havadurum

20 Aralık neyse, 21 Aralık da aynı olacak

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof.Dr.Osman Demircan 21 Aralık ile ilgili açıklama yaparak 21 Aralık’ın 20 Aralık gibi sıradan bir gün olacağını söyledi.

627
Amerika’nın yerli halklarından olan Maya’ların takviminin 21 Aralık 2012’de sona ermesi, temelsiz astrolojik, dinsel, ‘bilimsel’ veya tarihsel yaklaşımlarla bu tarihin, kıyametin habercisi olabileceği fikrinin ortaya atılması ve insanların endişe içine sevk edilmesi ile ilgili açıklamaları değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan; “21 Aralık’ta hiçbirşey olmayacak. 20 Aralık neyse, 21 Aralık da aynı olacak” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan 21 Aralık ile ilgili açıklama yaparak zamanın akış şeklinde hiçbir değişiklik olmayacağını, bilim adamlarının böyle bir öngörüsü olmadığını belirterek: “20 Aralık nasılsa, 21 Aralık da aynı olacak” dedi. Demircan gezegen etkilerinin birden bire olmasının mümkün olmadığını, belirtilerinin yıllar öncesinden anlaşılacağını belirterek, küresel ısınma gibi dünyaya etki eden gerçekler olduğunu ama bunun da süreç içinde gerçekleştiğini belirtti. Demircan: “Marduk diye de bir gezegen yok. 5 teleskopla sürekli takip ediyoruz. Öyle bir gezegen olsa etkileri yıllar önceden görülürdü ve tahmin edilirdi” dedi.
 
“10 bin lirasına iddiaya girerim. 21 Aralık neyse, 21 Aralık da aynı olacak”
Dünyada kendilerini “Mavi Enerji Grubu” olarak nitelendiren bir grubun 21 Aralık 2012`de sonlanan Maya takvimine dayanan inanışları çerçevesinde, kıyametten yeryüzünde sadece İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü ile Fransa’nın güneyindeki Bugarach köyünün etkilenmeyeceğini Hz. İsa tarafından kurtarılacağına inanan düşünceleri de da yorumlayan Demircan dünyada buna inananların bilgisiz olduğunu söyleyerek, Şirince’nin 21 Aralık’ta korunacağı ile ilgili haberlerin de komik olduğunu ifade ederek: “Şirince’nin yakını korunmayacak, tek Şirince mi korunacakmış? 20 Aralık neyse, 21 Aralık da aynı olacak. 10 bin lirasına iddiaya girerim” dedi. Demircan okullarda astronomi derslerinin olmadığını ve astronomi ve uzay bilimi eğitimi verilmediğini belirterek, Türkiye’de de eğitim yaşının ortalamasının 5 olduğunu belirterek, cahil insan her şeye inanır” dedi. Maya takviminin 21 Aralık 2012 tarihini Dünya’nın sonu olarak işaret ettiğine inanan birçok insan dünyanın çeşitli yerlerinde kendilerine göre değişik tedbirler almasını ve başta Moskova olmak üzere dünyanın sonu için ihtiyaç seti satılmasını da gereksiz bulan Demircan: “Bunlar bilimsellikten uzak şeyler” dedi.
 
Çanakkaleliler söylentilere itibar etmiyor
Vatandaşlar ise 21 Aralık ile ilgili söylentilere pek itibar etmezken, geleceği kimsenin bilemeyeceğini düşünüyor. Konu ile ilgili düşüncelerini aldığız Çanakkalelilerin görüşleri şu şekilde:
 
 
Sırrı Yılmaz:
“Leman Dergisi’nde kapak yapmışlardı bu konuyu, çok beğendim. Espride Mayalılar 21 Aralık’tan sonrasını yazmayalım da insanlar biraz tutuşsun diyorlardı, ben de Maya takviminde 21 Aralık’tan sonra Mayalıların mürekkebinin bitmiş olacağını düşünüyorum. Özetle ben 21 Aralık’ta bir şeyin olacağına inanmıyorum. Astronominin bu alanda ciddi çalışmalar yaptığını düşünüyorum, ama ne kadarı halkla paylaşılıyor orası tartışılır. Rant sağlamaya yönelik şüphe uyandıran ve spekülasyon yaratan yazılar ve yayınlar var. Toplumları yönlendirmenin bin bir çeşit yolu var. Şirince ve Fransa’daki Bugarach gibi adı geçen iki yerin zarar görmeyecek olması da çok enteresan. Kıyamet kopması diye bir şey kutsal kitapta yazıyor. Neticede ne zaman olacağı bilinemez.”
 
 
Mustafa Samancı:
“Onları söyleyenler de çok fazla kitap okuyor, hep bunlar çok bilmekten oluyor. Benim şahsen bir endişem yok. Allah’ın bileceği iş. Ben ekmeğime bakarım. 21 Aralık’a kadar bile ne olacağımız belli değil, bakarsın kalbin tutar beş dakika sonra ölürsün. İnsanlar karanlık olacak diye mum stokluyormuş. İnsan zaten öleceğini bilse mezarını kazar, mumu neden stok etsin. Mum mu seni kurtaracak?”
 
 
Hasan Babacan:
“Kıyamet koparsa kopsun, benim endişem yok. Ben zaten bir kere öbür tarafa gittim, geldim. By-Pass ameliyatı oldum. Bunların topu hurafe. Benim çocukluğumdan beri söylenir, durur. Bunlar itibar edilecek, inanılacak şeyler değil. Hep bu söylentiler Allah’ı, peygamberi tanımayan kesimler tarafından çıkarılıyor. Bize öğretilene göre kutsal kitaplarda kıyametin kopacağı ile ilgili bilgiler yer alıyor, ama bir zaman verilmiyor. Hatta bir Cuma günü kopacağı ile ilgili detaylar var. Savaşlar, kıtlık, doğa felaketleri olacak deniyor, birkaç alameti var, ama o kadar da değil.”
Paylaş