuklarına harçlık verememesinden dolayı çektiği sıkıntıdan, çocuğun harçlık alamamasından okul kantininden alış veriş yapılırken kendisi alamayıp arkadaşlarının elindekine bakmasından haberiniz var mı? Yine hiç sanmıyorum. Hani derler ya. Tok açın halinden anlamaz diye. Zam oranı belirlenirken sizin takındığınız tavır kamu çalışanlarına dilenci muamelesi yapmaktan ileri gitmiyor. Zam oranını belirlerken çocuklarınıza verdiğiniz cep harçlıkları kadar bile gerek görmüyorsunuz. Sizinkiler çocukta kamu çalışanlarının ki çocuk değil mi? Bir de sayın başbakan üçer çocuk yapın diyor. Bu zam oranları ile üç çocuğa bakılabilir mi?” dedi.
 
“Hükümet verdiğini fazlasıyla geri almıştır”
AKP hükümetinin 2013 yılı için makul oranlarda iyileştirme artışları yaparak kamu çalışanlarına haklarını teslim etmesi gerektiğini kaydeden Yalın; “Zaman zaman siyasi iktidar temsilcilerinin konuşmalarını dinliyoruz. Milli gelirlerin 15 bin dolarları bulduğundan söz ediliyor. Türkiye ekonomisinin 16. Büyük ekonomi olduğundan söz ediyorlar. Kamu çalışanlarının hayat standartlarına baktığımızda dünyanın 16. Büyük ekonomisi olan Türkiye`nin kamu çalışanlarına yakışır bir standart değil. O halde hükümetin kamu çalışanlarının pastadan aldığı payı buna uygun hale getirmesi lazım. Kişi başına düşen gelir 15 bin dolarsa kamu çalışanlarının kişi başına düşen gelirinin ona uygun hale getirilmesi gerekir Pastadan payımıza düşen pay, para her geçen gün küçülürken siz bunu görmezden gelemezsiniz. Kamu çalışanları iş güvencesiz hale getirilmeye çalışılıyor. Bununla ilgili çok ciddi mücadele vermemiz lazım. Taşeronlaşma 500 bin lere dayanmış. Bundan 10 yıl önce 15 bin olan taşeron sayısı 500 bine ulaşmıştır. Hem gelirlerimizde azalma hem de iş güvencemizde tehlikeler meydana gelebilecektir. Kamu çalışanlarının hakları ile ilgili konularda çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Hükümet memur maaşlarına yapmış olduğu artışı, geçtiğimiz günlerde bir çok şeye zam yaparak fazlasıyla geri almıştır. Talebimiz 2013 yılı için makul oranlarda iyileştirme artışları yaparak kamu çalışanlarının haklarını teslim etmesidir” diye konuştu.
Paylaş