havadurum

6'ncı Çanakkale Bienali 'Troya' temasıyla açıldı

1098

 Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından düzenlenen ve OPET’in desteğiyle bu yıl 6’ncısı düzenlenen Çanakkale Bienali’ne 37 uluslararası sanatçının yanı sıra yerel ve ulusal sanatçılarda eserleri ile katılım gösteriyor. 37 uluslararası sanatçının, geçmiş ve geleceğe dair kavram, imge ve ekolojilerden beslenen, farklı medyumlarla üretilmiş eserlerini ‘Geçmişten Önce-Gelecekten Sonra’ başlığı altında bir araya getiriyor. Yerel, ulusal ve uluslararası ölçeklerde işbirliklerinden destek alan katılımcı bir yaklaşımla sürdürülen Çanakkale Bienali İnisiyatifi, Bienal’in sanat yönetmenliğini de üstleniyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü Bordo Bina’da açılışı yapılan 6’ncı Çanakkale Bienali, bu yıl 2018 Troya Yılı konsepti ile düzenlenirken açılışa, Çanakkale Belediye Başkanvekili İbrahim Can Ergun, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, CHP İl Başkanı İsmet Güneşhan gibi isimleri de katıldı. Adrian Paci, Agnes-Meyer Brandis, Akın Aksu, Cem Demir, Hertog Nadler, Çınar Eslek, Deniz Sağdıç, Derviş Zaim, Emre Zeytinoğlu, Fani Zguro, Ferhat Özgür, Georgios Katsagelos, Guy Ben Ner, Hayri Esmer, Hülya Özdemir, Jakob Gautel, Janis Rafa, Jason Karaindros, Josephine Turalba, Katrin Korfmann & Jens Pfeifer, Krassimir Terziev, Larissa Sansour & Søren Lind, Mehmet Erim, Nancy Atakan, Nazlı Gürlek, Nuri Bilge Ceylan, Pınar Yolaçan, Serhat Kiraz, Servet Koçyiğit, Seydi Murat Koç, Seyhan Boztepe, Tufan Baltalar, Ugo La Pietra ve Yeni Anıt gibi sanatçıların katılım gösterdiği açılışta, ilk olarak Bordo Bina’da yer alan sergiler gezildi.


“Troya Müzesi’nin Süreli Sergi Salonu’nda Troya’ya odaklanan eserler sergilenecek”
Bienal ekibinden Seyhan Boztepe, Bienal’de 2018 Troya Yılı’na vurgu yapıldığını söyleyerek; “6’ncı Çanakkale Bienali ana mekanlarından olan ve 2018 Troya Yılı’nda hizmete açılacak Troya Müzesi’nin Süreli Sergi Salonu’nda mitolojik ve tarihsel yönleriyle Troya’ya odaklanan eserler sergilenecek. Ören yerinin yanında bulunan ve kısa süre önce OPET Tarihe Saygı Projesi kapsamında yenilenen ve arkeo-köy’e dönüştürülen Tevfikiye’deki özgün mekanlar ise Bienal sergilerinin yanı sıra film gösterimlerine ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yapacak. Bienalin Çanakkale kent merkezindeki sergi mekanları ise CABININ’in 5 yıl önce hizmete açtığı etkinlik mekânı MAHAL ile genç sanatçı ve tasarımcıların son yıllarda Çanakkale kültür hayatına kazandırdığı ve farklı işlevlere sahip bağımsız kültür mekanları Bordo Bina, Sanatsever ve Stüdyo Mavinil olacak. Bienal’in kurumsal ortaklarından olan Troia Vakfı’nın Korfmann Kütüphanesi’nde ise Videoist’in oluşturduğu 11 sanatçılık bir video seçkisi yer alacak” dedi. 
 
“Homeros’un İlyada destanı, düşlere ve hayal gücüne cevap verebilmiştir”
Seyhan Boztepe; “Çanakkale Bienali’nin tamamlayıcısı olan Bienal Çocuk, Bienal Genç, Bienal Engelsiz ve Bienaldeyiz programları kapsamında, bienalin açık kaldığı 6 hafta süresince hayata geçirilecek film gösterimi, söyleşi ve atölyeler Çanakkale kent merkezi ile Troya, Tevfikiye Köyü arasında sürdürülebilir bir yaratıcı etkileşim zemini oluşturmayı amaçlayacak. UNESCO Kültür Mirası listesine girişinin 20’nci yılında, 2018 Troya Yılı ile yeniden dünya gündemine oturan Troya’nın özgünlüğü epik bir efsane ile tarihsel bir gerçeklik arasında salınan var oluşudur. Homeros’un İlyada destanı, ardından gelen yüzyıllar ve binyıllar boyunca insanoğlunun hem bilgi ve gerçekliğe olan merakına, hem de düşlere ve hayal gücüne olan ihtiyacına cevap verebilmiştir. Homeros’un destanı ve Troya medeniyeti, yüksek sanattan kitle kültürüne çok geniş bir alanda yaratıcı ürünler için de bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Troya tüm tarihsel olgular gibi bugünün sosyal ilişkiler bağlamını anlamada bize ipuçları verirken, destansı yönüyle de kolektif belleğimiz ve kültürel iklimimize referans oluşturmayı sürdürüyor. Troya’ya bugün tekrar bakıp, Doğu ile Batı ya da Kuzey ile Güney arasındaki biteviye çatışmayı, geçiş coğrafyalarının kadim mücadeleler yazgısını görerek tarihin tekerrürünü düşünebiliriz” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş