havadurum

7.8 milyon metre kare arazi satılacak

AKP iktidarının göreve geldiği günden bu yana en çok üzerinde durduğu konulardan birisi olan 2B arazilerinin satışı hakkındaki kanun tekrar TBMM gündemine geldi. Eğer kanun yasalaşır ve yürürlüğe girerse Çanakkale’de de 7.8 milyon metre kare arazi satışa sunulacak.

2619
Komisyon çalışıyor
Konuyla ilgili bilgiler veren Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar, çıkması beklenen 2B yasasına yönelik hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğun söyledi. Şakar, bir Vali Yardımcısı Başkanlığında yürütülen; Defterdar, Orman Bölge Müdürü ve Tapu Kadastro Bölge Müdüründen oluşan komisyonun çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.
 
Toplamda 1304 parça
Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar, uzun süredir yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkan tabloda: “6831 sayılı kanunun 2/B maddesine göre 139 adet 1.079.141,54 m2’si İlimiz Merkez ilçede olmak üzere, İlçeler dahil toplam 1304 adet 7.810.228,87 m2 yüzölçümlü Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazın güncelleme çalışmaları tamamlandığını açıkladı.
 
38 hazine arazisi de yatırımcı bekliyor
Öte yandan Çanakkale Defterdarlığı’nın yaptığı çalışma soncu 38 hazine arazisinin de yatırımcı beklediği belirtildi. Buna göre Bozcaada’da sekiz, Gökçeada’da 14 ve Gelibolu’da da 3 hazine arazisi 49 yıllığına yatırımcılara kiraya verilecek. Bu konuda sıkı bir çalışma yaptıklarını da belirten Defterdar Şakar, arazileri verecekleri kişi ya da kurumları itinayla seçeceklerini de belirtti.
 
 
Çanakkale Defterdarlığı tarafından 2011 yılı faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen basın toplantısında bilgilendirmelerde bulunan Şakar, turizm yatırımı maksatlı olarak da değerlendirilebilecek toplam 38 adet Hazineye ait taşınmazın ilana çıkılmak üzere hazırlıklarının yapıldığını ve izin alınmak üzere Bakanlığa (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) sunulduğunu, bu taşınmazlardan Bozcaada ilçesinde 9 adet, Gökçeada ilçesinde 14 adet, Gelibolu ilçesinde 3 adet taşınmaz için ilana çıkıldığını, Gökçeada ilçesindeki 8 adet taşınmazın ilana çıkarılma işlemlerinin devam etiğini bildirdi.
 
Çıkılan ilanlar sonucunda gerçekleşecek irtifaklar konusunda çok dikkatli davranıldığını ve yatırımcıların çok iyi incelendiğini ifade eden Şakar; “Bakanlar Kurulu kararı ile gruplandırılan illerde teşvik edilen sektörlerde yatırım yapacak yatırım teşvik belgesi sahibi gerçek ve tüzel kişilere bedeli karşılığında 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilmesi veya kullanma izni verilmesi imkanı getirilmiştir. Bu yatırımların Çanakkale’ye çok şey katacağını düşünüyorum fakat şu da bilinmeli ki; yatırım hangi alanda yapılıyorsa o alanda alt komisyon oluşturuluyor ve o alanın yetkili müdürleri katılıyor ve yatırımcılar her anlamda inceleniyor yani irtifakı kolay vermiyoruz” dedi.
 
Çanakkale’de 2B alanları
Çanakkale Defterdarı Sacide Şakar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B madde uygulaması ile ilgili gerçekleşen çalışmalar hakkında da kamuoyunu bilgilendirdi. Vali Yardımcısı başkanlığında, Defterdar, Orman Bölge Müdürü, Tapu ve Kadastro Bölge Müdüründen oluşturulan komisyonun 2/B alanlarında yapılan çalışmalar sırasında karşılaşılan sorunların çözümüne ve yapılan çalışmaların raporlanmasına yönelik olarak ayda bir defa toplantı yapıldığını belirten Şakar, 6831 sayılı Kanunu 2/B maddesi kapsamında eylemli orman haline dönüştüğü tespit edilen 45 adette toplam 290.556,24 m2 yüzölçümlü taşınmazdan 10 adet parselin tahsisinin yapıldığını anımsattı. Şakar, diğer parsellerle ilgili tahsis işlemlerinin ise devam ettiğini belirterek; “27.01.2009 tarih ve 27123 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5831 sayılı Tapu Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 8. maddesi ile 3402 sayılı Kadastro Kanununa eklenen Ek 4. maddesine göre 2010 yılı içerisinde Kadastro Müdürlükleri ile yapılan çalışmalar sonucunda; 6831 sayılı kanunun 2/B maddesine göre 139 adet 1.079.141,54 m2’si İlimiz Merkez ilçede olmak üzere, İlçeler dahil toplam 1304 adet 7.810.228,87 m2 yüzölçümlü Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan taşınmazın güncelleme çalışmaları tamamlanmıştır. 6831 sayılı Kanunu 2/B maddesi kapsamında olupta, eylemli orman haline dönüştüğü tespit edilen toplam 45 adette toplam 290.556,24 m2 yüzölçümlü taşınmazın Orman Genel Müdürlüğü adına tahsisi talep edilmiş, bunlardan 10 adet parselin tahsisi yapılmış, diğer parsellerle ilgili tahsis işlemleri devam etmektedir. Diğer taraftan, Bakanlığımız Milli Emlak Genel Müdürlüğünün 05.10.2010 tarih ve 2010/07 sıra nolu Genelgesi gereğince Vali Yardımcısı başkanlığında, Defterdar, Orman Bölge Müdürü, Tapu ve Kadastro Bölge Müdüründen oluşturulan komisyonca; 2/B alanlarında yapılan çalışmalar sırasında karşılaşılan sorunların çözümüne ve yapılan çalışmaların raporlanmasına yönelik olarak ayda bir defa toplantı yapılmaktadır” diye konuştu.
Paylaş