havadurum

18 Mart ruhunu Nevruz ateşiyle ısıttık

Kardeşlik Protokolü imza töreni ardından Başkan Gökhan ve Demirbaş Esenler’de nevruz ateşini birlikte yakıp, halay çekti...

956
 
Çanakkale Belediyesi ile Diyarbakır Sur Belediyesi arasında yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar; dün atılan imzalarla son buldu. 19 Mart’ta Diyarbakır’da atılan imzalar, dün de Çanakkale’de atılarak barış ve kardeşlik için önemli bir girişim hayata geçirilmiş oldu.
 
“Anadolu ‘kardeşlik’ coğrafyası’dır”
İmza töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Diyarbakır ilinde imzaladıkları kardeşlik protokolünü Çanakkale’de de pekiştirdiklerini söyledi. Ramallah’tan Çanakkale’ye kadar uzun bir dostluk yolculuğunun temellerini atmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirten Başkan Gökhan; Diyarbakır ile dostluklarının uzun yıllar sonsuza dek süreceğine inandığını ifade ederek; “Sur Belediyesi ile yaptığımız anlaşma son derece önemli. Çünkü, Çanakkale’de 18 Mart Deniz Zaferi’nin yıldönümünü kutladık. Türkiye’den tüm insanlar, bu vatan topraklarını düşman işgalinden korumak için mücadele ettiler. Anadolu coğrafyası bir kardeşlik coğrafyasıdır” dedi.
 
 
Birbirimizi daha iyi tanımamız gerekli..
Gökhan; “Çanakkaleli hemşerilerimize o yörelere gitmelerini ve oradaki insanlarla diyalog kurmalarını öneriyorum. Çok önemli duygularla döneceklerdir. Sadece medyanın gösterdikleri ile yetinmemeliler. Medya maalesef doğruları göstermiyor. İnsanların birbirine olan dostluğunu değil, hep birbirine olan çelişkilerini ortaya koymaya çalışıyor. Halbuki biz bu Anadolu coğrafyasındaki insanlar uzun yıllar dostlukla bir arada yaşamışız. Bundan böyle de bu dostluğu pekiştireceğiz. Bunu da yerel yönetimler ve halklar yapacaktır” dedi.
 
Bir arada yaşamanın temeli atıldı..
Çanakkale’de bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirten Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş; “Çanakkale bizim için önemlidir. Çünkü burada yatanlar, bir acıyı ifade ediyor. Artık, acıları çoğaltmanın bir anlamı ve gereği yoktur. Bizim yapmamız gereken bir şey var. Kardeşliği, barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri geliştirerek acıları dindirecek yol ve yöntemler bulmalıyız. Bizim buna ihtiyacımız var. Bu nedenle biz Çanakkale ile kardeşliği çok önemsiyoruz. Aslında bu inat ve ısrarla biz Kürtlerin bir arada yaşama talebidir. Biz demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamanın takipçisiyiz. Çanakkale de, Sur da çok kültürlü, çok kimlikli ve çok inançlı bir yer. İşte gerçek güzellik buradadır. Farklılıklarımızla bir arada yaşamalıyız” diye konuştu.
 
 
“Buyurun barış köprümüzden geçin”
Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhu birlikteliğinin Türkiye’yi demokratikleştireceğini vurgulayan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş;  mevcut AKP iktidarını hem Diyarbakır hem de Çanakkale’de temelleri atılan barış köprüsünden geçmeye davet etti. Ramallah’tan Duhok’a, Duhok’tan Sur’a, Sur’dan Çanakkale’ye devam eden barış köprüsü kurduklarının altını çizen Demirbaş; “Bu birliktelik sade iki tane belediyenin birlikteliği değil. Bu aslında Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhunun birleşmesidir. Ama gecikmiş bir birleşmedir. Çünkü, bize göre Çanakkale, Türkiye’nin birliktelik tablosudur. Buradaki tablo yaşanan acıların ortaklaştırılıp bir daha yaşanmamasının adıdır. Bu nedenle Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhu birlikteliğinin Türkiye’yi demokratikleştireceğine inanıyoruz. Bu bir barış köprüsüdür ve biz bütün iktidarları davet ediyoruz. Buyurun bu barış köprüsünden geçin” diye seslendi.
 
 
 
 
Çanakkale Belediyesi ile Diyarbakır Sur Belediyesi arasındaki kardeşlik protokolün 2. aşaması Çanakkale’ye taşındı. Diyarbakır’dan Çanakkale’ye uzanan kardeşlik köprüsünün temelleri Diyarbakır’da olduğu gibi barışın kenti Çanakkale’de de atıldı. Birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajlarının verildiği törende, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, barış içerisinde yaşamayı sağlamak için kardeşlik ilişkisi kurdukları Diyarbakır ile dostluklarının uzun yıllar sonsuza dek süreceğinin altını çizerken, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise, mevcut AKP iktidarını Diyarbakır ile Çanakkale’de  temellerini attıkları kardeşlik köprüsünden geçmeye davet etti.
 
Gökhan; “Dostluk yolculuğunun temellerini attık”
İmza töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Diyarbakır ilinde imzaladıkları kardeşlik protokolünü Çanakkale’de de pekiştirdiklerini söyledi. Ramallah’tan Çanakkale’ye kadar uzun bir dostluk yolculuğunun temellerini atmanın mutluluğu içerisinde olduklarını belirten Başkan Gökhan; Diyarbakır ile dostluklarının uzun yıllar sonsuza dek süreceğine inandığını ifade ederek; “Sur Belediyesi ile yaptığımız anlaşma son derece önemli. Çünkü, Çanakkale’de 18 Mart Deniz Zaferi’nin yıldönümünü kutladık. Türkiye’den tüm insanlar, bu vatan topraklarını düşman işgalinden korumak için mücadele ettiler.  Anadolu coğrafyası bir kardeşlik coğrafyasıdır. Biz bu coğrafyadaki bu anlayışın tekrar pekişmesi ve halkların hep beraber barış içerisinde yaşamasını sağlamak için kardeşlik ilişkisini kurmayı önemsedik. Çanakkale Belediyesi ve Sur Belediyesi’nin aldığı karar ile bunu gerçekleştiriyoruz. Barışın sembolu olan Nevruz kutlamalarında bu kardeşlik protokolünün imzalıyor olmamızın ayrı bir anlamı var. Çünkü, Nevruz baharı, kardeşliği ve dostluğu simgeler. Dostluğumuzun uzun yıllar sonsuza dek süreceğine inanıyorum. Diyarbakır ile Çanakkale’deki insanların çeşitli vesilelerle buluşmalarını sağlayacağız. Biz de yurdumuzu tanıma fırsatı bulacağız” dedi.
 
 
Demirbaş’tan iktidara davet: “Buyurun barış köprümüzden geçin”
Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhu birlikteliğinin Türkiye’yi demokratikleştireceğini vurgulayan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş;  mevcut AKP iktidarını hem Diyarbakır hem de Çanakkale’de temelleri atılan barış köprüsünden geçmeye davet etti. Ramallah’tan Duhok’a, Duhok’tan Sur’a, Sur’dan Çanakkale’ye devam eden barış köprüsü kurduklarının altını çizen Demirbaş; “Bu birliktelik sade iki tane belediyenin birlikteliği değil. Bu aslında Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhunun birleşmesidir. Ama gecikmiş bir birleşmedir. Çünkü, bize göre Çanakkale, Türkiye’nin birliktelik tablosudur. Buradaki tablo yaşanan acıların ortaklaştırılıp bir daha yaşanmamasının adıdır. Bu nedenle Nevruz ruhu ile Çanakkale ruhu birlikteliğinin Türkiye’yi demokratikleştireceğine inanıyoruz. Bu bir barış köprüsüdür ve biz bütün iktidarları davet ediyoruz. Buyurun bu barış köprüsünden geçin. Barış o kadar önemli ve değerli bir şey ki, iktidarlara bırakılmayacak kadar önemlidir.
 
İşte biz yerel yönetimler Ramallah’tan Duhok’a, Duhok’tan Sur’a, Sur’dan Çanakkale’ye devam eden büyük, uzun, zahmetli ama güzel bir barış köprüsü kurduk. Umuyoruz ki, bugünkü mevcut iktidar Çanakkale ruhu ile Nevruz ruhunun birleşmesinden feyz alıp Türkiye’nin demokratikleşmesine katkılar sunar. Eğer bunu yapamazlarsa, bugün birleşen Nevruz ruhu ve Çanakkale ruhu Türkiye’yi demokratikleştirecektir ve barışı, kardeşliği gerçekleştirecektir” diye konuştu.
 
Diyarbakır ile Çanakkale arasındaki kardeşlik köprüsü protokolünün imzalanmasının ardından Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın, ‘barış’ pastasını kesmesiyle tören sona erdi. CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, BDP İl Başkanı Abdullah Güler, CHP’li belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
 
 
 
Çanakkale’de Nevruz ateşini ‘kardeşlik’ kıvılcımı yaktı...
Çanakkale Belediyesi ile Diyarbakır Sur Belediyesi arasında imza altına alınan kardeşlik protokolünün sıcaklığı, Nevruz kutlamalarında yakılan ateşin sıcaklığına bir başka sıcaklık kattı. Kardeşlik köprüsü protokolünün imzalandığı gün düzenlenen Nevruz kutlamalarında herhangi bir olay yaşanmazken, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, imza töreninin ardından Nevruz kutlamalarına katılarak türküler eşliğinde halay çekti. Nevruz ateşini yakan Başkan Ülgür Gökhan ile Abdullah Demirbaş, hem kardeşlik protokolü hem de Nevruz ateşinin verdiği sıcaklık ile tüm dünyaya barış mesajları verdi. Barışın kenti Çanakkale’de öğle saatlerinde başlayan Nevruz kutlamaları dün gün boyu devam etti.
 
Gökhan; “Kardeşçe yaşamı sağlamakla görevliyiz”
Kutlamada bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sur Belediyesi ile yaptıkları anlaşmaya değindi. Gelibolu`da, bu ülkenin topraklarında birlikte, özgürce yaşamak ve bağımsızlık içinde olmak için herkesin burada kucak kucağa yattığını ifade eden Gökhan; “Her yıl Çanakkale’de Nevruz’u kutluyoruz. Ama bugün farklı bir Nevruz kutlamasında beraberiz. Çünkü, Sur Belediyesi ile Çanakkale Belediyesi kardeşlik köprüsü için protokol imzaladı. Hep beraber bir dostluk ve barış köprüsüne imza attık. Bu imza  kardeşlik yolunu açmış oldu. Gelibolu Yarımadası’nda bu ülkenin topraklarında birlikte ve özgürce yaşamak, bağımsızlık içerisinde olmak için hep beraber burada dedelerimiz yan yana ve kucak kucağa yatıyor. Güney Doğu`nun insanı da burada, doğunun insanı da burada, kuzeyin insanı da burada, batılı insan da burada. Bunların bir tek amacı vardı burada ölürken, bir tek şeyi istiyorlardı. Bu ülke topraklarında kardeşçe hep birlikte, özgürce yaşamayı hedefliyorlardı. Onun için can verdiler. Yoksa birbirimize düşman olmak için can vermediler. Kardeşçe yaşamı sağlamak için görevliyiz. Kimin adına? Gelibolu Yarımadası’nda yatan şehit dedelerimiz adına” dedi.
 
 
“Dedelerimizi utandırmayacağız”
18 Mart ile 21 Mart ruhunu Çanakkale’de birleştirdiklerini belirten Başkan Gökhan; “Dedelerimizi utandırmayacağız. Onların boşu boşuna ölmediğini göstereceğiz. Kardeşliği, barışı, kuracağız. Halklarımızı bir arada barış içerisinde yaşatmak için çabalayacağız. Türkiye’de hep birlikte yaşamanın şartlarını mutlaka sağlayacağız. Sosyal kültürel ve her türlü etkinlikte gençlerimizi, kadınlarımızı ve insanları buluşturacağız. Kardeşlik tohumlarını bu tür anlaşmalarla yeniden doğuracağız. 18 Mart ile 21 Mart ruhunu burada birleştirdik. İşte bu ruh, yaptığımız anlaşma ile yeniden yeşerdi” diye konuştu. 
 
Demirbaş; “Bu ülkedeki halk barış istiyor”
Çanakkale Deniz Zaferi`ne işaret ederek, 18 Mart`ın, bir direnişin adı; zulme, emperyalizme karşı bir mücadelenin  ruhu olduğunu kaydeden Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Gelibolu`da yatan insanların yanlışa, zulme, işgale baş kaldırdığını ve yaşamlarını yitirdiklerini ifade etti.
 
Demirbaş; “Artık acıları bitirmenin zamanıdır. Herkes bu ülkede kendi inancı, dini, kimliği, farlılığı ile bir arada yaşamalıdır.. Çanakkale Belediyesi ile yaptığımız kardeşlik protokolüyle halkları birbirine düşman etmek isteyenlere inat, biz birlikte yaşama kararlılığı verdik. Ama bunu sağlayacak olan iktidarlar değildir. Halktır. Biz asla bunu iktidarlara bırakmayacağız. İktidarların hiç birinin bize barışı sunacağı da yok. Bu ülkenin demokratikleşmesini istiyoruz. Ama mevcut hükümetinin yaklaşımı böyle değil. Biz buradan Nevruz’a yönelik hükümetin uyguladığı baskı ve şiddeti protesto ediyoruz. Kürtlerin uzattığı çözüm elini görmek zorundasınız. 30 yıldır denemediğiniz yöntem kalmadı. Ama bir tek yöntem kaldı. Diyalog ve müzakereyi şimdiden başlatın diyoruz. Yarın çok geç olabilir. Artık bu ülkenin yeni acılar yaşamaya tahammülü yok. Bu ülkedeki halklar barış istiyor. Kardeşlik istiyor. Bunu istemek suç ise biz bu suçu işleyeceğiz” dedi.
 
 
“Kardeşliğimiz acıyı bitirecektir”
Konuşmasının devamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Demirbaş, Türkiye’nin demokratikleşmesi için adımlar atılması gerektiğini kaydederek şu şekilde konuştu: “Hiç kimse bu iradeyi kıramayacaktır. Sayın Recep Tayyip Erdoğan, siz bu halkın iradesini teslim alamazsınız. Bu ülkenin demokratikleşmesi için adımlar atın. Artık sadece kendinize demokrasi değil, bu ülkenin bütün insanı için demokrasi tesis edin. Artık bu ülkenin topraklarında kan istemiyoruz. Artık evlatlarımız ölsün istemiyoruz. Annelerin ağlamasını istemiyoruz. İşte kardeşliğimiz bu acıyı bitirmek içindir. Biz bu ülkede ölümleri yaşamak yerine, yaşamı yaşamak istiyoruz. Ölüp öldürmek yerine, yaşayıp yaşatmak gerekiyor. Biz yaşayıp yaşatacağız. Halkları öldürmek isteyen anlayışı kabul etmeyeceğiz. Böyle bir iradeye teslim olmayacağız. Biz her şeye inat, demokratik bir cumhuriyette yaşamak istiyoruz. Bunu başaracağız. 35 yıldır 35 bin insan öldü. Ne kazandı mevcut iktidarlar? Sadece acıları büyüttüler. Artık acıları büyütmenin anlamı yok. Artık bir tek şeyin anlamı var. Biz demokrasi, barış ve özgürlük istiyoruz. Bunun için her türlü bedele hazırız. Bunu istemek bin yıl hapis gerektirse de, ölmemizi gerektirse de biz özgürlüğü uğruna ölecek kadar seviyoruz.”
 
Esenler’deki kutlamalara katılan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kardeşlik protokolünün verdiği mutluluk ile Nevruz ateşini yaktı. Daha sonra Gökhan ile Demirbaş, yöresel kıyafetler giyen bayanlar ile birlikte halay çekip Nevruz’u kutladı. BDP İl Başkanı Abdullah Güler,siyasi parti yöneticileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri çok sayıda vatandaşın katıldığı Nevruz kutlamaları sırasında olası provokatif eyleme karşı polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alınırken, etkinlik alanına girenler üst aramasından geçirildi. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından organize edilen Nevruz kutlamalarına katılan vatandaşlar yakılan nevruz ateşinin çevresinde halay çekti. Katılımcıların yakılan ateşin üzerinden atlamasının ardından kutlamalar sona erdi.
 
 
Diyarbakır’la kardeşlik köprüsü kuruldu
Kardeşlik ilişkilerinin temellerini Diyarbakır’da atan CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile BDP’li Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kardeşlik köprüsü protokolünü Çanakkale’de de imzalamak için bir araya geldi. Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, her iki belediyenin arasındaki kardeşlik protokolü imza töreni öncesi Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı makamında ziyaret etti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, hemşerilerine Diyarbakırlı vatandaşlarla diyalog kurmalarını önerirken, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ise imza altına alınan birliktelik tablosunun bütün iktidarların örnek olmasını diledi.
 
Gökhan’dan hemşerilerine çağrı
Ziyarette konuşan Başkan Gökhan, hemşerilerine de seslenerek Diyarbakırlı vatandaşlarla diyalog kurmalarını önerdi. Anadolu coğrafyasındaki insanların uzun yıllar bir arada yaşayıp sürdürdüğü dostluğu yerel yönetim ile halkın devam ettireceğini kaydeden Başkan Gökhan, bu dostluğun daha da pekişmesi için hemşerilerini Diyarbakır ilindeki insanlarla diyalog kurmasını önerdi.
 
Gökhan; “Çanakkaleli hemşerilerimize o yörelere gitmelerini ve oradaki insanlarla diyalog kurmalarını öneriyorum. Çok önemli duygularla döneceklerdir. Sadece medyanın gösterdikleri ile yetinmemeliler. Medya maalesef doğruları göstermiyor. Türk insanının birbirine olan dostluğunu değil, hep birbirine olan çelişkilerini ortaya koymaya çalışıyor. Halbuki biz bu Anadolu coğrafyasındaki insanlar uzun yıllar dostlukla bir arada yaşamışız. Bundan böyle de bu dostluğu pekiştireceğiz. Bunu da yerel yönetimler ve halklar yapacaktır” dedi.
 
Demirbaş; “Herkes bu tabloyu örnek alsın”
Çanakkale ile kardeşliği önemsediklerini dile getiren Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır’dan Çanakkale’ye uzanan birliktelik ve kardeşlik tablosunu iktidarın örnek alması gerektiğini ifade ederek; “Çanakkale bizim için önemlidir. Çünkü burada yatanlar, bir acıyı ifade ediyor. Artık, acıları çoğaltmanın bir anlamı ve gereği yoktur. Bizim yapmamız gereken bir şey var. Kardeşliği, barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri geliştirerek acıları dindirecek yol ve yöntemler bulmalıyız. Bizim buna ihtiyacımız var. Bu nedenle biz Çanakkale ile kardeşliği çok önemsiyoruz. Aslında bu inat ve ısrarla biz Kürtlerin bir arada yaşama talebidir. Biz demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamanın takipçisiyiz. Çanakkale’de Sur da çok kültürlü, çok kimlikli ve çok inançlı bir yer. İşte gerçek güzellik buradadır. Farklılıklarımızla bir arada yaşamalıyız. Aslında burada olmamızın ifadesi budur. 18 Mart’ta Diyarbakır’daydık. 21 Mart’ta Çanakkale’deyiz. Çanakkale ruhunu Diyarbakır’a, Nevruz’un ruhunu Çanakkale’ye getirdik. İşte bu birliktelik tablosunun bütün iktidarlara örnek olmasını diliyorum. Biz inatla birlikte yaşamaktan başka çaremiz yok diyoruz. Ama herkes, kendi kimliği ile kendi inancıyla ve dini ile bir arada yaşamalı. İktidarlara rağmen bunu başaracağız ve başarmak zorundayız. Herkes bu tabloyu örnek alsın” diye konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından Başkan Gökhan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’a Çanakkale’ye özgü çeşitli hediyeler takdim etti.
 
Paylaş