havadurum

“Batak Ovası’na elektrikli sulama şart”

Tarımın bitme noktasına geldiği Batak Ovası`nda üretim yapmaya çalışan çiftçiler, tarım arazilerine elektrikli sulama sistemi talep ediyor. CHP`li İl Genel Meclis Üyeleri Halil Kaymak, Hilmi Baydar ile Hakkı Öztürk, çiftçilerin bu talebini meclise taşıyarak sorunun çözümlenmesini istedi.

1033
İl Genel Meclisi Ocak ayı toplantısının ikinci birleşimi dün gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü meclis toplantısında İl Genel Meclis Üyeleri Halil Kaymak, Hilmi Baydar ile Hakkı Öztürk tarafından Meclis Başkanlığı`na yazılı bir önerge verildi. Batak Ovası`nda tarım ile uğraşan çiftçilerin yaşadığı sorunu meclise ileten CHP`li üyeler, icra memurlarının eksik olmadığı ve çiftçilerin zor günler geçirdiği Batak Ovası`nda sürdürülebilir tarım yapılabilmesi için elektrikle sulamanın şart olduğunu bildirdi. İl Genel Meclis Üyeleri Halil Kaymak, Hilmi Baydar ile Hakkı Öztürk imzasıyla meclise sunulanan önergede şu ifadeler yer aldı: “Ezine ile Batak Ovası bölgemizin en büyük tarımsal üretim merkezi ve Milli Parklarımızı`nda içinde olan Çanakkale ekonomsinin de bel kemiği sayılan, 12 yıldır toprağını üretemez hala gelen bu bölgenin tekrar üretilebilir hale gelebilmesi için en büyük sorunu olan petrol harcamasından kurtarıp sürdürülebilir bir tarımsal ekonomi için rüzgar enerjisinin en uygun üretim merkezi olan ve içinde Truva, Akçansa ile beraber milli ekonomiye katklı sağlayan bu bölgenin ve bu bölgede yaşayan halkın refah seviyesinin sürdürülebir tarım üretiminin elektrik ile yapılması zorunla bir hale gelmiştir. Bölge halkının da büyük bir talebi olan bu yatırımın bir an evvel hayata geçirilmesi gerekmektedir.”
 
 
“Meclisimiz Batak Ovası`ndaki sorunu çözmeli”
Mecliste önerge sahipleri adına söz alan CHP`li İl Genel Meclis Üyesi Halil Kaymak, Batak Ovası`nda çiftçilerin tarım yapamaz hale geldiğini söyledi. Sürdürülebilir bir tarımın devamı için Batak Ovası`na elektrikli sulamanın şart olduğunu belirten Kaymak; “Milli Parkları`nda içerisinde bulunan Batak Ovası`nda çiftçiler zor günler geçirmektedir. Ovamızda sürdürülebilir tarım bitmiştir. İçerisinde Akçansa`nın olduğu ve Truva`nın da yer aldığı bu bölgede yaşayan insanlar maalesef gelir düzeyleri en düşük seviyede kesimdir. Meclisimizin en kısa zamanda bu bölgeye giderek araştırma yapması gerekiyor. Eğer bunu yaparsak, hem ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağız hem de burada yaşayanların insanların refah düzeyini arttırmış olacağız. Geçen sene 4 bin dönüm biber ekilen yerler bugün 250 dönüme, bir yıl önce 8 bin 160 dönüm yerden 3 bin dönüme inen ve şu anda da icra memurlarının eksik olmadığı yegane Batak Ovası`nda elektrikle sulama şart olmuştur. Meclisin bu konu ile ilgili sorunu çözeceğine inanıyorum” dedi. Yapılan konuşmaların ardından önergede yer alan konu görüşülmek üzere ilgili komisyona havale edildi.
Paylaş