havadurum

Oblomov’dan 6 Şubat'ta yitirdiklerimiz anısına, ‘Yalnız Şehir’

Deprem felaketinin üzerinden geçen 1 senenin akabinde; Oblomov, tüm gelirlerinin depremzedelerin bağışlanacağı ‘Yalnız Şehir’ isimli adlı bir şarkı ve klip hazırladı.

960

6 Şubat 2023’te, Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketlerinden biri yaşandı. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, Adana, Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi birçok ili sarsarken, binlerce insan hayatını kaybetti, yüz binlerce insan yaralandı, milyonlarca insan evsiz kaldı. Depremden bir yıl sonra, yaşanan acı ve yıkım unutulmaya yüz tutarken, müzik grubu Oblomov, kaderine terk edilen Antakya’dan yola çıkarak, tüm deprem illerinin yaralarını sarmak için ‘Yalnız Şehir’ adlı bir şarkı ve klip hazırladı.

Ümit Olgun (vokal), Buğra Karaçay (elektro gitar) ve Recep Demir’den (bass gitar) oluşan Oblomov, yolları pandemi sürecinde kesişen üç müzisyen. Şarkılarını, 6 Şubat sabahında bahhura ve reyhana tutunmuş bir kent olan Antakya’ya, o kentin güzel insanlarına ve o kentle aynı yıkımı yaşamış diğer kentlere ithaf etti. Şarkının ve klibin ana teması ise 'unutturmamak' üzerine... "Antakya’nın ve diğer şehirlerin kaderlerine terk edilişlerini, kefensiz defin edilenleri, kar hırsıyla vicdanını kaybeden müteahhitleri ve en önemlisi Antakya’nın daha önce defalarca yıkılıp yeniden hayatı var eden bir kent olduğunu ve hayatı yine yeniden var edecek tarihsel bir derinliğe sahip olduğunu unutturmamak… Çünkü hatırladığımız kadar güçlü, unuttuğumuz kadar suçluyuz” diyor, Oblomov…

Gelirler Türkiye Yardım Vakfı’na bağışlanacak

Şarkının ve klibin tüm gelirleri, depremzede çocukların rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalar yürüten Türkiye Yardım Vakfı’na bağışlanacak. Şarkı ve klip, 19 Ocak’ta YouTube, Spotify, Apple Music, Deezer, Fizy, Amazon Music, SoundCloud, Tidal, Napster ve Muud gibi dijital platformlarda dinleyici ve izleyicilerle buluştu. O yüzden Oblomov, “Her dinleme ve izleme, depremzede çocuklarımızın rehabilitasyonuna katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla 'Yalnız Şehir’ Antakya’yı ve ‘Yalnız Şehir’ şarkımızı, yalnız bırakmayın” diyor.

“Duygusal olarak onarılması imkânsız bir yıkım”

Grubun Antakya doğumlu olan solisti Ümit Olgun, "Canlarımızla beraber çocukluğumuz, hatıralarımız, yaşanmışlıklarımız, her şeyimiz enkazın altına kaldı. Büyük yıkımın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen sorunlar, 6 Şubat sabahındaki gibi tüm çıplaklığıyla duruyor. Ülkede yaşayan her vicdan sahibi insanda olduğu gibi deprem bizde de duygusal olarak onarılması imkânsız bir yıkıma sebep oldu. Dünyanın kültür başkenti ve insan uygarlığının yüz akı Antakya’da hiçbir şeyin 6 Şubat öncesindeki gibi olmayacağını bilmek bizim için büyük bir acı. Bu yüzden 'Yalnız Şehir' ile unutturmamayı amaçladık ve deprem bölgesindeki çocuklara bir bir yardımımız olsun istedik.” şeklinde konuştu.

Oblomov hakkında...

"Zamanın ruhuna denk düşen melodileri, demiri oya gibi işleyen bir işçinin titizliği ile sözcüklere zerk etme uğraşındaki üç müzisyenden (vokalde Ümit Olgun, elektrogitarda Buğra Karaçay ve bass gitarda Recep Demir) müteşekkil müzikli nümayişin izdüşümü Oblomov…

Pandemi dönemindeki kapanmadan sonra 'atıl olma' yahut 'işe yaramama' diye adlandırabileceğimiz bir ruh halinin şekillendirdiği hayatlarına, müzikle yeni bir soluk katmak isteğiyle başlamış yolculukları. Yol kazaları engelini aştıktan sonra, şimdi sahalardalar...

Farklı müzikal disiplinlerden beslenen bu üç müzisyen, bugüne kadarki edinimlerini bir araya getirip nevi şahısına münhasır soundlarla içlerinden geleni söylemek amacındalar. Yeri geldiğinde hayata ve zamana sövme de buna dahil, tembel bir rüzgar uğultusunun verdiği mutluluğun sevincini paylaşmak da..."

Yalnız Şehir'i dinlemek için buraya tıklayınız.

"Yalnız Şehir" Şarkı Sözleri:

Köklerimden de derin bir yerde kalsa gözlerim

Feyruz'un nağmeleriyle yeniden filizlenirim

İsyandır hüznüm benim

Bundandır esmerliğim

Asidir sesizliğim

Bundandır esmerliğim



“Arzuhan eylesem deftere sığmaz

Kefensiz kalacak ölümüz bizim”(*)



Duy beni duy ey dünya

Bu feryatlarımı duy

Gör beni gör

Yüreğin olmasın kör

Şarkının Künyesi:

  • Söz-Müzik: Ümit Olgun
  • (*)Ara Şiir: Serdari
  • Düzenleme: Oblomov
  • Vokal: Ümit Olgun
  • Elektrik Gitar: Buğra Karaçay
  • Bas Gitar: Recep Demir
  • Keman: Ali Çelik
  • Vokal: Azra Evren
  • Kayıt: Recep Demir
  • Mix: Buğra Karaçay
  • Mastering: Barış Büyük
  • Kayıt Asistanı: Berkin Berberoğlu
  • Stüdyo: BK Müzik
  • Kapak Tasarım: Hayalcan Deniz
  • Klip Yönetmeni: Yunus Emre Eroğlu
  • Yapımcı: Serkan Fidan/Ellipsis
(SEVİ GÖZAY UĞURLU)
Paylaş